Na čem záleží

Na čem záleží https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188193/na-cem-zalezi-188193.jpg 4 134 36

Tessa Russová udělala to, před čím ji matka tolikrát varovala: vzdala se vlastní kariéry, aby se mohla plně věnovat manželovi a dětem. Považuje své rozhodnutí za správné, i když to z ní v očích okolního světa udělalo typickou bohatou paničku z předměstí. Ve společnosti podobně situovaných žen sice intelektuálně strádá, ale bere to jako nutnou cenu, kterou je třeba zaplatit za šťastný rodinný život. Valerie Andersonová je právnička a svobodná matka šestiletého Charlieho, který nikdy nepoznal svého otce. Tolikrát už se spálila, že na milostný život – a vlastně i na přátelství – úplně rezignovala. Je to pro ni vědomá hra na jistotu: když člověk od života nic nečeká, nemůže být zklamán. Obě ženy bydlí na tomtéž předměstí, ale mají jen velmi málo společného. Vlastně je spojuje jen láska, kterou cítí ke svým dětem. Neochvějné vědomí, že vědí, na čem v životě záleží. A následně i tragická událost, která jejich osudy proplete na tolika rovinách, že by si to nikdy nedokázaly představit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Domino
Originální název:

Heart of the Matter , 2010


více info...

Marcik7
Marcik7
18.08.2022 4 z 5

Dobře vykreslená psychologie postav, od dospělých až po dítě, jak může uvažovat v různých kritických situacích.

eva3992
eva3992
12.04.2020 5 z 5

Příběh Tess, která se vzdala kariéry, aby se mohla věnovat svým dětem a manželovi. A Valerie, která je právnička a svobodná matka šestiletého syna. Ženy, které spolu zdánlivě nemají nic společného až do dne, kdy se jejich životy protnou.

Příběh o tom, co se prostě může stát v každém manželství. Nečekejte velké zvraty, to, co se bude dít, je více méně jasné od začátku, ale je to strašně dobře napsané. Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne. A trochu jsem si u ní i pobrečela. Celá kniha je velice lidsky napsána, myšlenkové pochody jsou neskutečně reálné a spoustu z nás se tam najde.

Jsem zhruba ve stejném věku jako obě hrdinky a tím mi to všechno bylo blízké. Ne, že bych chtěla škatulkovat knihy podle věku, ale tuhle bych doporučila opravdu až kolem třicítky, když má člověk ve vztahu už něco odžito. U této knihy je výhoda, že je vyprávěna z pohledu obou žen, takže si můžete udělat správný názor na každou z nich.

Kniha, která mi ležela doma už nějaký ten čas a neměla jsem od ní žádná očekávání. Jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala.


tyna_01
tyna_01
24.09.2018

Fajn příběh, kde se setkáváme s reálnými problémy. Celkově taková příjemná ,oddechovka", která se čte dobře.

lucy.sankova
lucy.sankova
22.08.2018 3 z 5

Příjemně napsaný příběh o lásce, nečekaných zvratech, nenávisti a odpuštění... jediné co mi chybělo tak dokončený príběh Valerie ...

Anna 13
Anna 13
02.03.2018 5 z 5

Autorka píše o realitě...
Hlavní záměr knihy, není čtenáře šokovat a naplnit příběh zvraty. Ta počáteční předvídatelnost mi přišla záměrná a vůbec mi to nevadilo. Zkrátka příběh je to v podstatě banální. Nic, o čem byste nikdy nečetli. Ale je to velice čtivě podané a autorka hlavní postavy vede velkými změnami v jejich psychickém vývoji...
Myslím, že záměrem této knihy bylo zpracovat co nejupřímněji realitu... Všichni, kteří si prožili to podobné, co Tessa, se v knize najdou, protože mi přijde, že ty myšlenkové pochody a úvahy jsou tou nejlepší a převážně nejpodstatnější částí knihy... A jsou skutečné...

Moje zbožňovaná Giffinová opět nezklamala. Už mi zbývá jen poslední román Kam patříme a pak budu nedočkavě očekávat něco nového.

Její knihy vás ženou vpřed. Neustále vás nutí se k příběhu vracet. Jsou na zamyšlení. A v jejích ženských postavách se mnoha žen najde a porozumí jim.
Vynikající dílo, které budu všude a všem doporučovat!

Dominika21
Dominika21
13.12.2017 3 z 5

Tato kniha je mile a čtivě napsaná, avšak samotný děj není nějak zvlášť pozoruhodný, spíše bych jej řadila mezi lepší průměr. Jako oddychové a nenáročné čtení je ovšem tato kniha dobrou volbou bez extrémních zvratů, prakticky od začátku lehce předvídatelný průběh i samotný konec knihy. Tam, kde je knize ubráno v předvídatelnosti děje, je jí vynahrazeno v samotné čtivosti, kdy čtenář pozvolna plyne dějem, bez většího nátlaku i s možností zamyšlení.

bábuška
bábuška
11.08.2017 2 z 5

První dvě třetiny knihy jsem četla, protože jsem to nechtěla vzdát. Až v té poslední třetině dostal děj trochu spád, už nešlo jen o to, který butik je třeba navštívit, se kterou přítelkyní si dát sraz na kurtu, kterou co nejdražší školku či školu zajistit pro svého potomka. Najednou se objevila obava, zda manželství nehrozí krach, když se v manželově blízkosti začíná vyskytovat jiná žena. Že vše končí smířením už lze tušit od začátku, žádné překvapení se nekoná.

amysa
amysa
16.07.2017 4 z 5

To je tak, když člověk hodnocení dopisuje s odstupem času...
Vím, že se mi knížka líbila, ale noormálně jsem si už musela znovu přečíst anotaci, abych si připomněla, o čem příběh vlastně byl... Pro mě poměrně předvídatelný, nicméně mě příjemně překvapil, potěšil a moc hezky jsem si u něj odpočinula...

Silmarien
Silmarien
16.07.2017 3 z 5

Pomerne jednoduchý príbeh bežnej rodiny. Manžel je výborný plastický chirurg, manželka toho času v domácnosti z vlastného rozhodnutia a deti sú... deti. Tessa sa snaží zapadnúť do role domácej pani a s tým súvisiacimi vecami, rieši súkromné škôlky a školy pre deti, spoznáva povrchnejšiu stránku života matky a manželky cez pohľady svojich kamarátok.
Rodinný život Russoovcov prebieha v pokoji, až kým sa do toho nezamotá nehoda chlapčeka, ktorého Nick začne ošetrovať. Ani Tessa v nej nie je úplne nezainteresovaná a my sa stávame svedkami pozvoľne blížiacej sa tragédie...

Bolo to oddychové a skončilo to pomerne očakávane. To je asi tak všetko , čo sa dá k tomu napísať. Pre mňa to bol zaujímavý vhľad do toho, ako sa môžu takéto veci stať (a ako by sa stávať nemali). Oddychovka na pár hodín.

lenka70
lenka70
16.09.2016 5 z 5

Musím uznat,že kniha měla výbornou dynamiku,něco co vás přimělo neodložit knihu a číst a číst....

Jaruce
Jaruce
02.09.2016 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha, fandila jsem jak Tess tak i Valerii, kniha je o tom, že vztahy a ani manželství nelze projít hezky po vyšlapané a bezpřekážkážkové cestě.

Helena Lacková
Helena Lacková
30.06.2016 5 z 5

Ano, rodina je základ

jluky
jluky
18.04.2016 5 z 5

Po celý čas som bola naštvaná na všetkých troch hlavných protagonistov., ktorých správanie ma neuveriteľne vytáčalo, ...., čakala som iný záver, s ktorým by som sa viacej stotožnila, ale potom som si to premyslela a dala som si otázku: "Holt, taký je život,.......a čo by si robila Ty na Tessinom mieste? " a odpovedala som si: NEVIEM. ......ale chcela by som, aby moja odpoveď bola iná, aby som bola silná a rozhodla som sa pre ZáSADNÚ ZMENU V ŹIVOTE, ABY ........ No, pre mńa smutná kniha.....

Ala787
Ala787
23.03.2016 3 z 5

No, nevím, co napsat. Kniha se četla velmi dobře, zajímalo mě, co bude dál. Ale nejsem v rozpoložení, kdy mě zaujal konec, vlastně to jen potvrdilo, jak jsou lidé někdy zaslepení, lživí, prostě ... Kdo chce oddech, ať si přečte, ale ať nečeká nějaký velký přínos pro budoucnost ve svém životě.

limetka2008
limetka2008
24.02.2016 3 z 5

Taková typická kniha svého druhu - čtivá, nenadchne a neurazí a člověk na ni brzy po přečtení zapomene.

Šánka
Šánka
07.10.2015 5 z 5

Moc dobře a hlavně uvěřitelně napsaná knížka o vztazích, manželství a zradě, a to vše poznamenané tragickou událostí. Příběh, který se stává, a který nemá vítěze, kde jen čas hojí a odpouští. V knize jsou velmi výstižně popsané pocity obou žen.
Román, od něhož jsem nic neočekávala, mě mile překvapil, bavil a donutil k zamyšlení, co je v životě důležité, a na čem opravdu záleží. Pěkné.

Titi
Titi
14.07.2015 4 z 5

Velice čtivý román o tom, co se může stát a stává mnohým z nás. Román o poblouznění, zamilovanosti, lásce a umění odpouštět. Přiznám se, že víc mi byla sympatičtější Valerie, ale zároveň jsem držela palce Tesse. Škoda, že Nick neznal ono známé Plzákovo "zatloukat, zatloukat, zatloukat". Ublížil, aniž by musel.
Snad jediná věc, která mi trošku vadila byla dokonalost malého Charlieho. Sice si prožil svoje, ale tak vzorné dítě neznám. U jeho novoročního předsevzetí jsem se hodně zarazila.

sabca
sabca
31.05.2015 4 z 5

Kniha se dobře četla. Nebylo to nic přehnaného. Příběh, který se může stát každému z nás.

Nelička
Nelička
07.03.2015 5 z 5

Bezva čtivá knížka o každodenním životě normálních lidí. Nic přeslazeného, opravdu super!

Alma-Nacida
Alma-Nacida
15.12.2014 2 z 5

Kniha mě ničím nepřekvapila, připadala mi upovídaná, nudná, postavy ploché. Mít něco jiného ke čtení, nedočetla bych.

Štítky knihy

nevěra pro ženy partnerské vztahy vztahy

Autorovy další knížky

Emily Giffin
americká, 1972
2014  78%Na čem záleží
2013  83%Kam patříme
2009  78%Něco vypůjčeného
2010  83%Něco modrého
2009  78%Zkouška dítětem

Kniha Na čem záleží je v

Právě čtených1x
Přečtených200x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených11x
Knihotéce107x
Chystám se číst102x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x