Nejlepší americké krimipovídky

Nejlepší americké krimipovídky https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302699/bmid_nejlepsi-americke-krimipovidky-8ED-302699.jpg 4 51 18

Nejlepší krimipovídky série

< 2. díl >

Dvacítka pečlivě vybraných povídek od dvaceti autorů, jejichž jmenný seznam je ekvivalentem výčtu toho nejlepšího, co současná americká tvorba v daném žánru nabízí. Dobře napsaná povídka čtenáře zasáhne, pohne s ním. Dobře napsaná krimipovídka přiměje čtenáře zalapat po dechu. A dobře napsané jsou v této sbírce všechny. Zapomeňte na to, že detektivky a thrillery jsou ještě stále některými považovány za lehký žánr. Nemusí to tak být. Důkaz toho, že krimipovídka může být výtečným literárním dílem, držíte právě v ruce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Povídky

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Best American Mystery Stories 2015 , 2015


více info...

Přidat komentář

maximus13
25.01.2024 2 z 5

Jelikož se jedná o povídky, tak než se někdy děj pořádně rozjede, tak je konec. Některé povídky jsou svým nápadem tak dobré, že by možná vystačily na samostatnou knihu. Já osobně se už zřejmě do krimi povídek niž nepustím.

Dédečko75
01.05.2023 5 z 5

Jj ,dám se asi na povídky tohle je špička


breughel
19.01.2023 3 z 5

Antologie průměrných až lehce nadprůměrných věcí. Četla se lehce a snadno. Nečitelných věcí tam bylo pomálu. Zaujaly mě dvě díla. Mollyin plán od Johna M. Floyda a Dobrodružství škodolibého rybáře od Jeffery Deavera. První je o nemožné bankovní loupeži a druhá je velmi vtipná variace na Sherlocka Holmese.

Luigi1
04.01.2023 2 z 5

To nejlepší se mi příčí,ale co se dá dělat.

iv.ča
03.08.2022 4 z 5

Knížka mě bavila. Příběhy byli originální a nenudili. Dobře zvolení spisovatelé.

soukroma
26.11.2020 4 z 5

19 povídek 20 autorů, z nichž znám jen asi 6, z toho 2 mám opravdu ráda. Kupodivu mne spíš oslovily povídky těch pro mne neznámých, zejména hned ta první...(podrobněji komentář u každé z nich).

Až na jedinou výjimku byly skutečně všechny publikované v originále poprvé v roce 2014, takže bylo zajímavé srovnání témat a stylů. A většinu nenajdeme jinde.

Bonusem jsou různorodá místa děje - od severu na jih, od východu na západ USA, velkoměsta, maloměsta až divočina, s příslušnými rozdíly nejen v lokalitách, ale i souvisejících mentalitách hrdinů. A navrch jedna povídka ze severozápadu Austrálie (Broome) a jedna z Haiti.

Iki1
04.06.2020 3 z 5

U některých povídek bych přídomek krimi ani nepoužil, ale oceňuji různorodost pohledu autorů na toto téma.

Jaruš7
29.07.2019 3 z 5

Z některých by po rozvedení byl čtivý román, u některých mi chyběl draif a čekala jsem i kapku hororový konec, u dalšího mi chyběla kapka vtipu, asi jsem z oblíbených autorů víc nadšená v jejich románových formách.
Takže dokapat potřebné ingredience a bude to supr.
To se mi to kecá, ale jaksi po těch supr českých dílech, bych těm vybraným hvězdám doporučila lekce u nás, jejich čubrnění bychom mohli nafilmovat.

popeluška
17.04.2019 4 z 5

Některé povídky se mi líbily opravdu hodně, některé méně.Ale knihu jsem si užila a teď je mi líto, že už ji mám přečtenou :-)

oblakaknih
12.02.2019 5 z 5

Tahle se mi moc líbila.

TERKA2
15.01.2019 3 z 5

Celkově se mi povídky líbily, i když jako ve většině výběrů se tu našly některé slabší. U některých se mi líbila dobře vystižená atmosféra, která mě přenesla do úplně jiného prostředí.

Nunynka
23.10.2018 3 z 5

Dalo by se říct,že povídky byly takový průměr. Nemůžu napsat o žádné,že bych z ní spadla na zadek,ale taky nebyla žádná doslova hrozná.

Forest66
20.11.2017 2 z 5

Pokud tohle byly ty nejlepší americké krimi povídky tohoto roku, pak se jedná buď o velmi slabý rok nebo skutečně kromě Deavera mnoho Amerických spisovatelů neumí psát krimi povídky. Až na dvě nebo tři povídky přinejlepším průměrné až velmi špatné

ecila13
02.09.2017 3 z 5

Dávám trochu slabší hodnocení. Asi jsem to neměla číst hned po výběru Světové krimipovídky ze stejné edice - ten byl úžasný.

veskr
19.07.2017 4 z 5

Myslím, že tento výběr povídek se povedl. Našly se sice asi dvě možná tři povídky , které jsem přečetla z povinnosti splnit čtenářskou výzvu, ale ostatní mě bavily. Povídka Dobrodružství škodolibého rybáře mě dostala a to nejen samotným příběhem, ale i spádem, jaký měla a uměním autora vyjádřit na několika stranách to, co by vydalo na film. Tato kniha je důkazem, že psát dobré povídky, je výsadou mistrů svého řemesla.

Finskej
21.04.2017 5 z 5

Skvost. Problémem antologií bývá, z podstaty věci, různá úroveň kvality, proto lze antologie, kde čtenář zaváhá tak maximálně u jednoho, dvou kousků, považovat minimálně za nadprůměrné. Což je přesně tento případ. Osobně bych vyzvedl The Adventure of the Laughing Fisherman (Dobrodružství škodolibého rybáře) Jefferyho Deavera, které rozhodně pobaví (nejen) zaryté příznivce klasického idolu SH (mezi něž patřím a pobavilo moc).

vterinka
11.03.2017 4 z 5

Na tuto knihu jsem se velice těšila, protože už jsem jednou četla knihu s povídkami, která mě nadchla. Toto očekávané nadšení se však u této knihy nedostavilo. Je zde pouze pár povídek, které mě opravdu nadchly a potěšily, pár, které byly na mě zbytečně zdlouhavé a téměř o ničem a pár, u kterých jsem si řekla, jak je možné, že se do této publikace dostaly. Zvláště jsem si to říkala u povídky Rosalee, která byla jednou o koze, pak o voze. Směs náhodně poskládaných odstavců, které pro mě byly zmatené a vcelku mi nedávaly smysl. Jsem asi na oddechovější čtení než na takové složitosti. Ovšem knihu celkově hodnotím 4 hvězdičkami, protože některé povídky stály opravdu zato a nečetlo se mi to až tak tragicky jako jiné knihy, které jsem četla.

Bar16
09.02.2017 4 z 5

Velmi povedená sbírka povídek. Musím říct, že je to první povídková kniha, u které mě zaujala většina děl pro mě neznámých autorů. Díla těch známých byla také kvalitní, k tomu není co dodat. Čtyři hvězdy proto, že ne všechny povídky jsem hltala. Doporučuji :-)