Nejsevernější lékař

Nejsevernější lékař https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68977/nejsevernejsi-lekar-68977.jpg 5 8 4

Kniha vypráví o autorově životě mezi polárními Eskymáky v severním Gronsku. Popisuje svou cestu z domoviny, polární krajinu, lidi, jejich životy i smýšlení, polární zvířata a jejich význam pro tamní život. Pracoval mezi nimi jako evropský lékař a žil s nimi jako Eskymák. Cestoval s nimi, spal v jejích zemljankách a jedl s nimi, co jedli oni, naučil se jíst syrové maso, krev, vnitřnosti a udržel si svou zdatnost i zdraví.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Práce
Originální název:

Verdens nordlingste laege , 1940


více info...

Přidat komentář

milan3144
30.05.2020 5 z 5

Autorovo líčení jeho pobytu v drsném Grónsku, kam se přihlásil jakožto lékař. Popisuje život v těchto nehostinných, ale pro něj přesto krásných končinách, kde o nebezpečí není nikdy nouze. Nejen že popisuje život domorodých Eskymáků, kteří tvoří hlavní díl jeho pacientů, ale sám jejich život částečně i žije. Toto prostředí zkrátka donutí člověka zbavit se zbytečných předsudků, protože zde prostě nemají místo, ba přímo by toho, kdo by je chtěl za každou cenu dodržovat, mohly stát i život. A tak můžeme sledovat v tomto směru i autorův vývoj, kdy s postupujícím časem mu, až na výjimky, nedělá problém jíst to co domorodci. A to i s chutí!
Knížka zvlášť "zahřeje" v zimě. Skutečnost, že i když byly kamna rozpálena do červena, tak teplota při zemi v jejich příbytku při vichřici se nevyšplhala výš než na -10° a že po navrácení z několikadenní cesty, kdy se v bytě netopilo a pod postelovou přikrývku autor zkusmo strčil teploměr a ten mu ukázal -22°, činí z naší zimy takřka tropy.

BabaJaga11
19.01.2020 5 z 5

Už vůbec nevím, kde přesně jsem výtisk 1. vydání této knihy získala, zda v bazaru na DK, anebo v některém z internetových antikvariátů. Každopádně nešlo o knihu, na kterou bych měla "políčeno", ale o takovou, kterou jsem si přihodila k objednávce, "aby to stálo zato, když už platím poštovné" :-). Někdy se ukáže, že ta knížka navíc je lepší, než bych čekala, a že úmysl poslat ji po přečtení "do oběhu", nebudu moct splnit. A to je případ knihy "Nejsevernější lékař".

Asi by si na čtení ještě chvíli počkala, ale díky čtenářské výzvě se mi náramně hodila, protože ji napsal dánský autor; žádného jiného Dána jsem totiž neměla po ruce. To mi nikterak nevadilo – mám ráda knížky o polárních krajích a jejich původních obyvatelích, takže už proto jsem se rozhodla nepátrat po jiné dánské literatuře. A jsem moc ráda, že jsem si vybrala právě tuto knížku.

Bylo to moc hezké čtení, napínavé a hlavně psané od srdce. Líbilo se mi, že dánský lékař Aage Gilberg, který je autorem knihy, se s Eskymáky dokonale sžil, měl je rád a mnoho se od nich naučil. Ten vztah byl ale vzájemný a vlastně začal tím, že Aaage i jeho žena Lisbet byl v místní komunitě nadšeně přijati, všichni jim prokazovali úctu – ale zároveň byli nesmírně srdeční. Není divu, že když se Gilsbergovi po patnácti měsících museli vrátit do Kodaně, byli najednou rozčarováni z života, jaký dříve vedli a jsou nuceni opět vést. Ve společnosti plné přetvářky, podvodů, pomluv... ne, nemysleli tím, že by dánská společnost byla tak prohnilá, ve srovnání s jinými evropskými národy, ale naopak obrovský smysl pro přátelství, odpovědnost vůči rodině, čestnost a poctivost, které zažili u grónských Eskymáků v osadě Thule a okolí. Je ovšem otázka, jak to v těch místech vypadá dnes, po více než 80 letech od doby, kdy v Grónsku působil Aage. Jak se na tamním prostředí a lidech podepsaly změny životního prostředí, ale např. i turisté, kteří se dnes nevyhýbají žádnému koutu zeměkoule.

Kniha je doplněna fotografiemi, které jsou sice černobílé, ale vzhledem k době a podmínkám, v nichž vznikaly, velmi kvalitní (napadá mě, co dnes, zda a jak vůbec v extrémních mrazech fungují digitální fotoaparáty :-)).

Zajímavý byl i doslov překladatelů, kteří se snažili najít i českého polárního lékaře. Povedlo se – a od dotyčného se dozvídáme o skromnosti a pokoře severských obyvatel, kteří s mnoha bolestmi čekají na svého lékaře i několik týdnů. Jaký rozdíl oproti rozmazleným Evropanům! Ovšem dodejme, že moje vydání knihy je z roku 1947; myslím, že dnešní poměry, kdy je ve městech lékáren téměř více než prodejen potravin, a přesto jsou lidé čím dál víc nemocní, by pan doktor, kdyby žil, asi jen tak nerozdýchal.

Jediná "vada", kterou jsem na knize našla a která vlastně slouží knize ke cti, bylo toto: můj výtisk byl ještě předtím, než se ke mně dostal, čtený asi už mnohokrát, a tak nejenže na poměrně tuhých a odolných stránkách vznikly oslí růžky a některé listy se uvolnily, ale musela jsem dávat velký pozor, aby se mi brožovaný výtisk úplně nerozpadl v rukou :-). Všem zájemcům o polární kraje vřele doporučuji, pokud knihu seženou. Svůj výtisk ale do oběhu už nepošlu, hned mu jdu najít místo v knihovně :-).


jana.hud
05.11.2015 5 z 5

K této knize jsme se dostala úplně náhodou někdy v 15ti letech. A moc se mi líbila, protože byla plná nedostižného dobrodružství z dalekého kraje, který jsem hned hledala na mapě.
Do teď si pamatuji,jak mi byla zima, když jsem četla o tom, že autorovi s manželkou v místnosti,kde spí, přes noc zamrzá voda na umytí.
Ráda bych si knihu v budoucnu znova přečetla, abych zjistila,jak na mě zapůsobí v dospělém věku.

Jana_Z
25.02.2014 3 z 5

Kniha je zajímavá svým tématem, ale příběh sám není zrovna strhující čtení.

Štítky knihy

Grónsko Eskymáci, Inuité lékaři

Autorovy knížky

Aage Gilberg
dánská, 1912 - 2002
1968  90%Nejsevernější lékař

Kniha Nejsevernější lékař je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst16x
Chci si koupit1x
dalších seznamech3x