Na shledanou v Zeleném údolí

Na shledanou v Zeleném údolí https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43457/bmid_na-shledanou-v-zelenem-udoli-jd3-43457.jpg 4 16 8

Baladický milostný příběh stárnoucí ženy, zasazený do Tennesee šedesátých let.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Meet Me in the Green Glen , 1971


více info...

Přidat komentář

ludek.n
28.09.2022 4 z 5

Toho pošmourného dne, přišel Angelo Passetto blátivou cestou do údolí, kde stálo rozpadající se stavení Sunderlanda Spottwooda. Pro Cassie Spottwoodovou, která se už dlouhá léta stará o svého zcela ochrnutého manžela, byl jako pochodeň s bílým plamenem, který ani déšť nemohl uhasit. Warrenova kniha zpočátku vypadá jako baladický příběh lásky z amerického Tennessee, kulminující od extatických vznětů až k hořkému prozření, kdyby se do tohoto citového vzplanutí nezapletl akt násilné vraždy. V tu chvíli se celé vyprávění proměňuje ve společenské drama, hledající odpovědi na otázky okolo spravedlnosti a bezpráví, viny a trestu. Zčista jasna tu máme justiční vraždu v celé její obludnosti. Kdo zvítězí, kdo prohraje a jakou cenu má pravda? Warrenova básnická lyrika se snoubí s bezohlednou surovostí života. Tady se nezkoumají jen jeho povrchové vrstvy, nýbrž se jde do hlubin sebepoznání. Drásavé reflexe odhalují všechnu tu osamělost lidského konání a bezmocnost vzepřít se osudu. Byla-li na začátku jen jedna stárnoucí žena, nemohoucí manžel a cesta plná bláta, na konci máme dilemata, která si zasluhují, aby o nich člověk přemýšlel.

Kabuky
07.06.2022 5 z 5

Kvalitní kniha, čte se sama.


roso.mak
22.03.2022 2 z 5

(SPOILER) Depresivní kniha, ve které nikdo není šťastný a ten, co by šťastný být mohl, skončí nespravedlivě popraven.

Smíření přináší až úplný závěr, kdy alespoň jedna z postav dokáže být spokojená se životem.

A tím nemyslím hlavní hrdinku. To, že je někdo šťastný zavřený v ústavu a díky tomu, že se dokázal přesvědčit o tom, že se něco nestalo, nepovažuji za štěstí.

TipsyChipsy
16.02.2021 5 z 5

Krásná kniha, až to bere dech. Baladický příběh je vyprávěn pozvolna, jemně a záhadně. Krásné vyobrazení starého domu, okolní přírody a zvláštního vztahu dvou lidí. Autor podrobně popisuje i drobné detaily a myšlenky, i když se dotýká nitra hrdinů, přece nechává hodně utajeno. Příběh je reálně poetický a kouzelně neuchopitelný. Na konci knihy přijde něco jako poznání o lásce, divné, ale dost pravdivé. Po přečtení cítím potěšení, jako bych zažila něco povznášejícího.

jprst
02.10.2019 4 z 5

Mnoho tomu let od doby, kdy jsem ještě četl, co mi do ruky přišlo. Ale tuto knihu si pořídila moje žena a já jsem opakovaně zjistil, že se opět ve volbě nemýlila. A jen poznámka: I chlapi tuhle knihu zvládnou bez nudy.

esma
08.09.2019 5 z 5

Alex má pravdu, tuto knihu bychom neměli míjet. RPW velmi umně a citlivě vystavěl příběh na postavách plných nenaplněného života a z toho pramenícího smutku a zklamání. Vše spěje k dramatu, které každou postavu staví do konfrontace s tím, jestli to, jak žily, bylo současně to, o čem snily a každá z nich se s tím musí porovnat. Někdo to vzdává, někdo procitne a nalezne přetržené pouto a Cassie, kvůli které byl celý příběh napsán, nám přiblížila onu sílu citu, kterému se říká láska.
Na přebalu knížky se uvádí, že Robert Penn Warren (1905-1989) je jedním z největších literárních osobností Jihu Spojených států, kromě toho dostal Pulitzerovou cenu i za poezii. Vliv té poetičnosti je v knížce znát.

Alex_Jura
01.02.2019 5 z 5

Podle mě hodně nedoceněná a neprávem zapomenutá kniha. Krásný jazyk, supr překlad. Na některých místech se sice popisy situací trochu točí v kruhu, ale má to svůj význam. Někteří současní autoři by si v tomhle románu měli nastudovat, jak taky lze popsat koitus, aniž by to působilo lacině, pateticky nebo neuvěřitelně. Za mě prostě plný počet bodů. Našla jsem ji náhodou v knihoboudě a název mě málem odradil (nejdřív jsem si řekla, že to bude nějaké takové pastorále o soužití člověka s přírodou, na které tedy vůbec nemám čtenářské nastavení). Naštěstí jsem se mýlila a jsem ráda, že jsem jí dala šanci. Skvělý čtenářský zážitek.

Kabátice
03.12.2014 3 z 5

Docela čtivý dramatický milostný román. Dalo by se říci, že jeho hlavním rysem je láska, kterou zde najdeme v různých podobách, od té ryzí, vášnivé, až po falešnou, sobeckou. Závěr mě trošku překvapil a vedl k zamyšlení, jestli celá ta tragedie neměla hlubší původ.

Autorovy další knížky

Robert Penn Warren
americká, 1905 - 1989
2005  81%Všichni jsou zbrojnoši královi
1982  73%Na shledanou v Zeleném údolí
1974  65%Potopa
1979  63%U nebeských bran

Kniha Na shledanou v Zeleném údolí je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce47x
Chystám se číst9x