Na břehu jezera

Na břehu jezera https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283793/bmid_na-brehu-jezera-66016b3b12e16.jpg 4 54 22

Poté, co se Madeline Hydeová se svým manželem Ellisem na silvestrovském večírku roku 1944 znemožní před filadelfskou společenskou smetánkou, Ellisův otec – bývalý plukovník zahanbený již dříve tím, že jeho syn ze zdravotních důvodů nemůže narukovat – jim přiškrtí přísun peněz. S přispěním svého nejlepšího přítele Hanka si Ellis usmyslí, že otcovu ztracenou přízeň nejlépe získá, pokud uspěje tam, kde plukovník kdysi veřejně selhal, a uloví proslulou lochnesskou příšeru. Maddie se s nimi neochotně vydá přes Atlantik a svůj bezpečný svět nechá za sebou. Trojice se ocitne v zapadlé vesničce na Skotské vysočině, kde místní nemají pro privilegované vetřelce nic než opovržení. Maddie zůstává sama v odlehlém hotelu. Potraviny jsou na příděl, panuje nedostatek paliva a klepání pošťáka může věštit tragickou novinu. Přesto si drsný půvab a nenápadné kouzlo skotské krajiny zamiluje. Postupně se seznamuje s vesničany a přátelství se dvěma mladými ženami jí ukáže, že svět je větší, než kdy tušila. Maddie začíná chápat, že nic není takové, jak se jeví na první pohled – dřívější názory jí najednou připadají neobhajitelné a tam, kde to nejméně čekala, číhají mrazivá překvapení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

At the Waters Edge , 2015


více info...

Iwy
Iwy
10.12.2021 3 z 5

Ale jo, přečíst se to dalo, nic světoborného, prostě takový lepší sladolep pro holky, ozvláštněný Skotskem, válkou a magorem manžílkem.

Artep5244
Artep5244
19.04.2020 4 z 5

Mohu o této knize říct, že byla nudná? Jsem si jistá, že ne. Pravda, čekala jsem, že se příběh rozvine trochu jiným směrem. Možná akčnějším nebo záhadnějším. Autorka se však rozhodla jinak. Když o tom zpětně přemýšlím, jsem za to vlastně ráda. Místy jsem měla pocit, jakoby hlavní myšlenka byla odsunuta stranou, aby dostaly prostor i další. Naskytla se tak možnost nahlédnout do životů i vedlejších postav a sledovat vzájemné prolínání.
Díky této knize jsem si zamilovala skotský hrad Urquhart a jeho okolí. Doufám, že se mi jednou poštěstí toto místo navštívit.


Peti
Peti
27.10.2019

Kniha, jejiz zacatek me spise prudil - chovani tech 3 snobu a budizknicemu mi bylo vice nez protivne. Ovsem jejich prijezdem do Skotska se muj nazor na obsah vyrazne zmenil a knihu jsem docitala jednim dechem. Za me fajn ctiva kniha.

Josh
Josh
07.10.2019 3 z 5

Záložky občas matou, vč. doporučení od Jodi Picoultové:o( Nevím, zda autorka chtěla (zne)užít zasazení příběhu do 2SV, aby dodala něco jiného k červené knihovně. Ideální rozsah - nahradit první 1/3 knihy 4-5 stranami něco jako "....povrchní, zhýčkaní muži z bohatých USA rodin, co vidí smysl jen v chlastu se rozhodli přes své konexe, které se jim najednou nepříčily, odjet z pohody do Skotska a dokázat nejen nenáviděným rodičům, že oni vše umí A s nimi se svezla manželka jednoho z nich Maddie, co byla tak naivní, že ji na vojenské lodi překvapili zranění a ve Skotsku bláto v lodičkách...." Poté, kdy v reálném životě musí Maddie něco dělat a poznává pravé hrdiny, bez peněz, ale zato s velkým srdcem se kniha čte už docela fajn a čekáte co bude se všemi "na konci". Zvláštní (ne nečekané) autorčino rozuzlení k manželovi Maddie možná přidá na dramatičnosti, ale podstatnější je její proměna a pohled na život a lidi. Kdo jak hodnotí tuto její proměnu to je na každém čtenáři.

eva-lupen
eva-lupen
15.11.2018 3 z 5

Nebylo to špatné, ale ani žádný zázrak.

IYv
IYv
16.05.2018 4 z 5

odpočinková

whiolet
whiolet
15.05.2018 3 z 5

Oddechová knížka která na mě chvílemi působila až nepravděpodobně.
Ellis byl už od začátku debil k pohledání a Maddie si to záhadným způsobem uvědomí až když se společně i s jeho kamarádem Hankem vydají hledat Lochnesku.
Na druhou stranu se to četlo rychle.

alnahu
alnahu
23.07.2017 4 z 5

Příběh ve kterém nechybí dobrodružství,přátelství a láska ve stínu druhé světové války. Mě se líbila.

Verka19
Verka19
13.07.2017 5 z 5

Nádherná kniha. Když jsem se prokousala přes začátek, potom už jsem četla téměř pořád:-) Kdekoliv a kdykoliv jsem měla trochu času. Souhlasím s komentářem na obalce: Jediná chyba této knihy je, že už jsem ji přečetla.

wiana82
wiana82
04.04.2017 4 z 5

Hezké to bylo, čtivé...ani mi nevadil ten začátek - důležitý pro vykreslení postav Hanka a Ellise...asi tak od půlky knihy se opravdu nedalo přestat číst...vemi ráda si přečtu i jiné knihy od této autorky.

Lemurka
Lemurka
12.03.2017 1 z 5

Ani já jsem nedočetla.

soukroma
soukroma
02.03.2017 2 z 5

Nedočteno, nedalo se - hlavní trojka Američanů, v čele s potácející se nemožnou vyzáblou krasotinkou, byla děsná, bezohledná, hloupá, chovala se nesnesitelně a hlavně vůbec nemyslela - na nic krom svého osobního pohodlí, bez práce, bez úsilí i bez ohledu na to, že jsou jako hosti na místě, které je skutečně ve válce (to USA už byly taky, ale tito mladíci se z toho vyvlékli, zato se nechali převézt přes Atlantik ve válečném konvoji, za osobním účelem na hony vzdáleným válečnému úsilí) a kde není vlastně nic k dispozici, jen spousta práce.
A kdybych se z anotace řádně dozvěděla, že nejde o ledajakou skotskou vesnici, ale o oblast kolem Loch Ness, určitě bych po takové knize nesáhla vůbec a ušetřila si nervy nad mizerným bezobsažným příběhem.

May
May
02.10.2016 5 z 5

Dlouho jsem odkládala čtení této knihy.... Voda pro slony má u mě v knihovně čestné místo a já se mooooc bála, že další kniha autorky nebude tak dobrá a já budu zklamaná .... Prvních sto stran je ... no, já bych je asi označila za rozjezd a pak se příběh odvíjí takovým způsobem a tempem, že nechcete knihu odložit, vůbec, nikdy a kvůli ničemu, dokud nedočtete :-) Takže za mě další kniha, která bude v mé knihovně do konce mých dnů :-)

Jana_Z
Jana_Z
26.09.2016 4 z 5

Sara Gruenová dokázala skvěle vykreslit život tehdejší smetánky a její názory na zbytek společnosti. Tím pro mě byla kniha zajímavá. Samotný příběh je vlastně červená knihovna, ale zasazením do válečného Skotska autorka přidává další rozměr, který knihu z té červené škatulky posouvá výš. Navíc je opravdu čtivá.

Acquenta
Acquenta
23.09.2016 5 z 5

Voda pro slony patří mezi mé nejoblíbenější filmy ( knihu jsem bohužel nečetla ) a musím říct, že z této knihy jsem nadšená ! Příběh se mě držel od začátku do konce, byl poutavý,místy krásně romantický, prostě dávám všechny hvězdičky .

zuzepka
zuzepka
26.08.2016 5 z 5

Přes nudný začátek příběhu zkaženého,povrchního,nerozlučného trojlístku Američanů z lepší společnosti se ten skutečný příběh procitnutí,proměny ,lásky a zejména přátelství odehrává ve Skotsku ke konci 2.světové války.

Simi
Simi
04.08.2016 5 z 5

Právě jsem dočetla a jsem stále pod vlivem příběhu. Neměla jsem žádné očekávání, nezajímalo mne, že je to román od autorky bestseleru Voda pro slony, nikdy jsem ho nečetla. Vybrala jsem si knihu proto, že se odehrává ve Skotsku, se kterým se nyní seznamuji doslova ze všech stran. Vyslovuji obdiv autorce, která vytvořila příběh z doby tak kruté, jakou byla druhá světová válka, z míst tak nádherných, jako je Highlands a s postavami tak odlišnými, jako byly Ty, se kterými jsem se při čtení seznámila. Příběh o hledání Nessie, je zcela podružný. Především se hledala hlavní hrdinka sama. Dříve dítě s otřesným dětstvím a mládím, které se upnulo k chlapcům ze zlaté mládeže (nic nedělám, užívám si a hlavně, že mám vyžehlené noviny), protože jen Ti se s ní přátelili. Jednoho z nich si vzala a prožívala to, jak taková bohatá a nic nedělající mládež trávila čas. Večírky, pití, tropení hloupostí, kadeřnice, manikůry a žádné povinnosti. Pak se přesouvala podle přání svého manžela a jeho kamaráda na válečné lodi do Skotska. Cesta nebyla luxusní plavbou, ti dva jí navíc oporou nebyli. Ale především se tam poprvé setkala s utrpením těžce zraněných, se lhostejností svého dosavadního okolí, a její dosavadní náhled na svět se začal měnit. Jakoby se z ní stával normální člověk a konečně našla lidi, kteří jí měli rádi pro ni samotnou. Vše dopadlo dobře, to snad mohu prozradit, i když jsem s některými Skotkami spřádala vražedné plány …..

PetraBery
PetraBery
31.07.2016 4 z 5

Přes méně zajímavý začátek se příběh nakonec rozvinul celkem pěkně. V knize je dobře zachycena změna Maddie, její postoj k životu a válce. Celkově příjemné čtení.

perpe2a
perpe2a
08.07.2016 3 z 5

Kniha mě nijak nenadchla, první polovinu jsem přemýšlela, jestli má smysl číst dál, ale dočetla jsem a druhá půlka to "zachránila" aspoň s bídou na 3 hvězdičky...

magnolia
magnolia
06.07.2016 3 z 5

Po přečtení záložky na knize jsem byla trochu zklamaná úvodem a hlavními postavami - zhýčkaní a povrchní potomci bohatých rodin, co se plácají od večírku k večírku a ten uhozený nápad k tomu. Poté, co se vyprávění začalo týkat Maddie, bylo to lepší a prostřední část mě bavila nejvíc. Sžívání se s novým prostředím, lidmi, zvyklostmi i kuchyní, poznamenanými válkou, která je nadosah. Navíc se ukazuje pravá povaha manžela i další skutečnosti, které přidávají příběhu na dramatičnosti. A romantika a zbrklé útěky a další podlé činy... ale jo, občas se takové čtení snese velmi dobře, zvláště na začátku letní dovolené. Už se těším, až ji budu doporučovat dalším čtenářkám v knihovně, které ji ocení ještě více. (Na konci je slovníček skotsko-gaelských slov, použitých v textu, ale ne úplně všech).

Štítky knihy

20. století Skotsko kanadská literatura

Autorovy další knížky

Sara Gruen
kanadská, 1969
2008  86%Voda pro slony
2016  76%Na břehu jezera

Kniha Na břehu jezera je v

Přečtených65x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce54x
Chystám se číst42x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x