Návod na použití člověka

Návod na použití člověka https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32898/navod-na-pouziti-cloveka-32898.jpg 4 20 3

Meditace jako Cesta ke štěstí a zdraví Zatímco ke každé teflonové pánvi, natož k mobilu, dostaneme návod k upotřebení, jak to, že nám lidem nikdy žádný návod do života nedali? Zatímco většina z nás se ve škole učila, že mozkové neurony v dospělosti již jen zanikají, dnes je všechno jinak. Poprvé v historii lidstva totiž už začínáme, díky moderním zobrazovacím metodám, vědět a vidět, co se děje v našem mozku, když myslíme, cítíme, jednáme. Zvláště v posledních deseti letech se ukázalo, že naprostá většina z toho, co jsme se o sobě, o svých emocích a o mozku, učili ve škole, byly iluze a mýty. V tomto smyslu jsme, každý, komu je nad osmnáct let, znovu prvňáčci. Víte, že i ta nejnovější práce v oblasti neurologie je dnes po osmnácti měsících již zastaralá a bylo by třeba ji přepsat?; Víte, že meditace léčí (a že buddhisté jsou šťastnější)? Víte, že se dá meditovat i pomalou chůzí, škrábáním brambor, procházkou zenovou zahradou nebo bubnováním (a každou novou činností se mozek přizpůsobuje a jinak propojuje)? Že svět je iluze (a mozek je podvodník a nutí nás vidět, jak chce on)? Že lze nacvičit umění být šťastný a mysl lze pozitivně přeprogramovat? Víte, že ženy myslí jinak než muži (geneticky viděno jsou mužové poněkud nepovedené ženy) a že duchovnost může být ekologická? Autor svým typicky hutným stylem (včetně řady osobních příhod) shrnul téměř třicet let svých zkušeností s nejrůznějšími druhy meditací do unikátního a nejnovějšími vědeckými poznatky potvrzeného Návodu na použití člověka. Tvrdí, že být šťastný a zdravý je snadné, když se ví jak, a že informace z jeho knihy mohou zkvalitnit člověku život v jakémkoliv věku a v jakékoliv profesi.... celý text

Přidat komentář

charlosina
21.04.2022 odpad!

Už od úvodu jsem si říkala, jestli mám v četbě vůbec pokračovat, nakonec jsem teda tenhle šovinistický, rádoby osvícený text dočetla a modlím se za každou další generaci, která se nebude muset potýkat s těmito genderovými stereotypy. // Pro zajímavost (a v rámci sebetrýznění) jsem nakoukla i na jeho stránky a přečetla si pár článků a jo, je to odpad. // Meditace lze dosáhnout i bez předsudků, tak hurá do toho.

Metroušek
01.03.2017 4 z 5

Výborná kniha o tom, jak přežít v dnešním světě, poučná jak pro začátečníky, tak pro pokročilejší na duchovní cestě.


pecka02
18.06.2013 5 z 5

"Nemůžeme změnit či ovlivnit stále složitější a rychleji a nezvládnutelněji se do neznáma řítící svět, můžeme ale zvládnout svůj postoj a vztah ke světu a jeho problémům i radostem, a tak na něj pozitivně působit prostřednictvím vlastní proměny."

Moje první kniha o meditaci. Možná časem najdu další, lepší, ale tahle byla rozhodně zajímavým přínosem. Autor srozumitelně vysvětluje základní pojmy, popisuje své vlastní postřehy a příhody, které ho potkaly v dobách, kdy sám s meditací začínal, a uvádí i odkazy, kde lze v případě zájmu najít ještě více informací. Kniha je čtivá, ale trochu chaoticky působí, že kromě hlavního textu obsahuje i doplňující informace v různých rámečcích nebo dlouhé popisky fotografií, takže člověk musí "skákat" od jednoho k druhému. Jinak ale v podstatě nemám co vytknout.

"Mozek je totiž, vážení, geniální zařízení, které se dokáže přizpůsobit prakticky čemukoliv. Tomu pozitivnímu, ale bohužel i tomu negativnímu. Umí být Einsteinem a Stephenem Hawkingem, matkou Terezou a dalajlamou, ale také Hitlerem a Bin Ládinem, nebo agresivním fotbalovým fanouškem a skinheadem. Ukázalo se, že stačí pouhé tři měsíce nějaké soustředěné činnosti, a mozek se přizpůsobí a neuronům narostou nové dendrity. Člověk pak uvěří, že je tím, čím se postupně a nenápadně stal, a nikdo na světě mu to nevymluví."

Štítky knihy

zen buddhismus

Autorovy další knížky

Vlastimil Marek
česká, 1946 - 2021
2002  90%Nová doba porodní
2004  88%Návod na použití člověka
1999  90%Tajné dějiny hudby
2003  87%Hudba jinak
1994  87%Český zen a umění naslouchat

Kniha Návod na použití člověka je v

Přečtených26x
Doporučených6x
Knihotéce8x
Chystám se číst30x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x