Nahá opice

Nahá opice https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41911/naha-opice-41911.jpg 4 82 22

Kultovní kniha – V tomto světovém bestselleru vykládá výtečný britský zoolog o člověku ve spojitosti se zvířecí říší a nachází zde zdroje a zárodky jeho dosavadních reakcí a mechanismů chování, neboť se soustředuje „na ony aspekty našeho života, které mají zřejmou obdobu u jiných druhů zvířat“. Všímá si původu lidské bytosti („nahé opice“) a sleduje ji v oblasti pohlaví, výchovy, zkoumání, agrese, výživy a potřeby upravovat zevnějšek i celou konstituci; pozoruje také její vztah k ostatním živočichům. Kniha je výzvou k tomu, aby si lidé hlouběji uvědomili svou sounáležitost s přírodou.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Naked Ape , 1967


více info...

Přidat komentář

Eldar80
20.02.2024 4 z 5

Je to skoro 60 let staré, ale kupodivu to moc nezastaralo. Autor to napsal skutečně nadčasově. Akorát je to příliš stručné a populární. V době, kdy to vyšlo, to možná působilo provokativně, ale dnes už to tak není.
Myslel jsem, že to bude cyničtější a drzejší. Autor popisuje člověka jako další živočišný druh. Pojmenoval ho nahá opice a jako zoolog vlastnosti tohoto zvířete popisuje od jeho původu až po chování.
Užitečné čtení hlavně kvůli odlišnému pohledu na nás samé. Kdo nic takového nečetl, tak určitě doporučuju. Jenže nejzajímavější je úplný začátek. Předmluva a pak náš původ popsaný hned v první kapitole.
V předmluvě autor uvádí, že antropologický výzkum současných primitivních společností nic neříká o naší minulosti. Jedná se o zaostalé společnosti, které ve svém vývoji selhaly. Víc to nerozvádí.
A to je problém celé knihy. Autor přechází důležité informace jednou větou. Zmíní, že ženy potřebují víc spánku než muži a tím skončí. Vůbec neřeší proč. Podobných zkratkovitých informací je tam plno.
Po původu nahé opice se věnuje našemu sexuálnímu chování, vzniku monogamie a důležitosti partnerství. Věnuje se nutnosti dlouhé výchovy našich dětí, extrémní zvědavosti našeho druhu a agresivitě.
Už méně naší stravě, péči o naše tělo a přístupu k dalším živočišným druhům. I zde se vysvětluje, že naši předci byli víc masožravci než všežravci. Zas povrchně. Fanatické vegany to nepřesvědčí.
Koho zajímá dnešní pohled na náš vývoj, tak mrkněte na Příběh lidského těla od Liebermana. Naše přirozenost se taky řeší letmo. Zkuste Původ ctnosti od Ridleyho a kdo se chce pořádně odvázat, tak Lidstvo od Bregmana.
Nejvíc podivné je, že autor úplně vynechal nám nejbližší žijící bytost: šimpanze bonobo. Šimpanze logicky zmiňuje, ale jen ty učenlivé. Přitom se oba druhy liší. To je zvláštní nedostatek.
Počítejte se stručností a poznáním na úrovni 70. let. I tak doporučuju. Je užitečné znát střízlivý pohled biologie na člověka. 80%

Snílek1980
09.02.2024 5 z 5

Super zajímavá knížka o původu a smyslu lidského chování. Podle mě nezestárla ani po x letech, kdy byla napsána. Už jenom proto, že jsme se od pravěku moc nezměnili.


janka84
01.07.2023 5 z 5

Zajímavá kniha, srozumitelná i pro mně jako laika. Doporučuji těm, kteří se chtějí dozvědět něco nového o tom, proč se v jistých situacích chováme určitým způsobem.

EliskaD
05.06.2022 4 z 5

Velmi zajímavě a čtivě podané téma od zoologa o tom, jak se chování zvířat (zejména primátů a lidoopů) projevuje v našem lidském chování, jakých nových rozměrů nabylo a kam se za tisíciletí posunulo.
Kniha je rozdělena do několika kapitol, z nichž každá popisuje určitý aspekt lidského počínání - od samotného původu člověka, přes sexuální chování, rodinu a výchovu, poznávání světa, soupeření, stravování až po upravování a vztah k (ostatním) zvířatům. Kniha je psána poutavě, avšak místy trpí nepřesnostmi (jak je ostatně zmíněno i v doslovu), jsou opomíjena důležitá fakta, nebo jsou fakta předkládána poněkud zjednodušeně. Vysvětlení některých korelací mi samotné připadá poněkud zvláštní (zejména v posledních kapitolách u upravování a o zvířatech) avšak budiž - s ohledem na to, v jakém roce vyšel originál.

Shashlick
21.06.2021 4 z 5

Spíše než hodnotit tuto knihu lze s autorem polemizovat o jeho názorech. Byť kniha čerpá z různých zdrojů, tak autor sám hned v úvodu poznamenává, že výsledný názor je unikátní kombinací. A to je také největší potíž knihy. Postupně jsem nabýval dojmu, že autor kombinuje pouze poznatky, které se mu zrovna hodí a ostatní opomíjí. Což následně také zmínil v doslovu doktor Veselovský.
Je zajímavé, že některé poznatky, které se z dnešního pohledu zdají nové, tak jsou v této knize již obsaženy. Na druhou stranu, jiné názory jsou naštěstí již překonány. Například autor označuje dlouhodobé kojení jako primitivní oproti umělé výživě. Dnes ovšem už víme, že mateřské mléko je pro dítě to nejlepší.
V paměti mi však utkvěla pasáž (spíše jen odstavec), který na chvíli srazil hodnocení knihy na tři hvězdy. Autor zde pojednává o úpravě vlasů nahé opice jinou nahou opicí - tedy holičem či kadeřnicí. Formuluje zde názor, že takovouto úpravu si v důsledku vývoje necháváme dělat pouze od osob stejného pohlaví. Pokud je to výjimečně osoba opačného pohlaví, jedná se výhradně o zženštilého muže nebo mužatku. To je názor vědce! A to byla kniha vydána teprve před padesáti lety.

Jana_Z
23.01.2021 4 z 5

Je to starší dílo, ale i tak jsem v něm našla spoustu zajímavých (a pro mě nových) myšlenek.

AlčaH
15.11.2020 4 z 5

Nahá opice je velmi čtivá kniha, která představuje člověka z čistě biologického hlediska - a to je pohled vskutku zajímavý, i proto, že bývá často opomíjený. Nabízí vysvětlení několika důležitých oblastí lidského života, jako je třeba sexuální chování, výchova, výživa či náš vztah k ostatním živočišným druhům. Jak se dozvíme na konci v doslovu, v textu se objevují i určité nepřesnosti - především kvůli zjednodušení obsahu, ale my už dneš víme, že také proto, že kniha vyšla již v roce 1967 a některé zde uvedené informace jsou tedy již dávno přežité/vyvrácené... Přesto je kniha zdrojem řady skvělých myšlenek, které mně osobně poslouží jako dobrý základ, na který bych ráda nabalovala další vědomosti o člověku a přírodě celkově...

Greenfingers
19.02.2020 4 z 5

Nahá opice je i po více než padesáti letech od svého vydání knihou navýsost poučnou a inspirativní. Můžeme se jakkoliv pyšnit myšlenkou o naší nadřazenosti jako nejvyspělejšího živočišného druhu, ale copak se evoluční vývoj se vznikem Homo Sapiens navždy zastavil?
Kniha se mi líbila právě proto, že pohlíží na člověka jako na další vývojový článek evoluce, na tvora, který rozhodně není dokonalý, ale dokáže se učit (tak jak to ostatně dělal a dělá stále).

Mimir
04.01.2020 4 z 5

"Homo sapiens zostal nahou opicou napriek vzdelaniu a nestratil nič zo starých prízemných pohnútok, aj keď nadobudol nové a vznešené! Je hrdý, že má spomedzi primátov najväčší mozog, ale pokúša sa poprieť fakt, že má aj najväčší genitál; klamne prisudzuje túto česť mohutnej gorile."

Človeku rozhodne nechýba odhodlanie, nepochybne s istou dávkou zdanlivo opodstatnenej arogancie, opustiť svoju pravdepodobnú genealógiu, ktorá poukazuje na nie práve božský, snáď urážlivý pôvod a vyhlásiť sa za vyhnanca z Edenu. Spojenie s "tými" opicami ho nejakým záhadným spôsobom uráža. Predsa je očividné, že "primitívny" šimpanz je na hony vzdialený ľudskej civilizovanosti. Podceniť onoho šimpanza a preceniť civilizovanosť a máte dokonale hmatateľnú priepasť medzi druhovými príbuznými. Či je efektívnejším učiteľom skutočnej pokory etológia alebo náboženstvo, teda ostáva otázkou - na ktorú si odpovie každý sám v súlade s veľkosťou vlastných obzorov. Sám autor, však mimo mnoho iných stále platných postrehov, hovorí o "zakorenenej" potrebe teizmu v našej prirodzenosti. Rezignácia na vieru, či už osudovo alebo konkrétne podmienená sa so zreteľom na prežitie nášho druhu nevypláca. Verme teda v čokoľvek, čo nám uľahčí prežitie - len nie v nadčloveka.

Výbornú myšlienku napísal PabloFuentes, dovolím si Ťa tu citovať: Je dobré se nepovyšovat nad ostatními zvířaty, protože jednoho krásného dne bychom mohli být třeba na jejich místě. A dovolím si doplniť: pretože prihliadnúc na súčasný vývin a smer, ktorý si sami udávame, môže sa ľahko stať, že nás tie "primitívne" zvieratá prežijú.

PabloFuentes
20.11.2019 4 z 5

Velmi povedená kniha napsaná čtivou a populární formou. Říká to, co si myslím už dlouho. Na člověka je nutné se dívat jako na další druh zvířete nebo bytosti, jestli chcete, která spolu s ostatními tvory obývá naši planetu. Je dobré se nepovyšovat nad ostatními zvířaty, protože jednoho krásného dne bychom mohli být třeba na jejich místě.
Jak již bylo řečeno, některé části knihy byly dnes už překonané. I tak je to i na dnešní dobu velmi dobré čtení. Ps. smutné je, že popis sexu mezi nahými opicemi mi přišla jako jedna z nejlépe napsaných sexuálních scén vůbec za celou historii knih, co jsem kdy přečetl.

Mifo752
08.09.2019 4 z 5

Kniha o evolučných začiatkoch človeka a o naších živočíšnych, pudovych dedičstvách. Je zaujímavé čítať o zvieracej ríši, hlavne o cicavcoch a ich potrebách a porovnávať to s človekom ktorý tieto potreby povýšil na oveľa vyššiu sofistikovanú úroveň ale základ ostal rovnaký.

V 5. Kapitole píše o BOJI, že človek bojuje v vonkajšom svete 2 hlavné boje a to je boj v hierarchii spoločnosti a boj o územie, ja by som tam pridal aj boj o lásku (rozmnožovanie) a boj o materiálne statky (ale to môže byť aj v boji o územie).

Dominika13
14.08.2019 4 z 5

Jsem velmi ráda i za takový typ knih, zajímavé počtení. Osobně sympatizuji s názory Desmonda Morrise. Nadřazování lidí nad ostatní živočišné druhy je, dle mého názoru, hloupé a při nejmenším úsměvné. Ne vše, co je jistým způsobem jedinečné, je nejlepší.. :-)

Mnoho zajímavých informací jsem se dozvěděla v prvních dvou kapitolách a částečně i v poslední. Ostatní kapitoly mi mnohdy až příliš připomínaly základní odbornou literaturu vývojové psychologie, sociologie a sociální pedagogiky pro VŠ.. Popis člověka jako zvířete byl ve své podstatě překvapivě trefný. Termíny ze zoologie originální a častokrát i vtipné!

Nebýt některých, pro mě naprosto zřejmých, informací cca ve dvou kapitolách, hodnotila bych pěti hvězdičkami. Rozhodně se chystám na čtení i zbylých Morrisových knih!!

Kája836
26.04.2019 4 z 5

Tuto knihu jsem nebrala do ruky s cílem se pobavit i když v mnoha popisech této knihy se mluví o humorné literatuře. Čekala jsem od ní, že se dozvím něco nového a třeba mě to donutí se na člověka podívat se jiným okem, z jiného pohledu a odůvodnit si chování některých jedinců. To si myslím, že tato kniha splnila. I když některé kapitolky bych ráda probádala mnohem hlouběji než je v této knize ale to by musela mít pár set stránek navíc :D.
Mě se knížka líbila, i když mě často chybělo více informací, a těším se až se dostanu k dalším titulům jako je Betonové Zoo nebo Intimní chování.

bigbabe
02.03.2019 2 z 5

Tak i přesto, že toto je první díl a údajně lepší než Lidská ZOO, tak já jsem se na rozdíl od Lidské ZOO, kterou jsem četla jako první nemohla začít. Přišlo mi to moc odborné, nezáživné.

flare
14.02.2019 5 z 5

Mam rad tenhle obsahovy tip knizek..vzdycky se clovek neco nauci,zamysli a dozvi..doporucuju..

MartinaF
13.06.2018 4 z 5

I když první české vydání vyšlo v roce 1970, má Nahá opice kouzlo i dnes. Některé věci jsou trochu zastaralé, ale většina z nich jsou aktuální i v současnosti. Naučnou literaturu moc nečtu, ale tohle se mi líbilo.

los
05.06.2018 4 z 5

četl jsem sice ještě v době předinternetové, ale doporučuji i dnešním mladým čtenářům, kniha tehdy velmi ovlivnila formování mého pohledu na svět

Uroborus
10.03.2018 5 z 5

Zhodou okolností som na knihu narazil v období mojej rannej puberty a kapitolu 2. som priam hltal, aby som si ozrejmil niektoré fakty a pochopil ich. Väčšina mojich spoluvrstvovníkov, zrejme praktizovala prvé kroky k tomu, aby zaujala opačné pohlavie "skúsenou" praxou, ja som však zbrojil predovšetkým teóriou,...nechcel som byť nevzdelaný opičiak! :)

bulat
13.07.2017 4 z 5

Kniha presne 50 rokov od svojho vzniku síce stratila čo-to zo svojej aktuálnosti a niektoré názory sú už dávno prekonané až archaické /napríklad vznik homosexuality/, avšak ako celok knihu hodnotím kladne. Ako píšu iní autori v inej knihe- človek nevznikol z opice, dokonca človek a opica nemajú spoločného predka. Ono totiž platí, že človek JE opica!

Lesní_chodec
09.10.2016 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která se bez jakéhokoli přikrašlování a růžových brýlí dívá na člověka, kterého nevytrhává z živočišné říše a nedělá z něj cokoli víc, ba naopak.