Na prahu neznámých světů

Na prahu neznámých světů https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44107/bmid_na-prahu-neznamych-svetu-4Mn-44107.jpg 4 27 7

Kniha, která se vám dostává do rukou, je zajímavým dílem na pomezí sci-fi a literatury faktu. Její poutavý a dramatický text nás provokuje k zamyšlení nad mnoha nevyřešenými problémy současné vědy i nad možnostmi jejich řešení v blízké či vzdálené budoucnosti. Autor nám v ní umožňuje nahlédnout do tajemství života na naší planetě, do tajů mikrosvěta, naznačuje nové možnosti techniky v době kosmických letů i naděje vědců na proniknutí do neprobádaných hlubin vesmíru. Vychází přitom ze strohých vědeckých fakt, pro mnohého čtenáře ze vzrušujících, ale i méně přitažlivých poznatků, které ovšem na základě dostupných pramenů rozvádí do šířky i do hloubky. Dává slovo sedmnácti našim předním odborníkům, kteří se vyjadřují k jeho představám o budoucím vývoji přírodních věd a dalších vědních oborů. Podporují je a rozvádějí, nebo korigují a vyvracejí. V řadě volně vyprávěných obrazů a smyšlených příběhů nás uvádí do říše fantazie, abychom ji vzápětí, v následném věcném komentáři, konfrontovali s výzkumy dneška a obeznámili se tak s očekávanými objevy a vynálezy, které se zrodí snad už zítra nebo pozítří. (nakladatel)... celý text

Žánr:
Sci-fi , Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Práce
více info...

Přidat komentář

Adapa
20.05.2023 3 z 5

Asi nejsem ta správná cílová skupina, protože knížka mě dost zklamala a snažil jsem se ji přečíst co nejrychleji, abych ji měl za sebou. Je zde zajímavý koncept, kdy každá kapitola začíná minipovídkou, pak pokračuje vysvětlením auta a nakonec do toho vstupuje odborník.

Na knize je poznat, že byla napsána už v roce 1981, ale to zase tak nevadilo. Ale celkově to bylo takové nudné. Povídky byly příliš krátké, nezaujala mě z toho prakticky ani jedna.

Z kapitol jsem si rád přečetl o mikroprocesorech a cestování vesmírem. Nejvíce mě zaujala možnost získávání elektřiny z rostlin, tzv. Aladinovy farmy.

Knížku jsem založil zpět do mé knihovny a obávám se, že už ji nikdy nevytáhnu.

Eicherik
15.10.2022 4 z 5

Zajímavá je koncepce knihy. Každá kapitola začíná vědeckofantastickou povídkou, následuje podrobný rozbor daného tématu autorem knihy a vše je ukončeno názorem odborníka. Nejvíce mě zajímala témata, která se věnovala minulosti nebo vesmíru. Některé kapitoly byli příliš vědecké a nudnější a některé byli čtivější, ale Ludvík Souček to bohužel není.
Citace: Velká překvapení, i když nepůjde vždy o přirozené mumie, mohou však přichystat i oblasti hustě osídlené a zdánlivě detailně probádané. Uveďme jeden, dnes už historický příklad: V létě 1853 se u Opatova nedaleko České Třebové zhroutila stěna zářezu železniční trati a pod sesutým materiálem se objevila kompletní kostra slonovitého savce rodu Deinotheria. Byla to první kompletní kostra tohoto živočicha, kterou věda dostala do rukou. A přitom řadu let tam denně projížděly vlaky, na pravidelných obchůzkách trati procházeli železniční zaměstnanci - a nikdo netušil, že nález světového významu leží jen několik decimetrů pod travnatým svahem zářezu. Kdo ví, kolem kolika takových nálezů denně chodíme, aniž to kdo tuší.


Vidlička
11.01.2019 4 z 5

Tak tohle je móóóc zajímavá knížka, a to hned ze dvou důvodů:

1) líbil se mi nápad každé téma naťuknout nejdřív krátkou SF povídkou či spíš takovou črtou, a pak s ním autor čtenáře seznámí důkladně na základě znalostí té doby, to vše na konci doplněno názorem příslušného odborníka. Je sice pravda, že tehdejší znalosti (rok 1981) jsou dnes krutě zastaralé a pro dnešního čtenáře už v podstatě nezajímavé, ale:

2) zase nám dává možnost proletět se tak trochu strojem času, kdy máme možnost porovnat názory tehdejších vědců na vývoj všech možných oborů s tím, jak to skutečně po téměř čtyřiceti letech dopadlo!

Neříkám, že takováto kniha zaujme každého, ale já určitě času u ní stráveného nelituji.

dobras
06.10.2017 5 z 5

Kniha vyšla před 36 lety, kdy jsem ji četl poprvé.
Vždy krátký úryvek sci-fi, pak výklad autora a následuje názor odborníka. Co vše by dnes přepracovali? Nejlépe to vystihnul sám autor :....když jsem dopisoval rukopis této knihy, zdálo se, že na předcházejících řádcích nebude třeba nic měnit. Skutečností je, že jsem jej musel znovu přepracovat, protože... všechno je jinak.

majík1
20.08.2016 5 z 5

populárně vědecká kniha pěkně napsaná

Ronin Roujin
23.06.2013 3 z 5

aneb jak si za bolševika představovali budoucnost

Jack Bauer
07.03.2012 5 z 5

Populárně vědecká kniha velmi čtivě napsaná.