Bestie

Bestie https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75672/bmid_bestie-EMz-75672.jpg 4 806 184

Detektivní příběh inspirovaný skutečnou událostí, případem sériových vražd žen v různých evropských městech, páchaných jedním pachatelem v 80. a 90. letech 20. století.

Žánr:
Detektivky, krimi , Romány , Literatura slovenská

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Beštia , 2006


více info...

Přidat komentář

mila2411
13.04.2024 5 z 5

Moje jubilejní desátá Dánovka a musím opět dát "plný počet" hvězd. Případ sériového vraha přinesl zatím nejvyšší počet vražd na knížku, ty ale výborně vyvažuje vysoká míra humoru dodávaného hlavně policejní partičkou kolem hlavního vyšetřovatele Riša Krauze. Opět to sqěle odsýpalo, detektivka si na nic nehraje, popisuje reálný stav společnosti na začátku devadesátých let. Poslechnuto opět jako slovenská audiokniha, pro mě zcela neznámým Martinem Mňahončákem, jeho podání je dokonale výborné!

Igor1311
10.04.2024 5 z 5

zatiaľ jedíná Dánovka, ktorú som prečital dvakrát. Je plná krutosti, neúcty k ľudskému životu, no zároveň prešpikovaná suchým humorom Krauza a spol., bez ktorého by tento prípad asi nezvládli. Aspoň pre takých, aký bo Rigo mal trest smrti ostať.


Madla81
27.03.2024 5 z 5

Tak tohle byl řádný masakr. Perfektně napínavý krimipříběh, který skvěle funguje a je velice uvěřitelný i díky precizně a opravdově zaznamenané policejní práci. Mluva a postupy vyšetřovatelů v devadesátkách, vrahovy pohnutky a hlasy v jeho hlavě, detailní popisy zavražděných žen, to všechno působilo velice reálně. Poslechnuto jako audiokniha ve slovenštině, což mělo velmi autentický nádech.

m.valova
19.03.2024 5 z 5

Tak to byla síla, tentokrát se teda naše parta detektivů potrápila,Bestie jim opravdu dala zabrat.Nastoupili nám nové postavy a já se moc těším na další díly s touto skvělou partou.

papeha
01.02.2024 5 z 5

Další skvělá kniha Dominika Dána, úžasně namluvená Martinem Stránským, napínavá od začátku do konce. I když víme, kdo je vrah, vůbec to nevadí a chcete poslouchat dál a dál. A počkejte si na úplný závěr.

Aligator805
20.01.2024 5 z 5

Velmi drsný příběh podle skutečné události. Brutalita pachatele byla opravdu neskutečná. Kniha u které nemůžete přestat číst.

hnusák
20.01.2024 5 z 5

Autor mně opět nezklamal, opravdu syrové vypodobění vraždícího maniaka, včetně hlasu v jeho hlavě, hluché pátrání, kiksy ze strany policie, ale i podrobné obrazy způsobu smrti zavražděných žen a mluva policajtů, tak jak to ve skutečnosti je, žádné jalové příkrasy, to vše se hrnulo horempádem vpřed a musím říci, že čtení je to velice dobré, i když ten vraždící cikán dle mého názoru unikal opravdu dlouho, lezl mne na nervy. I poslední řádky, co se týče statistiky a vynaložených prostředků na dobré bydlo pro tyto nelidi, mne namíchly, svět je opravdu nemocný, humanita je v těchto případech jenom na škodu.

Lady.Lucrezia
03.01.2024 5 z 5

Mé první setkání s Dominikem Dánem rozhodně stálo za to, byl to zkrátka masakr. Podotýkám, že Beštia je kniha, kterou nechcete odložit a současně doufáte, že Vám vydrží co nejdéle. Čteno v originále.

hana1039
15.11.2023 5 z 5

Audiokniha:
Tak tohle bylo fakt děsivé, celkem se to blížilo( kromě pomůcek, které mají kriminalisté dnes a samozřejmě, že Bestie byla skutečná) k mému oblíbenému Chrisi Carterovi a tam to je přímo ďábelské...v 90 letech se teprve začala pomalu používat DNA, takže plno zločinců klidně zanechávalo na místě činu kromě otisků prstů i jiné důkazy...s Martinem Stránským byl poslech jako vždy vynikající...

syslomil
29.10.2023

Děsivý příběh, který je bohužel podle skutečných událostí. Po přečtení jsem si Riga našla na internetu, viděla o něm dokument a fotky z míst činu. Bestie je opravdu výstižné.

marion111
09.09.2023 5 z 5

Tak to byla jízda! Asi nejdrsnější kniha Dominika Dána. Kniha, od které se nelze odtrhnout a zároveň si ji člověk šetří.

Corso
15.08.2023 5 z 5

Autori ako M.W.Craven, Ch. Carter, A, Mayne sa nam snazia predlozit brutalnych seriovych vrahov ako na beziacom pase. Ale su taki, no.. vykonstruovani, teatralni, premakani, sofistikovani sadisti psychopati, ze im to proste nezeriem a len si citanie uzijem ako hadanku. A DD zobral Ondreja Rigu, skutocne monstrum z masa a kosti a spermii, a napisal ako to bolo :) Tak si to aspon predstavujem....

Kniha vypocuta ako audio, Jozefom Vajdom, teraz je na trhu druha verzia, nacitana Martinom Mnahoncakom. Zbytocne pisat tisici koment o tom ako skvele DD pise. Pribeh sa odohrava na prelome starych a novych cias, prichadzaju nove metody, a do toho pride absolutne primitivny vrah ktory ani za sebou nezamaskuva stopy, proste ako by len pudovo vedel, co ma robit aby ho nechytili a aby naplnil svoje potreby. Krauz uz nie je uplny elev, ale predsa len este dostatocne zelenac. A Dominik nas vtahuje v niektorych pasazach doslova do mysli vraha. Prave ta surovost opisov, detailov, pokus vcitit sa do pocitov vraha, a vedomie ze je to napisane podla skutocnosti, (samozrejme vsadene do imaginarneho sveta a literarne spracovanych postav), vo mne vyvolaval miestami fyzicku nevolnost. Tvrdim ze ide o najvyssi level medzi Danovkami. Vsetky su skvele, prve su take rozpisovacie hladacie, neskorsie uz vysoky nadstandard krimi literatury, a krivka kvality nepolavuje a nekolise. A aj tak sa medzi nimi najdu take.... bomboniky, klenoty, high-tier, ikony. Bestia je jedna z tych peciek. Drsne, poctive, realisticke, nehrajuce sa na seversku ci aku krimi, nase novodobe literarne rodinne striebro.

Stromm
04.08.2023 5 z 5

Nářez, vyprávění o honu na jednoho prvotřídního sériového vraha očima policistů, očima vraha samotného a okořeněné policejním humorem je tak skvěle vyvážené, že jsem téměř až vrněl blahem. Zatím nejlepší dánovka, i když jsem v podstatě pořád jenom na začátku. A asi si to časem dám podruhý, jen co je pravda.

Marek82
17.06.2023 5 z 5

Niektoré Dánove knihy majú syndróm kvantity na úkor kvality. To však nie je prípad Beštie. Ide o tretiu knihu v poradí, kedy si ešte vyberal tie najväčšie kriminalistické príbehy a nemusel si v príbehu pomáhať dialógovou vatou a balastom. Prípad Ondreja Riga otriasol verejnosťou a kniha verne zachytáva chronológiu jeho vyčíňania. Ťažko povedať, čo presne je v knihe v postupe vyšetrovania prifarbené a či bol priebeh zatýkania rovnaký v knihe a v skutočnosti. Ako každý príbeh podľa skutočnej udalosti, aj tento ma podnietil si hľadať informácie z prípadu z dostupných zdrojov. Román je jeden z prvých, z roku 2006, dnes, 17 rokov po jeho vydaní už Rigo našťastie nežije, ale jeho príbeh bude navždy zapísaný v histórii kriminalistiky. Práve tieto príbehy mám od Dána najradšej.

vlkcz
17.05.2023 4 z 5

První Richardův velký případ. Brutální jako severská krimi, s mezinárodním přesahem. Když pominu několik časových otazníků (mobily na Slovensku v roce 1990, analýza DNA ve stejné době) napsané je to velice dobře. A vzhledem k době jde vlastně o klasickou detektivku bez počítačů, mezinárodní spolupráce. Zajímavé jsou i některé okamžiky, kdy autor ukazuje, jaké drobnosti mohou pátrání zdržet či dokonce zastavit nebo naopak přivést na stopu.

MonikaAbs
09.02.2023 1 z 5

Už jsem několik knížek od tohoto autora přečetla a musím přiznat, že tato se mi líbila asi ze všeho nejméně. Nějak sem se nemohla prokousat a občas jsem se v ději i ztrácela.
Určitě ale dám autorovi ještě šanci s nějakou jeho další knihou. :)

medlovice
11.01.2023 5 z 5

Tak jsem si Bestii přečetla podruhé, necelých pět let zpátky to byla moje první dánovka a od té doby jsem fanoušek a sběratel. ¨Na straně 76 jsem se dozvěděla co jsem dlouho hledala . Jméno Tlustého Váni mojí oblíbené postavy. Ivan Mikovič.

bagel
04.11.2022 3 z 5

Autora mám moc ráda, ale tento díl hodnotím jako jeden ze slabších.

peter1035
07.09.2022 5 z 5

Nie som ten typický čitateľ DD, ktorý ma všetky knihy na poličke. Ja som skôr fanúšik JK. Ide o rozdielne tematické žánre kníh a preto som bol zvedavý, čo na tých knihách fanúškovia vidia. Za prvé: Musíte mať radi detektívky Za druhé: Niekedy tie deje nasledujú súbežne za sebou, takže musíte čítať chronologicky Za tretie: To najpodstatnejšie. Napísať dobrú detektívku si vyžaduje talent. Nie žeby som bol nejako inteligenčne obdarený jedinec, avšak pri detektívkach či už v telke alebo nejakej inej knihe som už dopredu vedel ako to skončí. Áno viem, tento "dar" a super-schopnosť ma veľa z nás čitateľov. A z toho dôvodu detektívky nemusím. Pri tejto knihe, sa mi to ale všetko zbúralo. Nerozumel som tomu, však ja poznám hlavného vraha. Poznám celý prípad, ako to že ma to tak ku*** baví čítať. Prečo? Lebo Dominik Dán a jeho štýl písania, jeho postavy detektívov. Jeho humor a jeho napätie. Aj keď viete, že dotyčný prelezie plot. Do poslednej chvíle neveríte že to urobí a ešte s takou sadistickou istotou. Odporúčam ak máte trošku silnejší žalúdok.

Klára90
05.09.2022 4 z 5

Jedna z mála dánovek, kterou jsem četla trochu déle, protože ten příběh byl opravdu dost děsivý. Napínavé, čtivé. Přeci jen ale mými nejoblíbenějšími díly zůstávají části s Bossem a podsvětím