Někde jinde

Někde jinde https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60015/bmid_nekde-jinde-Zbf-60015.jpeg 4 107 28

Liz si vzpomínala, jak přijížděla na křižovatku před obchodním domem, kde cyklostezka křížila silnici. A najednou se proti ní, jakoby odnikud, vyřítil taxík. Pamatovala si ten pocit, jako by plula vzduchem. Zdálo se jí, že to snad trvá věčně. Vzpomínala si, že si připadala bezstarostná, šťastná a ztracená, všechno najednou. Vzpomínala si, jak jí prolétlo hlavou, že pro ni už neplatí gravitace. Liz si povzdychla. Objektivně vzato to vypadá, že ve snu umřela. Napadlo ji, co to asi znamená, když ve snu prožijete svou smrt? Ráno se na to zeptá mamky. Kdyby se jí třeba podařilo znovu usnout, třeba, až se zase vzbudí, bude už všechno normální. Jenomže normálního není už nic. Patnáctiletá Liz zjišťuje, že nejde o sen, ale skutečnost. Ocitá se na palubě lodi Nil a míří... kam vlastně? Co ji čeká, když její život skončil?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Elsewhere , 2005


více info...

Přidat komentář

Alma-Nacida
15.09.2023 2 z 5

Za mě prošvihnutá šance, zajímavý nápad, zpracování nic moc, jazyk hrozný - v tom se zcela shodnu s Leonorou. Prostě jen samotný nápad je na knihu málo, romantická linka působila nevěrohodně a byla zcela zbytečná, zkrátka celkově podprůměr.

Leonora
05.04.2023 2 z 5

Současní autoři mají skvělé nápady, ale zpracovávají je jak páťák slohovku. To už dneska nikdo neumí přijatelně pracovat s větnou skladbou, výrazovými prostředky a vůbec pestrostí a bohatostí jazyka??? Ne, sypou to tam, jako kdyby psali učebnici algebry.
Pominu, že je to tak velkej bizár, že mám problém se do toho vžít (Neil Shusterman: Bez šance), ale neodpustím tak mizerně odvedené literární řemeslo, že mám problém to vydržet číst (Matt Haig: Půlnoční knihovna).


Knihomolka506
29.12.2021 5 z 5

"Z doby kamenné "
Nádherný příběh o jiném světě, 
životě na jiné planetě.
Scifi některé láká, některé ne,
postava Liz však všechny domněnky napůl přetrhne.
Otočte list, vemte knihu,
začněte číst, myšlenek ucítíte tíhu

JointlieKat94
19.10.2021 5 z 5

Asi to i je na 5 hvězd, protože kniha je prostě.. jak to říct? Člověk se nejednou snaží přijít na to, jaký to bude po smrti? Jak to bude probíhat? Co se se mnou bude dít? Já prostě nikdy nevěřila tomu, že na konci už nic není.. že je smrt a nic jiného potom. A tahle knížka nám ukazuje, jak by to přeci jen mohlo být. I kdyby nebylo, je to krásná myšlenka, a já se tím zase prostě pár let nebudu zabývat. :)

Vcítila jsem se do Liz a mám trošku obavy, že bych skončila stejně.. přeci jen je ten život krásný. A přijít náhle o všechno, co kdy měl člověk rád.. tam nohoře by mi taky spousta věcí chyběla. :)

Na konci knihy jsem si teda taky hezky pobrečela. A to vlastně o nic nešlo.. Sadie. Takže od 201 stránky jsem přes slzy neviděla. :)

Knížka je to dobrá, moc hezky se mi četla, kapitoly nejsou dlouhé a obálka se mi líbí. :)

mysterygirl
21.03.2021 5 z 5

Chtela bych doufat, ze to na Onom svete probiha podobne...

Ellis03
26.10.2020 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se moc těšila ale asi jsem od ni měla příliš velká očekávání. Nebo jsem možná čekala něco trošku jiného? Četla se Dobre. A byla zajímavá. Autorka nabídla velmi zajímavý pohled na možný posmrtný život. Ale tak nějak jsem čekala, ze mě nějak osloví. Něco ve mě zanechá... ale pravdou je, ze ač jsem ji docetla teprve velmi nedávno, už si na ni téměř ani nevzpomenu.

Noeni
23.10.2020 5 z 5

Knihu jsem poprvé četla, když mi bylo asi jedenáct. Nedokázala jsem na ni zapomenout. Po sedmi letech jsem se k ní vrátila a čtení si užila ještě víc než to první. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem četla.

Bella09
12.01.2020 5 z 5

Nádherná kniha. Než jsem knihu začala číst, tak jsem nečetla žádné recenze, takže jsem ani netušila o čem kniha bude. Když mi to konečně došlo, měla jsem obavy jak toto téma zvládnu. Ale proti očekávání to bylo milé čtení, které mi pomohlo projít náročným obdobím.

TerezaJágrová
16.01.2019 5 z 5

Tahle kniha byla skvělá. Od začátku do konce napívá a velmi čtivá. Donutila mě zamyslet se i nad naším životem po smrti. Doporučuji.

bararich8
05.11.2018 3 z 5

Zajímavý nápad, jak by to po smrti mohlo vypadat. Místy nutí k zamyšlení. Jinak ale myslím, že mi tahle knížka dlouho v hlavě nezůstane.

Dáduše
28.02.2016 5 z 5

Kniha mne přivedla k zamyšlení nad životem a mezilidskými vztahy, ale zároveň byla velmi čtivá. Podle mého názoru skvělá kombinace:)

natalie2171
15.01.2015 5 z 5

Moc pěkná knížka. Hezky se četla. I když občas jsem se někde ztrácela ve jménech, ale příběh na mě zapůsobil a také mě donutil urojit pár slz. Zajímavé téma, zajímavý příběh, zajímavé postavy a také krásně zakončený konec. U epilogu už jsem se utápěla v slzách, ale skončilo to pěkně. Vlastně jak jinak by to mělo dopadnout. Nečekala jsem u toho žádné sci-fi, že Liz dostane schopnost se probudit zpět spolu s Owenem (myslím, knihu jsem četla už docela dávno) a prožijí spolu krásný zbytek života, ale spokojila jsem se s tímto koncem a tím to pro mě zhaslo. Stojí za přečtění, možná jsem si z toho něco odnesla, možná ne, ale čas, který jsem dala této knihe určitě nnebyl promarněný. :¨) Za mě 5*

SmallLucia
12.12.2014 5 z 5

Jedním slovem krásná kniha. Představuje nám pohled na věc, na kterou nikdo z nás vlastně nezná odpověď a tahle verze představy se mi líbí. Za mě nejvyšší hodnocení, protože mi poskytla odlehčení v dobách, kdy jsem z téhle věci měla upřímný strach.

Amiran
23.07.2014 3 z 5

Ze začátku jsem nechápala, o co jde. Rozhodla jsem se, že ji dočtu, ale konec se mi nelíbil... Zajímavý příběh. Smutná kniha, ale dobrá. :)

Pavlína 13
08.07.2014 5 z 5

Nádherná kniha ! :)
Krásný příběh a normální konec !

Fanny-nka
05.07.2014 5 z 5

Skvela knizka, ktera se cetla jednim dechem. Uplne me vtahla do deje. Dokazala dat dohromady nekolik zanru a pocitu, az jsem obcas nevedela jestli se mam smat nebo brecet. :)

Nelda
11.05.2014 5 z 5

Originální nápad - co se s námi stane po smrti? Hodně častá otázka a celá kniha nám na to dává takovou jednu vymyšlenou odpověď, která je naprosto poutavá, lehce se čte a i slzy u ní tečou hezky proudem. Co víc si přát? Doporučuji! :)

ilosek
05.12.2013 4 z 5

Kniha mě velice zaujala už na první pohled. Obálka je hezká a upoutá. Ale vůbec jsem nečekala to, co mělo přijít. Ta kniha je dokonalá. Opravdu moc se mi líbila a to hlavně z důvodu autorčiného pohledu na smrt. Autorka popisuje smrt, jako přechod do dalšího ,,světa,, a mě se ten nápad velice líbí. Je příjemné si představit, že nás potom něco čeká. Že jen nebudeme ležet v rakvi a nic necítit. Tímto nápadem si mě autorka hned dostala a já nemůžu nic jiného než chválit a tuto knihu doporučovat.

Kyta
12.08.2013 4 z 5

Moc hezká knížka, dobře a rychle se četla. Liz a onen svět... Mělo to moc hezký nápad, ale tomu konci jsem zase úplně nerozuměla. Ke komu se Liz vlastně dostala? Zpátky k mámě? Nebo kdo jí to v té řece našel? Tyhle a další otázky mi po dočtení kolují v hlavě. Musíte se u ní hodně zamyslet. Ale jinak děj i námět musím pochválit! Autorka popisuje smrt jako další život a tímhle nápadem si autorka získala mnoho čtenářů. Jenom škoda, že už kniha nemá žádné pokračování!
Tahle kniha jednoznačně patří mezi mé oblíbené!!

~.Lucy.~
02.06.2013 2 z 5

Pořád jsem čekala kdy už to konečně začne. Dočetla jsem to hlavně proto, že nemám ráda nedočtené knížky. Obal je otřesný. Zajímavé téma, které by se dalo lépe dopsat. Nevím, ale mám pocit že je to odfláknuté. Myslím, že když oželíte tuhle knížku, nic vám neuteče.