Nejznámější bajky

Nejznámější bajky https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116154/nejznamejsi-bajky-ezop-la-fontaine-krylov-116154.jpg 5 10 4

Nejznámější příběhy od Ezopa, La Fontaina a Krylova, ve kterých zvířata jednají jako lidé a které chytrou a humornou formou ukazují na nešvary a vlastnosti, kterých bychom se měli vyvarovat:- Liška a havran- Medvědí služba- Liška a hrozny- Zajíc a želva- Liška a čápBajky jsou převyprávěny tak, aby jim pomocí krásných ilustrací Antonína Šplíchala porozuměly i malé děti. Součástí výtvarně pozoruhodné knihy je téměř sedmdesát fotografií Vlada Bohdana. Volně navazuje na velmi úspěšný titul Jak potkat děti, jen se jeho autoři posunuli v čase a místo "jak" přichází "proč".... celý text

Přidat komentář

mončičák42
03.02.2024 5 z 5

Skvěle převyprávěné bajky pro nejmenší čtenáře s opravdu povedenými ilustracemi. Mému prvňáčkovi se moc líbily. Já mám jednu výtku. Pakliže je kniha určená malým dětem, měly být bajky Medvědí služba, Vlk a beránek vynechány. Doporučuji při čtení dětem pozměnit konec.

KatyM.
30.01.2023 5 z 5

Bajky jsou moc pěkně převyprávěny pro menší děti. Bajky od Krylova se synovi moc nelíbily. Ostatní se moc líbily. Krásné ilustrace.


pkweb.eu
14.01.2015 3 z 5

Kvalita bajek je různá a růjné jsou i jejich žánry. Zatímco většina končí dobře, některé (tuším že od Krylova) jsou na děti spíše drastické a končí smutně. Vysvětlit pojem "medvědí služba" příběhem, jak medvěd zabije svého lidského přítele při odhánění mouchy, je podle mě pro malé děti nevhodné. Jinak byla kniha bajek fajn a až bude dcerka větší, asi se knim i vrátíme.

Safienka
08.01.2014 4 z 5

Základem každé bajky je alegorie, kdy zvířata jednají jako lidé a z jejich chování vyplývá nějaké ponaučení či kritika chyby. Vybraná zvířata poukazují na lidské vlastnosti, kterých by se lidé měli vyvarovat, ale které se pro ně stávají typické. Ne nadarmo se říká, že je někdo vychytralý jako liška nebo hladový jako vlk.

Zakladatelem bajek byl v 6. století Ezop. Původně byly bajky určené pro dospělé, ale postupem času byly více a více věnovány dětem. Stejně jako tato kniha, která obsahuje ty nejlepší bajky od zakladatele Ezopa, La Fontaina a Krylova převyprávěné Janou Eislerovou.



Pro představu uvádím několik názvů bajek od výše uvedených autorů.

Ezop: Liška a hrozny, Zajíc a želva, Vlk v rouše beránčím

La Fontain: O tvrdohlavých kozách, Vlk a pes, O kohoutovi a lišce

Krylov: Medvědí služba, Studovaný lev, Vyznamenaný osel

Kniha většího formátu obsahuje 34 bajek doprovázených ilustracemi Antonína Šplíchala. Je určena pro nejmenší. Bajky, které jsou vybrány, patří do edice prvního čtení s poučením.

Každému příběhu jsou věnovány maximálně 2 stránky, a tak je kniha vhodná jak pro předškolní děti, tak pro četbu ve škole (písmenka jsou většího formátu). Každá bajka je doprovázena malovaným příběhem, a tak pomáhá k snazšímu pochopení.

Děti se pomocí příběhů oblíbených zvířecích hrdinů dozvídají, jak by se měly a neměly chovat, učí se chápat zlo a dobro v reálném životě a důvěřovat a poznávat přátele. Pod každou bajkou je zobrazené vysvětlení a ponaučení, které z uvedeného příběhu vyplývá. Jelikož je v knize bajek víc než dost, doporučuji knihu nečíst najednou, ale více o bajkách s dětmi diskutovat.

Každopádně jako základ poznávání bajek je tato kniha vydaná pod nakladatelstvím Fragment víc než vhodná.