Největší hity Timothyho Learyho II

Největší hity Timothyho Learyho II https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30961/nejvetsi-hity-timothyho-learyho-ii-30961.jpg 4 11 1

Přidat komentář

asakz
08.08.2023 3 z 5

Sbírka krátkých textů tohoto mimořádně kontroverzního muže. Můj zájem o něj vzbudil R. A. Wilson svou superbizarní autobiografií hledače a psychonauta Cosmic Trigger I: The Final Secret of the Illuminati, která bohužel zatím nevyšla v českém jazyce a v níž Learyho hojně zmiňuje, vždy v dobrém světle.

V krátkých esejích Leary přemítá nad tématy jako revoluce/perestrojka ve východních postkomunistických zemích (v době vzniku knihy čerstvá událost), hledání afrodiziakálního prostředku či překonání smrti. Jeho postřehy jsou místy obdivuhodné, jeho názory pacifisticky revoluční a jeho optimismus a víra v pozitivní přínos technologií bezbřehé. Toto dle mého názoru naivní nadšení s ním bohužel nemohu sdílet, zdá se mi, že v mnoha ohledech je navzdory svým, zajisté úctyhodným zkušenostem, mimo. Zejména mne zaráží jeho silné zaměření na hmotné aspekty člověka a sexuality, důraz na informace a relativní ignorování vědomí a s tím spojená adorace chemických a technologických prostředků k dosahování štěstí.

Je velká škoda, že tato kniha nevyšla hned po "sametové" revoluci a že si ji včas nepřečetlo více lidí; možná by leckoho mohla tehdy vyléčit z přílišné naivity a důvěry v přicházející západní kapitalismus. I pro dnešní dobu kniha obsahuje pár zajímavých myšlenek, ale nemějte přílišná očekávání.

Kniha Největší hity Timothyho Learyho II je v

Přečtených24x
Knihotéce12x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x