Načerno v Českém rozhlase

Načerno v Českém rozhlase https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127335/nacerno-v-ceskem-roz-127335.gif 4 2 2

Známý hudební publicista píše a čte již řadu let každý týden jeden rozhlasový komentář pro stanici Praha. Shrnutím většiny těchto komentářů vznikla kniha, kterou je možno považovat za jeden z nejvýznamnějších výkonů novodobé české žurnalistiky. Strhující kronika současného českého kulturního, společenského a politického života je svou nadčasovostí a hloubkou srovnatelná s nejlepšími knihami článků Ferdinanda Peroutky z předválečných let. Vychází doplněno jmenným rejstříkem.... celý text

1amu
1amu
13.02.2020 4 z 5

Knihu jsem si koupil asi v roce 2001. Jednak proto, že ji vydal Torst a také kvůli jménu autora, kterého si vážím. Založil jsem ji do knihovny, kde byla schována delší dobu. Po 18-ti létech jsem ji náhodou objevil, začal číst a brzy byl vtáhnut do čehosi jako fejetonů. Výsledek ? Jeden lepší než druhý, pořadí bych nemohl určit, tak třeba :
Cibulka kácí, z lustrovaných létají třísky.
Polotovary o Kaiserovi, Hutkovi a Krylovi.
Takřka v Peroutkových stopách.
Milenka s odvahou drbny.
Hrané záchvaty komunistických intelektuálů.
Je Ruml čestný politik nebo nešika ?
Čeština jako nástroj nedorozumění.
Májová čtení českých komunistů.
Historik vidí šedou zónu příliš šedě.
Když byl Mladý svět ještě mladý.
Vybráno náhodně z 550 stránek. A jeden lepší než druhý. Beru jako návod, jak někdy postupovat se svými knihami.

valda
valda
17.12.2013 4 z 5

Než jsem četl tuhle knihu, tak pro mě byl Jiří Černý člověk, který v televizi komentuje většinou nějaká témata týkající se populární hudby. A přestože již hodně pamatuje, tak umí být stále aktuální. Od záplavy ostatních se odlišuje tím, že má názor + umí ho dobře interpretovat. Myslím, že pokud by se novináři měli od někoho učit jak poskládat větu, tak právě od něj. Tahle kniha obsahuje soubor týdenních rozhlasových komentářů z let 1994 - 2000. Dozvěděl jsem se z nich, že kromě populární hudby, se zajímá o celé hudební spektrum, a nejvíce asi o operu. Tématem hodně článků je taky divadlo, sport a politika. S hodně jeho názory nesouhlasím, na můj vkus je v článcích trochu moc disentu nebo výročí nějakého úmrtí, ale i tak se mi tyhle krátké komentáře četly skvěle.


Kniha Načerno v Českém rozhlase je v

Přečtených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x