Naučený optimismus

Naučený optimismus https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167459/nauceny-optimismus-167459.jpg 4 39 10

Do rukou se vám dostává seriózní kniha založená na mnohaletém výzkumu významného psychologa. Martin E. P. Seligman se bádání na tomto poli věnuje už několik desetiletí. V knize Naučený optimismus shrnul své poznatky a nabízí účinné metody k získání pozitivního pohledu na svět. Dozvíte se, jak se zbavit zlozvyku pesimismu a nevzdávat se kvůli maličkostem - dokážete si konstruktivněji vysvětlit své chování a naučíte se jednat sami se sebou mnohem pozitivněji. Podaří se vám prolomit depresivní myšlenky, lépe využijete svého potenciálu, budete úspěšnější a spokojenější. Kniha obsahuje konkrétní cvičení, testy a rady pro různá prostředí (škola, práce, rodina) a naučí optimismu i toho nejzarytějšího pesimistu. ... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Learned Optimism , 1990


více info...

Přidat komentář

knihyKeMne
03.05.2022 3 z 5

Zaujalo mě, že nejde jen o rady nějakého dalšího amerického životního kouče, jací se momentálně těší oblibě, ale že autor je psychiatr a pohlíží na problematiku optimismu a pesimismu z vědeckého hlediska.

Nicméně kniha je poněkud starší a orientovaná na americké prostředí. Že nejde úplně o motivační knihu dokazuje i to, že kniha je spíš jakousi encyklopedií, která vám o optimismu a pesimismu řekne podrobně úplně vše. Autor ji pojal jako shrnutí své celoživotní práce. Takže obsahuje i kapitoly zajímavé pro užší skupinu čtenářů: jak se autorova teorie hodí při nabírání nových zaměstnanců, jak ji uplatnit na děti nebo třeba ve sportu.

Místy je kniha trochu zamotaná, např. když si autor uvědomí, že pesimismus až moc očernil, a náhle na něj začne pět chválu. Taky mi moc nesedí myšlenka, že optimista vidí zdroj svého neúspěchu v okolí a ne v sobě. Resp. kde je ta zlatá střední cesta?

LadyLane
17.01.2020 3 z 5

Chcelo by to novšie, doplnené vydanie, celkom by ma zaujímalo, ako dopadli tie štúdie, do ktorých sa pustili v 90.tych (!) rokoch.


Nicole98
30.07.2019 5 z 5

Mám o čem přemýšlet. :-)

martin3683
07.05.2019 2 z 5

Seligman je kapacita, velký propagátor a spolutvůrce směřování pozitivní psychologie. Už jsem od něj četl jiné knihy a vždy jsem byl spokojen. Zde je bohužel situace jiná a je to z části velký problém u většiny mimoamerických čtenářů. Kniha obsahuje několik velkých testů, které vám mají dát vodítko, zda jste pesimista nebo optimista a dále zda nebojujete s depresí a na tom je pak stavěno celé vysvětlování pozitivního myšlení a jak nás ovlivňuje. Jenže každý psycholog vám řekne, že podobné psychotesty se musí velmi upravovat dle každé země. Mentalita Američana, pro kterého to bylo primárně psané, je naprosto jiná, než Evropana a natož Čecha. Nejen, že mě vyšlo, že jsem hraniční pesimista, ale že jsem také v houboké depresi. Z mého okolí vím, že k oboum výsledkům mám daleko. Nechal jsem ty testy udělat i další lidi v mém okolí a vždy vycházel totální nesmysl. Prostě v podání těch testů, pokud nemáte americký "keep smile" pohled, tak jste pesimista a váš život se hroutí. :)
Pokud budete ignorovat testy a z nich vycházející text (tak půlka knihy), tak zbytek je zajímavý popis historie začátků pozitivní psychologie a nedá se nic jiného, než tomu oboru držet palce, protože je to určitě udržitelnější směr než na všechno brát nějaká farmaka.

cetriolo
01.02.2019 1 z 5

Myšlenka, která zabere pár řádků roztáhlá na 700 stránek...

Shindo
30.10.2018 4 z 5

Kniha rozhodne nie je jednou z tých new age vecí, aké sú dnes v kurze. Naopak, ide o populárne - náučnú literatúru čerpajúcu z kognitívne behaviorálnej terapie, doplnenú obsiahlou bibliografiou.
Nedá vám zázračný návod, po ktorom budete nonstop vysmiati ako mesiačik na hnoji. Naopak. Pomôže vám pochopiť, prečo veci nefungujú, poradí čo s tým a zvyšok, t.j. aplikovanie do bežného života už nechá na vás.

Za negatívum knihy považujem to, že je orientovaná primárne na amerického čitateľa.

Daris
26.08.2016 3 z 5

čekala jsem více:-(

janulka1310
14.10.2014 4 z 5

Pokud u této knihy očekáváte informace typu "třikrát denně si opakujte, že jste šťastní a budete", tak jste na omylu:) Kniha je defacto vědeckou prací nebo respektive souhrnem vědeckých poznatků a musím uznat, že mě chytla hned od začátku. Úplně jiný typ knihy, než jsem zvyklá, velmi poučná, založená na výzkumu a faktech a autor má 25 let praxe:) Doporučuji.

petaSk
31.05.2014 4 z 5

Většina knihy se zabývá výhodami optimismu a nevýhodami pesimismu. Jelikož je ale psaná v USA před několika desetiletími, některé příklady už nejsou aktuální. Přesto příčiny optimismu a pesimismu a nástroje pro boj s pesimismem jsou podle mě platné. Autor na konci knihy ale sám přiznává, že ani flexibilní (tedy nesluníčkový optimismus s otevřenýma očima) není všespásný a příčinu epidemie deprese je třeba hledat ve ztrátě společných hodnot, víry a rozpadu pevných vazeb, které nahradil přehnaný důraz na individuální já. Toto bylo napsáno v době, kdy se nás toto ještě netýkalo, neboť individuální já v našich končinách bylo osekáno tehdejším režimem. S přiblížením se západu, stresem a důrazem na úspěch se nás bohužel i toto týká čím dál více. Autor poskytuje užitečná i když dnes ne už tak průlomová řešení. Přesto stojí za to si je připomenout a zeptat se sami sebe, proč je nepoužíváme, když víme, že existují a fungují.

worka
15.11.2013 4 z 5

Pokud máte pesimistický vysvětlovací styl, čeká vás deprese, zhoršené zdraví a časnější smrt :-)
Pesimista vidí svět realisticky (ano opravdu vědecky doloženo), ale naivní optimista je na tom mnohem líp :-(
Nevím, jestli se mi něco z poznatků z knihy povede přenést do života, ale každopádně je to přínosná kniha.
Kniha založená na vědeckých výzkumech a ne posbírané časopisový výkřiky "jak na lepší život".
Nelekejte se tloušťky, ač spadá do naučné literatury, tak se čte docela dobře.