Muž, který se zřekl peněz a přežil

Muž, který se zřekl peněz a přežil https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223837/bmid_muz-ktery-se-zrekl-penez-a-prezil-QbY-223837.jpg 4 101 28

Nacházíme se v kritickém bodě dějin. Nemůžeme mít donekonečna rychlá auta, počítače o velikosti kreditek a všechny moderní vymoženosti, a zároveň čistý vzduch, rozlehlé deštné pralesy, čerstvou pitnou vodu a stabilní klima. Naše generace může mít jedno, nebo druhé, ale ne obojí. Lidstvo si musí vybrat. Obě možnosti mají své „náklady obětované příležitosti“. Přístroje, nebo příroda? Vyberte si špatně, a příští generace už nemusí mít ani jedno. To jsou slova Marka Boylea, autora této jedinečné knihy, který vás provede svým odvážným experimentem, při němž se zcela zřekl peněz. Čtivou a poutavou formou se seznámíte s jeho motivací i životní filozofií a stanete se jeho souputníky na cestě, kterou nelemují bankovky a platební karty.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Ekonomie a obchod

Vydáno: , CPress
Originální název:

The Moneyless Man: A Year of Freeconomic Living , 2010


více info...

@knihomolka
@knihomolka
02.03.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, jaké jsem za celý svůj život četla. Velmi inspirativní a čtivé. obsahuje mnoho faktů a pravdivých informací z historie, které si jen málokdo uvědomuje. Ukazuje realitu v jasných barvách. Zatímco se chamtivci lopotí za neexistujícími papírky s čísly na potisku, rozumní a užiteční členové společnosti žijí bez peněz a užívají si poklidného života v přírodě. Díky za tuhle knihu. Je skvělá.

PietroGrencik
PietroGrencik
12.12.2022 5 z 5

Veľmi zaujímavý experiment.
Núti k premýšľaňiu o vplyve spôsobu života na planétu ZEM, a všetkých jej pasažierov.


Emily82
Emily82
21.01.2021 4 z 5

Moc se mi líbil experiment zřeknutí se peněz. První část jsem hltala, nutilo mě to k zamyšlení, i když je jasné, že by takhle každý žít nemohl.
Autor totiž získal mnoho věcí zdarma, s pořádnou dávkou štěstí a jak sám píše, zprvu musel taky něco nakoupit, aby pak bez peněz mohl žít dál.
Kniha je inspirativní a myslím, že nás naučila žít skromněji.

Jen ke konci už mi to trochu zavánělo sektářstvím.

ZaS
ZaS
09.12.2020 2 z 5

Popis zajímavého experimentu, který je však pouhou teorií, nepoužitelnou pro většinu lidstva. Je jasné, že současný "komerční svět" je v koncích, ale to co autor popisuje je opačný extrém a tedy pro většinu lidí nepoužitelný model. Od svého počátku lidstvo funguje na principu hromadění majetku za účelem pohodlnějšího života. Tento modus vivendi je nenarušitelný. Jediné poučení, které tedy z knihy plyne, je určitý survivalismus - návod jak přežít dobu ekonomického kolapsu. Určitě ale nebude fungovat jako apel na lidi, aby se chovali střídměji.

Děvizna
Děvizna
19.08.2020 4 z 5

Návodná kniha, jak se dostat ven z neřízeně roztočeného kolotoče konzumu...

martinastefkova
martinastefkova
23.03.2020 5 z 5

Donutí k zamyšlení nad dnešní materialistickou společností. Některé návody jsou na dnešní dobu trochu extrémní, ale stačí si vytáhnout podnětné myšlenky a adaptovat na svůj život. To u mě fungovalo, takže za mě přínosná kniha.

Shinju
Shinju
01.01.2020 5 z 5

Krásná kniha na zamyšlení , ale chybělo mi tam dovysvětlení několika detailů např. co nosil v zimě za oblečení a vůbec obecně ...
Knížka byla čtivá, ale přišlo mi, že i jak sám uvedl musel něco rychle napsat, vše mohlo být lépe propracované, bez takového zázemí jaké si vytvořil by to každý měl těžší .

meluzena
meluzena
02.11.2019 3 z 5

Třicetiletý Ir, vystudovaný ekonom se rozhodne žít jeden rok zcela bez používání peněz. Ví, že není ani příliš praktický ani manuálně zručný ani fyzicky zdatný, ale má víru v (svou) dobrou věc; a nachytřuje se od podobně naladěných lidí. Chce o tom dát vědět světu, takže začne být aktivní na netu.
Pak opustí zaměstnání i pronajatý byt.
Bydlí ve vyřazeném karavanu (který dostal zdarma) na louce (za to, že jejímu majiteli odpracuje předem dohodnutý počet hodin týdně). V lese sbírá divoké bobule, něco si vypěstuje, zbytek loví v popelnicích u supermarketů.
Jeho sociální zařízení sestává ze tří palet (= wc) a tmavého pytle na tyči (=sprcha).
Vede si docela dobře. Má spoustu nových přátel a čistou hlavu, fyzická práce ho zocelí; v karavanu bez úhony přežije tehdejší neobvykle tuhou zimu (=několik týdnů v kuse bylo v noci pod nulou! :).
Protože má dobrou sebepropagaci, spoustu věcí a služeb dostává zdarma. Hlásá dobrovolnou skromnost jako opak komfortu a plýtvání, sdílení věcí a dovedností a návrat k základním hodnotám (a v souladu s tím i žije).
Nakonec o tom všem napíše knihu, která mu (jak správně předpokládá) hodí nějaký ten šesták.

Kniha není žádný literární skvost, ale takové ambice asi ani neměla :-) Je psaná "časosběrným způsobem" po dobu autorova roku bez peněz plus chvíli před a po. Čiší z ní autorovo nadšení, nicméně jeho rok bez peněz není aplikovatelný ani plošně ani trvale, a to ani za předpokladu, že by se do toho lidem chtělo.
Kniha vybízí k neplýtvání a dobrovolnému uskrovnění se, k čemuž se může rozhodnout každý podle svého uvážení.
---
"Masivní továrny, supermarkety, hypermarkety a jim podobné absolutně proměnily naše vnímání rozumné ceny věcí."
---

PS. A jak to bylo dál? Autor žil bez peněz celkem tři roky, za honorář za knihu si koupil vlastní pozemek a postavil domeček, v němž žije.

pajaroh
pajaroh
24.07.2019 4 z 5

Zajímavý kousek. Líbí se mi autorova filozofie i praktičnost a neextrémnost (alespoň v rámci možností jeho situace), s jakou ke svému projektu i k ekologii obecně přistupuje. A obdivuji jeho ochotu pomáhat společnosti.
Velmi pěkně je v knize zdůrazněno odcizení lidí od přírody, sama si vzpomínám, jak jsem před léty v Anglii nechápala, když si moje anglická rodina odmítla natrhat výborné ostružiny v sadě za vesnicí a ten samý den si koupili plastovou vaničku ostružin v marketu... Nebyla to lenost či póza, ale prostě nevědomost - nenapadlo je, že ostružiny v přírodě jsou k jídlu.
Trochu mi vadilo časté opakování a přehnané "sluníčkovství", které má na mě většinou antipovzbuzující účinek, ale nebylo toho v knize moc.
Jsem ráda, že se mi podařilo sehnat pěkné anglické vydání Moneyless Man (Oneworld Publications, 2019), to české mi názvem ani přebalem není blízké.

A teď nezůstat jen u čtení...

"Už dávno jsem přijal fakt, že hnutí Freeconomy je věc, kterou lidé buďto vášnivě přijímají, nebo odmítají, a je jen málo mezi tím. Zajímalo mě jen žít způsobem, ve který jsem upřímně věřil; lidi ať si myslí, co chtějí."

"Stopování je v mnoha ohledech dobrou metaforou života."

"Musím se vypořádávat se světem, ve kterém žiju, ne s ideálním světem, jenž neexistuje."

elleyne
elleyne
27.08.2018 3 z 5

Na knihu jsem se těšila už od chvíle, kdy jsem věděla, že vyšla.
Bohužel při čtení mé nadšení spíše opadlo. Nepopírám, že tam jsou zajímavé věci a myšlenky, nad kterými se člověk může pozastavit, nicméně mi asi nesedl způsob, jakým se to autor rozhodl provést. Navíc myslím, že k uskutečnění svého experimentu mu přálo dost štěstí, např . ohledně bydlení.

Andi
Andi
12.07.2018 5 z 5

Jedna z mnoha knih na toto téma. Ale snad jediná dobrá. Chystám se číst znovu.

Hawkey
Hawkey
10.11.2017 4 z 5

Všichni víme, že to, jak to tady vedeme, nemůže vydržet do nekonečna.. a přesto máme natolik rádi svoje pohodlí a peníze, za které si ho pořizujeme, že to zas tak moc neřešíme. Kniha přináší užitečné tipy, jak alespoň minimalizovat naší destruktivní přítomnost, otevírá možnosti k zapomenutému lidství a referuje, jak probíhá život bez peněz jednoho člověka. Na můj vkus to hrdina někdy až moc vyhrotil, ale klobouk dolů jeho vůli. Za mě velmi přínosná knížka.

iveta0254
iveta0254
06.08.2017 5 z 5

Inspirativní čtení, jsem ráda, že je na světě více "přemýšlivých" lidí. I malé krůčky stačí. (V tomto případě šlo spíše o skok :))

motolka
motolka
10.07.2017 4 z 5

Zajímavá knížka k zamyšlení. Sice jsem si představovala, že knížka bude trošku o něčem jiném, ale líbila se mi.

Dandy1
Dandy1
29.06.2017 4 z 5

Dokázal, že to jde. I v zimě. Ale kdyby se tak rozhodli žít všichni, nebylo by dost dřeva ani jídla pro všechny. Jeho myšlenky jsou poselstvím k zamyšlení, jak hospodaříme se svými zdroji, svým časem....

Ezios
Ezios
11.12.2016 5 z 5

Konečně kniha přečtená takříkajíc jedním dechem. Zejména začátek mi osobně přišel strhující, protože něco podobného jsem již delší dobu potřeboval slyšet. Vlastně celkově mohu říct, že mě čtení této knihy uklidňovalo. Vědomí, že člověk může přežít i úplně bez peněz (asi bych měl spíše použít "žít" než "přežít", protože Mark si svůj život, i přes velkou dřinu, kterou s sebou přináší, podle všeho užíval tak, jako si někdo neužije za celý život) mě dodávala jiný, zvláštní klid na duši.
Kromě toho kniha opravdu vybízí k zamyšlení se nad některými paradoxy doby. Proč člověk splachuje pitnou vodou chcanky, a pak vodu pracně čistí? Proč tak nesmyslně plýtváme? Proč lidé kupují kopřivové čaje, když pak často jdou a vyhodí je jako nebezpečný plevel do popelnice? A o absurdnu Vánoc ani nemluvně. To je myšlenka pro mě naštěstí již známá.
Z části kniha také plni roli určité příručky. Je tu seznam užitečných webových stránek, tipy pro výrobu věcí z vlastních zdrojů (například inkoust z houby) anebo se můžete přiučit o seznam potravin nasbíraných v lese.
Závěrem Markovi musím popřát hodně odvahy a sil do dalšího boje s větrnými mlýny. Když pomineme ty plány do budoucna, je to člověk, co již teď ukázal jiný způsob života, který není odsouzen ke smutku a neštěstí!

suezie
suezie
29.12.2015 4 z 5

V první řadě bych chtěla vyjádřit obdiv panu spisovateli. To, co dokázal určitě stojí za přečtení. Je pravda, že peníze se dnes stávají centrem všeho. Ale vzdát se jich je pro mě momentálně nepředstavitelné. I přesto je pro mě tato kniha inspirací. Jediné, co bych možná trochu vytkla, je překlad. Občas jsem některým větám příliš nerozuměla.

ctecka_knih
ctecka_knih
16.11.2015 5 z 5

Hodně zajímavá kniha. Rozhodně nutí člověka, aby se zamyslel nad svým životem a jeho vlivem na životní prostředí...

-Daniela-
-Daniela-
23.09.2015 5 z 5

Skvělá kniha, která také dává praktické rady, jak neutrácet za zbytečnosti nebo jak si některé věci vyrobit zdarma či téměř zdarma sami. Zároveň jde i do hloubky, popisuje konzumní společnost, jak funguje finanční systém a jak je kvůli němu devastováno životní prostředí. Četla jsem jedním dechem, byla jsem zvědavá, jak Mark rok bez peněz zvládne, a jeho zážitky mě nadchly. Opravdu si bez peněz člověk uvědomuje pravou hodnotu věcí, lidské práce, přátelství a rodiny, životního prostředí, na kterém jsme závislí... peníze totiž tyto hodnoty pokřivily.
Sama bych žít bez peněz nejspíš nedokázala (aspoň ne dobrovolně), ale už nyní vím, že je dost věcí, které opravdu k životu nepotřebuju a které jsou nám nabízeny jen za účelem zisku. Ale je také dost věcí, od kterých bych se ráda oprostila, ale jen tak to nepůjde - zatím.

Barbara02
Barbara02
06.09.2015 4 z 5

Moc lidí k tomuhle tématu nejsou otevření, většina lidí by řekla, že je to bláznovství. Tak jsem ráda, že jsem si mohla přečíst takhle skvěle napsanou knihu od Marka. Z lidí se stávají otroci za peníze, prý je to normální v téhle době a přemýšlení o jiných variantách žití se stávají extrémem, přitom pokud se tohle otázku bude člověk zabývat déle, tak je to to nejvíc co v dnešní době můžete mít. Navíc co všechno by se tím zlepšilo a to by stačilo se jen trochu inspirovat, nebo začít více přemýšlet.

Štítky knihy

peníze environmentalismus přežití v přírodě opuštění civilizace

Autorovy knížky

Mark Boyle
irská, 1979
2014  79%Muž, který se zřekl peněz a přežil

Kniha Muž, který se zřekl peněz a přežil je v

Právě čtených6x
Přečtených135x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených14x
Knihotéce48x
Chystám se číst113x
Chci si koupit26x
dalších seznamech3x