Neklidný muž

Neklidný muž https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134177/bmid_pripady-komisare-wallandera-neklidn-TyJ-134177.jpg 4 240 48

Poslední případ světoznámého komisaře Wallandera. Jednoho dubnového rána roku 2008 zmizí na své pravidelné procházce lesoparkem vysloužilý vysoce postavený námořní důstojník Håkan von Enke. Vyšetřování případu má na starosti stockholmská policie a komisař Wallander s ním nemá nic společného — tedy oficiálně. Jenže zmizelý důstojník se měl stát tchánem jeho dcery. A tak se Wallander brzy zaplete do věcí, po kterých mu úředně nic není, slibuje, co vzápětí nesplní, dokonce i lže, když je to zapotřebí — a vychází mu to. Brzy ale narazí na matoucí špionážní aktivity, které se váží ještě k době studené války… Přidávají se ale další nečekané překážky. Co překročil šedesátku, má komisař pocit, že se nachází na prahu senility. Zoufale se drží naděje, kterou pro něj zosobňuje nedávno narozená vnučka, ale životní realita ho dohání. Do budoucnosti hledí s velkou nejistotou a zdá se nevyhnutelné, že se musí tváří v tvář utkat s tím nejvzpurnějším soupeřem: sám se sebou. Henning Mankell vytvořil v komisaři Wallanderovi jednu z nejzajímavějších postav současného detektivního světa. Mankell dvakrát získal Cenu švédské akademie autorů detektivní literatury, za své knihy obdržel různá uznání ve Skandinávii, Evropě i Americe.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host
Originální název:

Den orolige mannen , 2009


více info...

Přidat komentář

jan7760
15.03.2023 4 z 5

Prvý stret s detektívom Wallanderom. Zaujímavý príbeh so špionážnou zápletkou, ktorá je špeciálne v tejto pohnutej dobe aktuálna. Nechcem prezrádzať dej, ale nie je všetko také, ako to na prvý pohľad vyzerá. Trochu mi vadilo, že bol na môj vkus venovaný veľký priestor starnutiu Wallandera a prichádzajúcej chorobe a vnútorným bojom s tým spojeným.

Kanylka
11.10.2022 4 z 5

Wallander je dobrý.


Lumír23
20.06.2021 5 z 5

Moc se mi kniha líbila, beru ji jako loučení, sám mám nějak podobně nastavenou současnost, dost špatně se určité pasáže pak vstřebávají, skoro čtete sami o sobě... Za mě jedna z nejsilnějších knih série. Bohužel.

intelektuálka
14.06.2021 4 z 5

A tak se Kurt Wallander stává neklidným - s přibývajícími roky si uvědomuje úskalí stáří ....

A neklidný je i jeho nastávající příbuzný Hakan, který záhadně zmizí .... a Kurtovi to nenechá jeho profese spát ....

Na základě politického pozadí i mezinárodní špionáže zde autor uvádí čtivý příběh - a já do poslední chvíle čekala, jak to vlastně bylo ....

"A Kurt Wallander se zvolna nořil do temnoty, která ho o několik let později bez milosti poslala do prázdného vesmíru jménem Alzheimer ...."

Škoda, pane komisaři.... naštěstí se mohu zpětně vracet k vašim knihám....

Acquenta
29.04.2021 4 z 5

Moje první kniha o komisaři Wallanderovi a zároveň poslední od autora. Zaujala mě, i když jsem si ze začátku myslela opak :) Jeho příběh byl čtivý, zajímavý a poutavý, takže mi ani nevadilo tolik stran :)

lencin
27.09.2020 5 z 5

Poslední případ komisaře Wallandera.
Americký špion ve Švédsku.
"Za každým Švédem stál Rus a za každým Rusem Američan."
(2013)

cantona
01.11.2019 5 z 5

Poslední díl o mém oblíbeném komisaři. Byl super. Stárnoucí policajt, který hodnotí svůj život, jak ho trápí obezita, cukrovka a postupující demence je skvěle napsaná. Samotný příběh je taky super i s jeho celkem depresivním koncem. Na Wallandera nikdy nezapomenu...

PPardinio
09.07.2019 3 z 5

Postavu Kurta Wallendera jsem měl opravdu rád. Zamiloval jsem si jeho detektivní postupy a způsob vedení malého týmu vyšetřovatelů. Musím se přiznat, že navštívit Ystad je pro mě nyní zajímavým cestovatelským cílem :-) Tato knížka je ale již od prvních stránek jiná. Nebylo to dle mého ono. Špionážní zápletka byla super, ale byla odsunutá spíše na druhou kolej. Vše se točí kolem stárnoucího Kurta, jenž rekapituluje svůj život. Opět se potkáváme s Monou, Lindou a Baibou. Vzhledem k tomu, že jde o poslední díl série, tak to dokáži pochopit. Bohužel mi ale vadil fakt, že zde autor zbytečně často používá dějové výplně a kniha se tak protahuje. Ke konci knížky jsem se stal již alergický na venčení Jussiho!

soukroma
08.05.2019 5 z 5

Nesporně napínavé čtení a nesporně depresivní rovněž: Nečekaná (ve smyslu pro Mankella netypická) špionážní zápletka, až do konce prosta prolité krve, která mne udržela v napětí celou pětistovku stran. Vlastně i ta špionážní zápletka byla (asi očekávaně) depresivní, ale teprve v samotném závěru. Očekávaně i vyústění rozuzlení zanechává rezignovanou pachuť, neb se vlastně leccos ututlalo, a dokonce leccos vůbec nevyjasnilo.
Ale samozřejmě ta hlavní deprese plyne z Wallanderovy dramaticky se zhoršující nemoci, strachu ze stáří a smrti, která se také objevovala všude kolem.
Nicméně klobouk dolů před autorem, že skvěle provázal tu detektivní a špionážní napínavost s tou děsivou osobní realitou a budoucností i s děsivou vizí světa studené války i současnosti. Takže se nejen čtenář nenudí, nejen hloubá nad fikcí, ale prostě - chtě nechtě - unese i tu vysokou míru deprese při pohledu na život a svět kolem.
Pro mě velké překvapení na závěr série a ode mne velký dík za zcela osobitou severskou krimi v postavě Kurta Wallandera, komisaře z masa a kostí.

Simstr
07.03.2019 5 z 5

Závěrečný a skvělý díl k této sérii s Kurtem Wallanderem. Mohu jen doporučit !

Strnady095
17.02.2019 3 z 5

prima příběh (i když od určité chvilky si člověk říká, že to bude jinak :-) ... a majestátní závěr...požitek číst ... všechny jeho ...detektivky?

ilčidlo
19.04.2018 5 z 5

Za celou sérii dávám 5 hvězd, ale tento díl byl více o stárnutí komisaře Wallandera než detektivkou

eiramka
25.11.2017 5 z 5

Důstojné rozloučení s Kurtem Wallanderem . Pro mne více než detektivka studie stárnutí a rodinných vztahů . Mankell nešetří Kurta ani nás , jeho líčení je prosto růžových brýlí a planých nadějí - Kurtovo "odcházení" bude bolestné a plné smutku a beznaděje. Detektivní (nebo spíš špionážní) linie je zde jaksi vedlejší , plní úlohu spíše koloritu doby studené války a jaké dosahy má na dnešek. Je to skvělá kniha, depresivní ale přesto skvělá.

faba
10.11.2017 5 z 5

„Poslední" kniha s Wallanderem. Jsem spokojen, že autor nenechal Wallandera ve svých knihách stále x letého, jako to bývá zvykem u jiných autorů detektivek, kde v „padesáti" knihách je detektiv stále stejně stár. Popisuje zde spíše jeho stav, kdy se dostal do věku nemocí a vzpomínek, než vlastní detektivní práci. Je to chvilkami trochu depresivní čtení. Ale přesto stojí za to si ji přečíst. Nečekejte ovšem severskou krimi v pravém slova smyslu.

MarianP
04.09.2017 5 z 5

Knihe neviem absolútne nič vyčítať. Mankell dokázal aj zo špionážneho a tak trochu vojenského krimi ( čo je téma, ktorú viacmenej nemám rád) urobiť pre čitateľa ohromný zážitok. Na jednej strane to je samotným autorovým štýlom, viac sa venuje hlavnej postave a jeho osudu ako osudom ďalších postáv. Vždy predostrie zaujímavú, originálnu zápletku a mňa jeho knihy takmer nikdy nenudia. Nepokojný muž nie je nejakou plnokrvnou detektívkou, skôr je to špionážne krimi ale žiadnu akciu tu netreba čakať. Dej knihy je tento raz taký pomalší, dosť depresívny, rozuzlenie prichádza úplne na záver, hoci sa dalo niečo predpokladať, autor udrží čitateľa do samotné konca v napätí. Kurt Wallander je dopodrobna opísaná postava a táto kniha je krásnou bodkou za jeho detektívnym životom....

harena
07.07.2017 4 z 5

Ano, já dávám také pět hvězd za celou sérii a je škoda, že pan Mankel už nic nenapíše. Kdyby byl fan klub komisaře Wallandera, tak do něho vstoupím. Napínavý, čtivý , poutavý kriminální příběh, který se tentokrát týká jeho vlastní rodiny. Pátrání v prostředí špionážních služeb vás udrží u knihy až do závěrečného konce. Určitě stojí za to přečíst si celou sérii a na komisaře Wallandera nikdy nezapomenete.

Prajzič
27.06.2017 5 z 5

Plný počet hvězd je za celou sérii ....díky Kurte za společné večery až je mi z toho smutno jak to celé zkončilo....až za nějakých pár let zapomenu rád se k tobě vrátím.

Richardson
04.06.2017 4 z 5

Kniha celkove dobra, jakozto fanousek Wallandera jsem musel docist serii. Nicmene pravdou je, ze v serii byly lepsi knihy.

sagasir
17.03.2017 4 z 5

Naposledy s hvězdou aneb díky ti za vše

Tak a je to tu. Poslední kniha s komisařem Wallanderem. Jak ten mně bude chybět. Snad už navždy si budu pamatovat všechny názvy knih ze série s ním a jejich správné pořadí a snad navždy si uchovám vzpomínky na tyto úžasné detektivní romány. Pro mnoho z vás je králem severské krimi Larsson či někdo jiný. Já mám krále tři a to právě Mankella a pak ještě Keplera a Kallentofta. Jak už to tak ale bývá, tak žádný král nemůže žít věčně (ostatně právě pan Mankell už je po smrti), ale věčně může žít jeho odkaz a nutno říct, že ten za sebou tento autor nechal sakra dobrý. Nicméně přejděme už k onomu Neklidnému muži.

Sice děsně nerad, ale musím uznat, že bych uvítal lepší kvalitu právě poslední knihy z této série. Pořád je Neklidný muž skvělý, ale Mankell umí líp. Přiznám se, že chvílemi mě dokonce i kniha trochu nudila či mě tolik příběh nezaujal. To se mi stalo jen u Bílé lvice (pro mě nejhorší díl z celé série) a pak u Usměvavého muže (druhý nejhorší díl z celé série). Asi mi prostě nesedlo to téma špionáže. Rozsahově se kniha přibližuje k 500 stranám (konkrétně má 485 stran). Velice oceňuji navrátivší se některé postavy, zejména pak třeba komisařovu dávnou lásku Baibu. Naopak nové postavy zase až tolik nezaujali převážně pak Håkan a jeho žena. Vlastně mně bylo docela jedno, jak to s nimi dopadne. Komisař je zde jinak vylíčen klasicky, tak jak už ho známe a tak jak se nám líbí. Jen má čím dál tím větší zdravotní potíže a trošku mě Mankell naštval tím, jak se nakonec s Wallanderem vypořádal. Myslím, že by si pan komisař zasloužil něco lepšího, ale přece jenom tohle není pohádka. Alespoň, že si splnil dva své sny co se psa a bydlení týče. Linda jako dcera se jinak myslím také povedla a škoda, že Mankell nenapsal třeba sérii s ní jako komisařkou. Jazykově se jinak také Neklidný muž nijak neodlišuje od ostatních dílů této skvostné série. Příběh je zakončen se vším všudy a dá se říct, že nemá nějaké zbytečné odbočky. Nutno dodat, že za mě by mohl klidně být i o něco napínavější a více mrtvol by mi také nevadilo. Naopak mi vůbec nevadilo vůbec začíst tuto sérii číst, jelikož je jako celek výborná a jejímu zakončení pak uděluji 85 %.

rodak
27.01.2017 5 z 5

Tak jedna životní etapa skončila -moje i Walladerovo.Já mám za sebou včechny jeho knihy a on zas jak se píše v závěru čeká pouze na staří ,Byla to jízda provázel mne 2 roky ve svých románech.Nejlepší kriminální komisař.Škoda že není více knih.Bylo to nezapomenutelné setkávání.K samotné knize pouze to že to byl opět výborný román zase z jiného prostředí plný napětí a překvapení.Tak mi chybí pouze Ruka a těším se na ni ,hlavně na tu encyklopedickou část ,kde si přečtu vše o lidech v okolí Wallandera.A začnu číst znova celou serii od začátku...