Na kometě

Na kometě https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30531/bmid_podivuhodne-cesty-na-komete-sPY-30531.jpg 4 385 41

Fantastický román Julese Vernea o osudech několika statečných vesmírných trosečníků, letících na kometě, jež po srážce se Zemí strhla část jejího povrchu i s obyvateli. Důmyslem a odvahou čelí muži nebezpečí a posléze se dočkají šťastného návratu na Zem. Vyprávění vedle dobrodružného děje podává základní znalosti o naší sluneční soustavě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Hector Servadac , 1877


více info...

Přidat komentář

Pytlík
13.04.2024 5 z 5

Český překlad je marketingový majstrštyk. Prozradit v názvu knihy to, o čem se hlavní hrdinové prvních sto stránek dohadují... A když se nežinýruje překladatel, já budu taky volně prozrazovat špeky z děje. Verne opět prokázal svou nebetyčnou fantazii. Zatímco jiní autoři a režiséři a paleontologové líčí srážky nebeských těles jako hrůzostrašnou tragédii provázenou všelijakými světelnými, tepelnými, zvukovými a jinými efekty, ve Vernově románu se Země srazí s kometou a kromě pár (ne)šťastníků nezaznamená nikdo vůbec nic. Mojí soukromou domněnkou je, že to bylo kvůli tomu, že mezi oněmi šťastnými byl i Francouz. A jak známo, před pouhou francouzskou vlajkou má respekt i psychická porucha (viz Vynález zkázy), takže i přírodní síly kapitulují a chovají se mírně jako ovečky, když mají co do činění s příslušníkem tohoto vyvoleného národa. Země tak pouze vyzrcadlí na kometu část svého povrchu jen proto, aby se Francouzovi nic nestalo a i nadále se cítil jako doma. Dokonce pak poruší i zákon zachování hmot, to když odštěpí ty nesympatické Angličany, protože ani ztráta obrovské části komety nezmění fyzikální vlastnosti zbytku. No a v neposlední řadě Verne v románu krásně ilustruje svůj vztah k jednotlivým národům: 1. Francouzi. To je prostě vrchol celého přírodního vývoje, nic dokonalejšího být nemůže. Vtipní, vynalézaví, chytří, ušlechtilí. 2. Rusové. Skoro jako Francouzi, jen ne tak vtipní. 3. Angličané. Rigidní, toporní, suchopární, ovšem Verne k nim cítil evidentně respekt, i když se jim vysmívá. 4. Španělé. Veselí, byť primitivní jako zvířata. Nejsou schopni velkých duševních výkonů. 5. Němci. O nich více viz román Ocelové město. 6. Židé. 7. A to nejhorší na konec: Německý Žid.

5tužka
09.11.2023 5 z 5

Úžasně zdramatizováno jako rozhlasová hra s Viktorem Preissem, Michalem Pavlatou, Otou Jirákem, Arnoštem Goldflamem a dalšími. Včetně nápaditých písniček - velmi povedené!!


Vesmich
08.11.2023 4 z 5

Zdá se že Rusko rodí, jen chlípná blahorodí a Francouz svádí dámy, co jsou dávno zadány....Je to takové hravé to putování Vesmírem.

Ran
30.03.2023 3 z 5

Děj byl bláznivý a velmi dobře napsaný. Byl čtivý a nebylo v něm zbytečně moc zvratů. Závěr byl sice chaotický, ale jinak velmi dobrý.

former3980
26.10.2022 2 z 5

(SPOILER) ALŽÍRSKO/VESMÍR (zrejme). Ospravedlňujem sa, ale teraz musím dať spoiler. Niečo, čo vyzerá ako zemetrasenie, privodí po náraze kométy do Zeme odtrhnutie časti našej matičky okolo Stredozemného mora. Tá sa prilepí na kométu a na nej putuje tuším 35 ľudí čím ďalej od slnka a začne im byť poriadna zima....... Stále som si nevedel predstaviť, čo znamená Na komete (ja som čítal slovenskú verziu Hector Servadac). Tak takto... V knihe sa navyše vyskytuje snáď najodpornejšia postava všetkých Verneho románov - Izák Hakhabut. Sebec, lakomec, úžerník non plus ultra, ktorému nesiahajú po členky ani najhorší podliaci všetkých Julesových románov dokopy a pri jeho hnusných kecoch sa vám štartuje motorová píla vo vrecku... Krásne vykreslená povaha istého etnika... A reakcia spoločnosti: radšej dlho držali knihu na dištanc, lebo veď toto sa nesmie... a rokmi sa to len zhoršilo - viď súčasnosť. Inak kniha je už fakt čistá fantazmagória, level Cesta na Mesiac. Napríklad som stále rozmýšľal, či zemeguli tá odtrhnutá oblasť nechýbala, kým putovala na kométe vesmírom. Alebo či sa po návrate len prilepila späť ako keď zalepíte defekt na bicykli... No, veľa majstrových kníh je skvelých, hoc s nadsázkou, stále si človek vie predstaviť, že takto sa to mohlo stať. Tu nie. A preto sa mi táto kniha nepáčila a dosť ťažko som sa ňou prebíjal. Dám 55-60 % hlavne za rozpracovanie nápadu. Ale raz stačilo... P.S. A ešte jedna dobrá rada - ak už zvládnete knihu, nepustite si po nej český film s rovnakým názvom. Lebo napriek plejáde skvelých hercov vás to úplne dorazí. Ja som dal 30 minút...

Hall3006
20.10.2022 4 z 5

Po mnoha letech jsem si opět přečetl tuto klasiku. A opět jsem měl ten fajn zážitek z dobrého příběhu plného zábavy i poučení jak to mistr Verne umí. Jistě je tam plno nesmyslů, ale je to jen fantastika odpovídající době vzniku. Pro milovníky klasiky více netřeba slov.

Caddy
20.09.2022 4 z 5

Docela zajímavé, párkrát i na zamyšlenou. Julesova fantazie propracovaná poměrně dobře, představit si jaké to muselo být počtení tehdy a srovnávat to s dnešním věděním. Tehdy z toho museli být lidé také pěkně na větvi, co se mu honilo při vymýšlení takového románu hlavou.

hanak_v_exilu
16.08.2022 4 z 5

Z širší špičky autorových románů jde o ten slabší, což ovšem znamená, že je to pořád velice solidní řemeslo. Jules Verne si dával záležet na realističnosti svých příběhů. Na Měsíc se nedalo jen tak "odlevitovat", museli jste tam být vystřeleni. Nedalo se putovat Sluneční soustavou na kometě, aniž by všechno nebylo podepřeno výpočty. Příběh proto brzdí dlouhé odstavce suchopárných astrofyzikálních údajů. Což mi vadilo méně než fakt, že je jich většina špatně. Samotný akt přechodu na kometu navíc způsobuje, že je Verneova snaha o fyzikální věrnost až dojemně zbytečná.

vernem1850
16.06.2022 5 z 5

Další zajímavý román od skvělého julesa verna.

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Pěkný, napínavý, zvláštní a čtivý román, který má toho stále co nabídnout i dnešním čtenářům.

Luigi1
02.08.2021 5 z 5

Velice nápaditá myšlenka,která čtenáře zanese na kometu která se srazila planetou Země.Poutavě popsané různé myšlenky o vesmíru.

Lothar.777
30.06.2021 3 z 5

Poněkud ubíjející informace o kosmíru, možná trochu naivně napsáno. Ale celkem relaxační dobrodružství.

pepa4081
22.05.2021 2 z 5

Verneovky mám hodně rád, ale tady mne už obtěžovalo velké množství především astronomických výpočtů a údajů. Stránek popisujících samotné dobrodružství je menšina, a to je škoda, protože ty jsou napsány velmi pěkně. K téhle knížce se vracet nebudu.

DomYell
31.01.2021 5 z 5

Krasne naivni cestovani vesmirem. Je uplne jedno, ze my vsichni vime, ze takhle cestovat nejde... Jules Verne vytvoril seminko.. A to seminko v dalsich generaci klicilo a pomohlo lidstvu do skutecneho vesmiru. A to je podle mne hlavni prinos J. V. pro nasi civilizaci... Je tvoritelem impulsu chtic vedet vice

KLADIK
28.01.2021 5 z 5

Opět jeden z návratů do dětství.
Ve starším věku opravdu trochu naivní možná až pohádkové, ale neva. Jen mám pocit, že by v dnešní době kniha jako nově napsaná asi nevyšla pro škatulkování národností.

Jack Bauer
30.08.2020 4 z 5

V dětství jsem kupoval verneovky nejen kvůli krásným ilustracím, ale že dokázaly vtáhnout hned do děje a díky nimž jsem se naučil číst. Tato opět patřila k mým oblíbeným, ale po letech jsem ji už zavrhl pro její naivitu. Kapitolu návratu na Zemi jsem ve škole četl v Čj jako výběr z mé neoblíbenější knihy v tehdejší době. A díky této knize mám rád sci-fi, ovšem ty realističtější.

Argos
15.08.2020 2 z 5

Knihy Julese Verna se dají číst jen v jistém věku. V dospělosti to už prostě nepřitáhne jako v dětství. Na kometě považuji osobně za jednu z nejlepších verneovek, ale ještě výš řadím Tajemný hrad v Karpatech

MAVIS66
24.07.2020 5 z 5

Fantastický příběh pro všechny generace.

Luigi1
21.06.2020 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila a po vzhlénutí filmu jsem opět ožil

ijcro
18.05.2020 4 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek k narozeninám a doslova jsem ji jako děcko zhltnul. A pak, když jsem viděl film, tak jako by ožily ilustrace z knihy...