Narcis a Goldmund

Narcis a Goldmund https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15852/bmid_narcis-a-goldmund-rvj-15852.jpg 5 298 41

Nové, samostatné vydání lyrizovaného románu z roku 1930. Ústřední dvojice postav této knihy symbolizuje základní antinomii Hessova díla: protiklad člověka duchovního a člověka smyslového, protiklad etického a estetického, protiklad postoje myslitelského a postoje uměleckého. Tento spor „ducha a těla“, reprezentovaný mnichem Narcisem a nadaným umělcem Goldmundem, zůstává nerozřešen.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Narziss und Goldmund , 1930


více info...

Přidat komentář

Zoro45
20.03.2023 5 z 5

Silný zážitek, hloubka, krásný jazyk.

lernami
08.02.2023 5 z 5

Nadčasové dílo, které ani téměř 100 let po jeho vydání neztrácí na aktuálnosti.

Zamyšlení nad světem, smrtí a smysluplností života.

Co je lepší? Žít život plný sebekázně a upírání toho, co má člověk rád jako daň za vytváření něčeho hodnotnějšího, co ho přežije, nebo žít život ve smyslu carpe diem, který je však velmi pomíjivý a ve výsledku člověka dožene? I nad tím se Hesse ve svém díle zamýšlel a jako správný filozof dokázal tento rozpor zhmotnit i do slov:

„Je to potupa, jak si život z člověka tropí blázny, k smíchu to je i k pláči! Buď člověk žije, nechá hrát své smysly a dosyta se nasaje z ňader staré máti Evy - pak sice zažije lecjakou vrcholnou slast, ale nemá žádnou ochranu proti pomíjivosti; člověk je potom jako hřib v lese, dnes kypí barvami a zítra zetlí. Anebo člověk sáhne k obraně, zavře se do dílny a pokouší se prchavému životu postavit pomník pak se musí života vzdát, pak je jen pouhý nástroj, sice pak slouží tomu, co nepomine, ale přitom usychá a ztrácí svobodu, plnost a slast života.“

„Byl opravdu člověk stvořen k tomu, aby vedl život uspořádaný, jehož čas a úkony ohlašuje klekání? Byl člověk opravdu stvořen k tomu, aby studoval Aristotela a Tomáše Akvinského, uměl řecky, zabíjel své smysly a unikal světu? “


milan.valden
07.02.2023 4 z 5

Po zklamání z opětovného čtení Stepního vlka po mnoha letech jsem se rozhodl dát Hermannu Hessemu (1877–1962), nositeli Nobelovy ceny za literaturu (1946), ještě jednu šanci a přečetl jsem konečně jeho další slavné a vrcholné dílo, román Narcis a Goldmund (1930). Líbil se mi, ale asi bych si ho užil mnohem víc, kdybych ho četl kolem svých dvaceti let, kdy se člověk ještě hledá a tápe a více řeší různé rozpory; nyní mi místy přišel trochu naivní a odtažitý. Nicméně jsem ho četl s chutí a zájmem až do konce a rozčarování naštěstí nenastalo.
Příběh se odehrává někdy ve středověku a svede dohromady dva mladé muže, kteří snad nemohou být rozdílní. V klášteře Mariabronnu žije asketický a vzdělaný Narcis, který se spřátelí s Goldmundem, umělecky nadaným mladíkem neposedného ducha, který v dětství ztratil matku. Zatímco Narcis má svoji životní dráhu mnicha a učence jasně danou, neklidný Goldmund prahne po něčem jiném než po životě v klášteře a když jednou okusí lásku ženy, z kláštera odejde a roky pak putuje krajinou a městy, zažívá různá dobrodružství a setkání včetně morové rány a delší či kratší milostné románky. Nakonec se u jednoho mistra řezbáře a sochaře vyučí řemeslu a v umělecké tvorbě najde smysl života. To ale neznamená, že by se jeho duše uklidnila...
Hesse proti sobě v románu staví dva životní postoje, rozpor mezi duchem a smyslovostí, rozumem a citem, etikou a estetikou, vědou a uměním; logos a eros, život myslitele a umělce. Je nasnadě, že žádný postoj nevítězí, rozpor není vyřešen, neboť obě cesty jsou možné, dokonce se najdou i tací, kteří oba tyto světy dokážou skloubit. Krásným jazykem psaný lyrizující román s mnoha filozofickými úvahami i bohatým dějem a nezapomenutelnými kontrastními titulními postavami.
"Že v něm však přebýval duch a vůle, že byl umělcem, proto byl jeho život bohatý a těžký. Vždyť každý život se stane bohatým a rozkvete teprve rozpolcením a rozporem. Co by byl rozum a střízlivost bez znalosti opojení, co by byla slast smyslů, kdyby za ní nestála smrt, a co by byla láska bez věčného smrtelného nepřátelství pohlaví?"
Přeložil Vratislav Slezák, vydal Odeon, 1978.

ElvisJagger
30.07.2022 5 z 5

Premisa může vzbuzovat obavy, že bude příběh až příliš tezovitý a účelově dualistický. Rozpor mezi duchem a tělem je relativně hojně zpracovávaným tématem, ať už ve filozofii, či epice. Román však čtenáře dokáže s každou stránkou překvapovat, s jakou citlivostí a zároveň komplexností Hesse na zmíněné téma nahlíží. Postavy mají k chodícím filozofickým konceptům opravdu na míle daleko - jejich charaktery jsou velmi rozmanité a civilně podané. Narcis a Goldmund vám zkrátka přirostou k srdci a neopustí jej ani dlouho po dočtení. Hesseho román je středověkou spirituální cestou za hledáním sebe sama, která namísto nadměrného racionálního polemizování klade důraz na prožitek a v tom si mě získala.

Jarek82
23.08.2021 5 z 5

Jedna z těch knih, která se trefila do mého aktuálního vnitřního rozjitření a pomohla určit cestu dál.

Je lépe být asketickým mnichem, který pomocí řádu v klášteře nemá možnost uhnout z cesty, který není vystavován pokušením, který pracuje na svém kousku něčeho věčného?

Nebo raději bohémem, který snadno podléhá svodům svých smyslů, který žije ze dne na den bez plánů a povinností, který ale tuší že po jeho smrti po něm nezůstane nic protože žil jen pro chvíle slastí?

Jak se nezabetonovat v dobrém bydle, ale být pořád na cestě? Má život v kontextu hrůz světa nějaký smysl?

Oblíbené pasáže:

---
…jak bědně a v strachu si všechno živoucí nese tu svou trošku teplé krve ledem vesmíru…
---
…a formulujeme myšlenky, pak tak činíme, jen abychom z toho velikého tance smrti přece jen něco zachránili, zbudovali něco, co má delší trvání než my sami…
---
Ale vždy znovu, často docela náhle jako kouzlem ho radost a klid opustily, vždy znovu z něho to tučné, vypasené poblouznění spadlo, ta spokojenost se sebou samým, důležitost a líný klid duše, a vytrhlo ho to pryč, do samoty a přemítání, na toulky, k pohledu na utrpení, na smrt, na pochybnost všeho konání, k zření do propasti.
---
…oč jednodušší, klidnější, pohodlnější je pro představeného řídit lidi průměrné místo povah velkých a silných, musel povzdychnout a usmát se zároveň. Ne, nedá se nakazit nedůvěrou, neprojeví nevděk za to, že mu jsou svěřeni dva lidé výjimeční…
---

LadidaX
05.05.2021 4 z 5

Charaktery hlavních postav pro mě byly dlouho neuchopitelné, Goldmundovy milostné eskapády až iritovaly. Ale spousta pasáží krásná. Celkový dojem z díla dobrý. Siddhárta se však líbil více...

Eva2424
24.04.2021 2 z 5

(SPOILER) Autorova snaha vylíčit jednoznačně smyslového člověka vedla k tomu, že Goldmund byl pro mě zcela k neuvěření, něco jako řecký bůh bez lidského charakteru. On to byl spíš souložník a příživník, ale určitě mi k němu neseděl pojem umělec. Mnicha jako Narcis si dokážu představit, ale tvora jako Goldmund ne. Hesse tak moc usiluje o to popsat pól smyslovosti a pól duchovnosti, že se román stává ochuzen o ostatní normální lidské vlastnosti a city.
Goldmund stále souloží, každý den s jinou ženou, nic nedělá a občas někoho zabije. Ženy netřeba ani svádět, samy se po něm okamžitě jedou, všechny (!) a Goldmund nepohrdne opravdu žádnou. Narcis si všechny radosti odříká. Nevtáhl mě ani závěrečný rohovor těch dvou na téma, zda je lepší překonat pomíjivost života užíváním si nebo myšlením. A protože to je Hesse, nesmí chybět Jungova psychologie, takže se celým příběhem prolíná archetypická Matka a Goldmundův pozitivní mateřský komplex: všechno mi dejte, potřebuji si užívat, ale nic po mě nechtějte. Román se mi nelíbil, a jestli byl celý popis Goldmundova "hříšného" života potřebný k tomu, aby proběhl závěrečný rozhovor mezi ním a Narcisem, pak by mi stačilo popsat ten život na pár stránkách.

Erna601
09.04.2021 5 z 5

Narcis a Goldmund patří mezi mé největší čtenářské zážitky.

Dominik_13
15.01.2021 5 z 5

Nejúžasnější ztvárnění klasického rozporu dvou (kdybych neměl takový odpor k jungiánskému slovníku, napsal bych "archetypálních") přístupů k životu: čistě rozumového a čistě emočního. Možná klišovitá premisa, ale to provedení! Ten jazyk! Jestli má spojení "krásná literatura" nějaký smysl, Hesse jej naplňuje nejlépe.

KatkaLas
23.11.2020 5 z 5

Skvělé!

s.macuska
09.11.2020 5 z 5

Oceňuji Hesseho čtivost a hloubku zároveň. Jako obvykle. Vyvstává více otázek než odpovědí. Jako obvykle. Cítím se být Narcisem i Goldmundem.

soukroma
04.05.2020 3 z 5

Tahle kniha mne pěkně štvala. Taky jsem ji neustále odkládala. Narcis byl nepříjemný hned z úvodu, Goldmund mne začal štvát vzápětí - a dál to bylo o něm až skoro do konce, kdy se oba opět setkali. Víc by se mi asi líbilo dumání nad světem a životem, Goldmundova cesta životem nebyla moc příjemná, poučná, jistá ani průzračná. Aspoň že to věděl.
Ten věčný rozpor mezi filosofováním (myšlením) a uměním. A do toho - na pozadí - víra, matka a smrt.

Dospět k závěrečným stránkám nabízejícím konečně trochu (náboženského) filosofování ale stálo za to:

"Nepřísluší ti myslet na to, zda Bůh tvou modlitbu slyší či zda Bůh, kterého si představuješ, vůbec existuje. Také nesmíš uvažovat o tom, není-li tvé snažení dětinské. Ve srovnání s tím, k němuž se naše modlitby obracejí, je všechno naše konání dětinské. ... Když člověk zpívá, neuvažuje o tom, zda je svět užitečný nebo ne, nýbrž zpívá. Zrovna tak se modli."

"My myslitelé se snažíme přiblížit se k Bohu tím, že od něho svět odnímáme. Ty se mu přibližuješ tím, že miluješ jeho stvoření a tvoříš jej znovu. Obojí je dílo lidské a nedokonalé, ale umění je nevinnější."

"Všem lidem však, kteří mají dobrou vůli, je společné toto: že nás naše díla nakonec zahanbují, že musíme opět a opět začínat od začátku, že se oběť musí přinášet stále znova."

Ale románový konec mě neuspokojil, vlastně se nedospělo vůbec k ničemu krom hořkého konce, k němuž všichni směřují tak jako tak. 70%

Pozn.: líbila se mi vazba knihy, takovou jsem snad nikdy v ruce neměla - bytelná, přitom pružná, "omyvatelná", příjemná do ruky (rozhodně ale ne "pevná / vázaná", jak bylo uvedeno v příslušné kategorii výše - opravila jsem na flexovazbu, což je zřejmě nový terminus technicus pro tento typ vazby

Abroš
17.03.2020 5 z 5

Moc hezká kniha.Příběh dvou mužů,kdy se jeden rozhodne pro duchovní a druhý pro světskou cestu.To vše v hávu středověku.Velmi silný příběh

Velekněžka
25.02.2020 5 z 5

„Nepokoušej se napodobovat, buď sebou samým, hleď uskutečnit sám sebe!" (Narcis Goldmundovi str. 290)
Velmi silný a dojemný příběh o dlouhém a složitém hledání vykoupeném bolestným, ale šťastným nacházením uvnitř i vně jednoho nestandardního mužského přátelství.

PeterBahn
15.09.2019 5 z 5

První kniha, kterou jsem od Hesseho četl a doufám, že nikoliv poslední. Kniha zlomkově předvídatelná e.g. návštěva Narcise ve vězení, drsná jako jsou popisy morových ran, vyvolávající úzkostlivé stavy, když se Goldmund po jistém usazení opět vydává do neznáma, ale kniha je především krásná a láká ke čtení.

DeepSea21
18.06.2019 5 z 5

První kniha kterou jsem od Hesseho četl. Tehdy jsem si ji vybral kvůli názvu. Od té doby patří Hermann Hesse k mým oblíbeným spisovatelům. Skvělé.

fanous21
23.05.2019 5 z 5

Čtivo hodno držitele Nobelovy ceny!

Abia
11.02.2019 5 z 5

Toto dílo jsem ani nevnímala jako knihu. Spíš je to obraz, snění, let lesem. Je krásné číst po současných knihách nějakou takovou, která jde v popisech až do podrobností, není rychlá, nečte se rychle, nemá šokující příběh. Jen vstoupí a v čtenáři žije. A já se přikláním spíše ke Goldmundovi zlatoústému, život jeho byl těžký, ale plný.

kokodaros
03.12.2018 4 z 5

Zdráhám se hodnotit literárního velikána, jakým Hesse bezpochyby je. Slabiny tohoto románu tu za mě naštěstí odhalil již jardadr ve svém starším komentáři. Narcis a Goldmund mi připadal jako evropská verze Siddhárty, přinejmenším jako podobenství o sváření těla a duše, srdce a mysli, významu pokušení a hledání smyslu. Vlastně je velmi příznačné, že evropský příběh je od základu rozštěpený, duální a nesměřuje ke splynutí, k osvícení. Román Narcis a Goldmund trochu postrádá lehkost a eleganci Siddhárty, ale čtenáře opět polapí Hesseho podmanivý styl, moudrost a laskavost.

Pusťte si audioknihu ve slovenštině! Je dokonalá. Nechte se pohladkať pozapomenutými zvukomalebnými slovy, třeba "mihalnice, drobušký, načúvá, vravela..."

"Nechcela by si ísť so mnou, Lýdia? Utiečeme spolu. Svet je velký! ... Bolo by to velmi krásne, žalostila. Aach, keby to bolo krásne ísť s Tebou širým svetom, ale nemôžem..."

Lessana
25.10.2018 5 z 5

Toľké roky bola táto geniálna a skvostne napísaná kniha na poličke v obývačke a ja som sa k nej dostala až teraz! "Náhodou", keďže nemám nič požičané z knižnice, ale aj "nenáhodou", keďže skôr by mi nedala to, čo teraz. Až teraz som totiž bola schopná naplno precítiť a vychutnať si autorov lyrický štýl, melodickosť jazyka, mágiu, ktorá dýcha z celej knihy, životnú filozofiu, ku ktorej dospel, a neskutočne nežný a silný príbeh dvoch protipólov, Narcisa (mysliteľa, askétu, predstaviteľa rozumu a vôle) a Goldmunda (erotika, umelca, stelesňujúceho zmysly, cit a fantáziu). Príbeh o hľadaní seba samého, o ženskom a mužskom princípe v nás a o pochopení nutnosti rovnováhy hlavy a srdca, s miernou prevahou srdca, pravda, aby duch mohol byť tvorivý...
Pre mňa dokonalé dielo zanechajúce hlboký dojem a spôsobujúce úvahy o vlastnom živote. Skladám pred autorom klobúk (len máloktorý dokáže svojou tvorbou učiniť z ľudí lepšie bytosti, no Hesse patrí medzi nich). A teším sa na ďalšie blažiace kusy z jeho tvorivej dielne.