Nebeský strom

Nebeský strom https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12486/mid_nebesky-strom-XyV-12486.jpg 4 150 31

Nebeský strom série

1. díl >

Zřejmě nejúspěšnější historický román známé anglické autorky líčí na barvitém pozadí Anglie počátku 13. století umělecký růst i životní tragédii mladého sochaře a stavitele Harryho Talvace, obdařeného výjimečným nadáním i věrnou láskou milované Gilleis, opakovaně však stíhaného nemilosrdným osudem. Pargeterové se v dramatickém ději - rozvíjeném dále v románech Zelená ratolest a Šarlatové zrnko - zdařilo podat působivý příběh lásky a přátelství a zároveň vykreslit středověkou Anglii v široké škále jejích živých a přesvědčivých podob.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Heaven Tree , 1958


více info...

Přidat komentář

Nofar197
26.02.2024 5 z 5

Středověká Anglie dokáže být krutá. Aby Harry Talvace ochránil svého věrného přítele, opouštějí rodný Albion.
Během let se Harry stává úspěšným sochařem a stavitelem. A kdo by odolal prestižní a lukrativní nabídce vystavět chrám pro mocného Isambarda? Bohužel tato nabídka je počátkem Harryho cesty do záhuby, když jeho srdce nedokáže odolat krásné Italce Bennedette, Isambardove přítelkyni. Jak se zdá, už tehdy platilo, že co je v domě, není pro mě.

"Podívej.Strom kvete..... "

Maki229
12.11.2023 5 z 5

Pěkný historický román ze začátku 13.století, který pojednává nejen o rytířích, krásných dámách a smyslu pro čest, ale také o tom, jak se stavěly nádherné gotické stavby a chrámy. Takže něco pro mě, gotiku mám nejraději a už se těším na pokračování dalšího dílu Zelená ratolest.


kalache
27.03.2022 4 z 5

...středověká Anglie je velmi úrodné pole pro spisovatele historických románů...což?

petrarka72
18.02.2021 3 z 5

Vzpomínka na dětství - a je to pořád zajímavé historicky (o politické situaci ve Walesu za vlády Jana Bezzemka toho u nás mnoho nevyšlo) i jako zpráva o jedné řemeslné posedlosti (vzpomínám si, že jsem se kdysi pokoušela najít, kde asi tak může stát chrám stavitele Harryho Talvace); jinak je to těžká a naivní romantika mezi knihovnou růžovou a temně rudou, s hrdinou plným nepříčetného soucitu (nejen) s nevolníky, s antihrdinou temným a vášnivým a ženami krásnými a výhradně lásce sloužícími. Souhlasím s evickou kytickou, přeslazenost se dostavila; ale Zelenou ratolest si tak za měsíc dám, pamatuji si ji nepoměrně hůře než Nebeský strom.

petr_
27.12.2019 5 z 5

Skvělá knížka s nádherným příběhem o morálce a o loajalitě.

Šungitka
01.03.2019 5 z 5

Od paní Pargeterové miluji jak sérii Nebeský strom, tak bratra Cadfaela. Je to krásně, citlivě napsané.

evickakyticka
06.01.2019 3 z 5

Tak jsem se konečně dobrala konce. Červená knihovna v této knize bylo to poslední, co mě zajímalo. Nejvíc jsem se těšila na historickou část a řemeslnou - jak se co dělalo, stavělo. Nejvíc napětí bylo až ke konci knihy, zbytek nic moc, další pokračování číst nejspíš nebudu, jsem přeslazená:)

Richie1
21.12.2017 4 z 5

Nádherný romantický příběh z Anglie v období vrcholného středověku. Kniha mě uchvátila už před mnoha lety a stejně tak i při druhém čtení. Harry Talvace je hrdina, s nímž je možné se lehce ztotožnit - a tak s ním prožívat veškeré životní osudy, které jsou kvůli jeho vysokému citu pro spravedlnost, čestnost a poctivost většinou velmi spletité. 80%

Marika Vanova
09.12.2017 4 z 5

S touto knihou jsem se musela trochu poprat a ona mi to ke konci bohatě vynahradila. Zajímavý příběh, drsné poměry středověku.

EmmaKrizova
03.12.2017 3 z 5

Zhodnotila jsem to tak, že jsem na knihu moc stará a cynická. Podle mě to oscilovalo mezi Pytlákovou schovankou a nějákou méně oblíbenou knihou od Foglara. Bernadetu netřeba rozebírat. Málokdy se vidí tak nepovedená postava. Harry mě ke konci nesmírně zklamal. Ženy to přece vidí jinak. Zvláštní , že to takhle napsala žena. Není to pro děti , není to pro dospělé. JE TO...

Makropulos
19.11.2017 3 z 5

Zřejmě neumím číst historické, a navíc milostné romány. Takže i hodnocení je pro mě dost těžké. Tak jsem k tomu přistoupila takto: Jedna hvězda za příběh, spíše za posledních cca 50 stran, 2. za zasazení do historických reálií a třetí asi za popisy práce s kamenem a vytváření nádherného stavebního díla. Postava hlavního hrdiny Harryho, jak už tu bylo napsáno, je naprosto nereálná, chová se tak, že se tomu nedá uvěřit (po devíti letech najednou zjistí, že se kdysi zamiloval do desetiletého děvčete a pak ji vroucně miluje, přestože ji celou dobu neviděl a vůbec nic o ní neví). Jeho vztah k matce a vlastní rodině je taky velmi zvláštní, a vůbec jeho chování a hluboké sociální smýšlení, kdy si myslí, že může změnit daná zákonná a tradiční pravidla své doby, působí neuvěřitelně až nesmyslně. Velice zvláštně na mě působilo i to, že je v knize vždy věnován veliký prostor popisu sličnosti mužů, jejich krásných nohou, vlasů, držení těla a popis krásných žen je daleko střídmější. Další postava – Benedetta – samostatná žena na svou dobu snad až příliš, obklopená muži, úspěchem a netrpící nedostatkem peněz, se zase nějak záhadně, do Harryho zamiluje tak, že odvrhne celý svůj dosavadní způsob života a nabídne mu svoji lásku. A to ho jen slyšela pod okny zpívat. Příběh je vlastně stavěn na náhodách, které jsou jistě v životě často dost významné, ale tady se mi jich zdálo trochu moc.

denib
18.11.2017 5 z 5

Krásný román. Mám ráda prostředí středověké Anglie a až nereálně čestné hrdiny. Příběh je zajímavý a napínavý až do samého konce, není problém se ponořit do děje a nejde nesoucítit s hlavním hrdinou. Na začátku mě trošku iritovalo Harryho dětské chování. Přece jen si neumím představit patnáctiletého chlapce, co pláče mamince na klíně. Ale vzápětí musí hodně dospět a tato maličkost nekazí celkový výborný dojem z knihy. Trochu víc mi vadila postava Benedetty, která mi coby kladná hrdinka byla hrozně nesympatická. Nevím proč. Váhala jsem, jestli kvůli tomu neuberu jednu hvězdičku, ale nejde to. Knihu jsem četla už podruhé a prostě jsem z ní opět nadšená.

Chesterton
14.11.2017 5 z 5

Celá trilogie je jedna krásná jízda nikoli temným, ale inspirativním středověkem. Je tam morálka, loajalita, citlivost, ale určitě i pocit naivity a růžové knihovny pro dospělého :o) Klasická Edith Pargeter

Carpinus-CZ
12.11.2017 5 z 5

Krásná kniha. Četl jsem ji v období dospívání a zanechala ve mně hlubokou stopu a krásné celoživotní vzpomínky. A to historické romány vskutku nevyhledávám, přečetl jsem si ji tak trochu náhodou na doporučení a nelitoval jsem. Autorka výborně psychologicky vykreslila obě hlavní postavy, díky nim se jedná o silný a lidský příběh.

martina.culik
30.05.2017 5 z 5

Knihu jsem četla na dovolené a tak jsem se sžila s postavami, že jsem se na konci na autorku trochu naštvala. To ovšem nic neubírá knize na její hodnotě.
U této knihy si dovedu snadno představit, že se k ní ještě vrátím a přečtu ji znovu (u většiny knih mi tato představa nepřichází moc reálná) a ráda si přečtu i další díly, které na Nebeský strom navazují.

flanker.27
08.04.2017 4 z 5

Těžko hodnotit. Myslím, že pro autorku šlo o hodně osobní věc. Podle toho, co vím o jejím osudu, bych řekl, že Benedetta byla jejím alter egem. S tím bych problém neměl, problém však mám s hlavním "hrdinou" Harrym. Na začátku je to, slovy Františka Ringo Čecha člověk neklidný, nervní, nepostojí, no prostě kre-mladý člověk jsem chtěl říci. Jeho úvahy a vnitřní svět působí hodně žensky, i kdybych nevěděl, že autorkou je žena, z jeho popisu by to bylo jasné. Např. v přístupu k přátelství s Adamem se vyloženě zračí ženský pohled na důvěrnost a blízkost, není to reálný muž. V druhé části je pak zase tak moc nad věcí, tak moc ponořený do svého vidění světa, že nepůsobí uvěřitelně. Nejde mi o to, že bych kritizoval jeho morální rozhodnutí, jenže on to rozhodnutí neudělá z pozice lidské bytosti, která se k němu musí dopracovat, zvážit, co to přinese nejen jemu, ale i lidem, na kterých mu záleží. Téměř u něj nenalezneme pochybnost, strach, potřebu dodat si odvahy. Proto působí opravdu nelidsky. Láska ke Gilleis, která se u něj vyvine na základě vzpomínky na desetileté dítě někdy po devíti letech v době, kdy sám je dospělý, taky nepůsobí příliš věrohodně, zvlášť v situaci, kdy vedle něj stojí Benedetta a nabízí mu "vše". Ale to asi opravdu je stopa autorčiny nešťastné lásky (a přílišné idealizace muže, kterého milovala). Jinak příběh dobrý a dobře zasazený do historických reálií. Dám tedy čtyři hvězdy, ale s tím, že postavy a jejich jednání mi nesedělo.

evask
30.11.2016 5 z 5

Druhý díl si nenechám ujít.

AllyKumari
13.07.2016 5 z 5

Překrásné! Toť vše!

Plútarchos
21.05.2016 5 z 5

Romantický příběh z počátku XIII. století odehrávající se na pomezí středověké Anglie a Walesu. Mladý Harry Talvace musí dozajista okouzlit čtenáře, kteří milují odvážné, čestné, spravedlivé hrdiny. Hlavními postavami románu jsou Harry Talvace, Adam Lestrange, Gilleis, Benedetta, Isambard a další. Hlavním hybatelem příběhu je ale Harry a jeho citlivá a hrdá povaha, jeho vzpoura proti nespravedlnostem a utrpení. Harry je hrozný klaďas, takže místy je to červená knihovna, ale mně se to líbilo. Mám rád historické romány, fiktivní hrdiny na pozadí skutečných událostí, příběhy, které se skutečné mohly stát... Nebeský strom mohu určitě doporučit. Celkem poklidný příběh je vždycky narušen Harryho snahou zabránit nespravedlnosti, která zcela změní běh událostí a zavane naše hrdiny daleko od domova, kde se opět Harry dostane do křížku s tupou namyšleností a tak pořád dokola až se nakonec opět vrací zpět na pomezí Anglie a Walesu, aby zde jako stavitel, sochař a kamenický mistr postavil úchvatný chrám. V tomto monumentálním díle Harry zvěční celý svůj život a lidi, kteří mu byli blízcí...

Podpovrchem
05.05.2016 5 z 5

Nebeský strom a Zelenou ratolest jsem četla ještě jako školačka. Ke knihám se vracím i teď a vždy mne překvapí svou hloubkou. Čest a věrnost v knihách skutečně získávají na až absurdní důležitosti, šťastný konec není docela šťastný a o vítězství tu vůbec nejde. Pomsta v druhém dílu přechází zvolna tam, kde v prvním dílu skončila, v oddanou lásku. Zvláštně psychologicky postavené, ale ne nemožně. I když už jde o romány vydáním staré, i dnes jsou čtivé a v tom megalomanském amoku mnohých dnešních úspěšných autorů působí knihy od Pargeter jako závan svěžího vzduchu. Třetí díl jsem nikdy nečetla, a ani nevím, zda chci. Snad cítím strach, že není možné, aby třetí díl dokázal držet krok se dvěma předchozími.