Muriel a oranžová smrt

Muriel a oranžová smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26799/mid_muriel-a-oranzova-smrt-b2X-26799.jpg 5 68 11

Muriel série

< 2. díl

Čtyřicet let čekalo na své vydání vrcholné dílo klasika českého komiksu Káji Saudka. Rozsáhlý a velkoryse pojatý komiks Muriel a oranžová smrt po svém reflektuje invazi sovětských vojsk do Československa v roce 1968. Kniha navazuje na první díl Muriel a andělé a jejími hlavními hrdiny rovněž jsou půvabná lékařka Muriel a Ro, okřídlený muž z budoucnosti. I dnes – s odstupem čtyř desetiletí – kniha udivuje velkoryse rozvrženým dějem, jedinečně pojatými celostranami, odvážnou a promyšlenou barevností a dynamičností jednotlivých scén. Zasvěcený doslov Tomáše Prokůpka pak titul zařazuje do překvapivých dějinných a filmových souvislostí 60. let minulého století.... celý text

Přidat komentář

Criosphinxx
26.03.2023 5 z 5

Děj mi přijde propracovanější, než v prvním díle a i mnohem napínavější, ale i přesto na mne Muriel a andělé působí silnějším dojmem. Sám nevím proč, ale je to tak.

Objevíte zde novou planetu a nové civilizace. Je zde útok na naši planetu. Plno humoru a narážek na nejen komiksovou popkulturu. (Kačer Donald, Hulk, Batman a mnohem víc) Plno nadčasovosti a obrázků, které je prostě radost si prohlížet a zkoumat. Je tu i pár necenzurovaných ženských těl:)

Nechybí ani doslov, kde je popsána historie tohoto díla a vše kolem něj a autorů Macourka a Saudka.

slawa.cap
16.08.2021 5 z 5

Možná o fous lepší než první díl. Takové konzistentnější, napínavější, děj vyrovnanější. Ale jako většina neplánovaných pokračování trpí na zjevné díry v návaznosti. Přesto po straně se mi druhý díl líbil o dost víc, než první. I když je děj mnohem méně uvěřitelnější, přijde mi i méně absurdní :)


Azmodan
09.03.2019 5 z 5

Tahle věc má jednu zásadní chybu a to je skutečnosti, že jí bylo vydáno příliš málo na to, aby byla ukojena vášeň všech fandů Káji Saudka a Muriel..
Příběh se mi líbí, kresby ještě víc a tak můžu všem doporučit!

trudoš
16.01.2019 5 z 5

Jednoduše geniální. Nevím, jestli je to tím, že mě Muriel a andělé po třetím čtení už tolik nebralo, ale přijde mi, že druhý díl je výrazně lepší. Děj je sevřenější, točí se kolem jediné zápletky a zbytečně se netříští na epizody. Humor je vpravdě třeskutý, jak je u Miloše Macourka ostatně zvykem, a z pohledu soudobých dějin, i poměrně odvážný. Obsazení planety Země je pak katastrofické v takové míře, že by se za to nemuseli stydět ani v Hollywoodu.
Největším plusem je ovšem kresba Káji Saudka, která je prostě fantastická a v mnoha ohledech nadčasová - bráno z pohledu človíčka, k němuž světové komiksy začaly promlouvat až po revoluci. Ilustrované žertíky v pozadí jsou neodolatelné a odkazy na různé západní ikony lehce rozeznatelné. Tohle je rozhodně dílko, ke kterému se budu ještě s láskou vracet, a vůbec přitom nevadí těch pár chybějících stránek, jež zahučely někde někam. Přičemž nakladatelství Plus se opravdu vytáhlo, protože Muriel se dostalo i odpovídajícího technického zpracování.

Jaruš7
04.12.2018 5 z 5

Dva světem záviděné pojmy v české umělecké branži a trestuhodná brzda režimu - takže pouhé dva díly s posláním záchrany planety a lidskosti v parádních kresbách.
Postavy už dokonalejší a hezčí být nemůžou, radost se koukat.
Ten padající mrakodrap - mít u sebe své dvojče, tak jistá vize by tu byla, jako věštba.
Zážitek i vzpomínky na hrdinku dokonalou Jessiii potěší.

Mercatino
27.04.2017 5 z 5

Vzhledem k tomu v jaké době komiks vznikal, je neuvěřitelné, že vůbec něco takového vzniklo a kdybych se nepřesvědčil, tak by jsem tomu stejně nevěřil. Brutálně nadčasové. Osobité emotivní kresby mluví sami za sebe i bez jakýchkoliv slov. Určitě se chci dozvědět více. První knížka od Saudka a Macourka a přímá trefa mezi oči.

varanbooks
21.04.2015

Ten scénář... ten impotentní scénář... ten strašlivě impotentní scénář...

turbosound
18.03.2014 5 z 5

Pro mě to nejlepší, co kdy mistr vytvořil. Nápadů, vtípků a je tam ještě víc, než v prvním díle a celá kresba i příběh se mi zdají promakanější. Kája si tímto dílem nasadil hodně vysokou laťku, kterou se mu bohužel už pak překonat nepodařilo. I s jedničkou povinnost pro všechny příznivce Káji Saudka.

OldaB
17.02.2014 5 z 5

Bavilo mě to, což je překvapující. Já jsem nikdy Saudka až tak nemusel, ale Muriel se mi líbila. Na to, že je to staré víc jak 40 let, klobouk dolů. Doporučuji také přečíst doslov, dozvíte se spoustu zajímavého. Jo, kdyby nebylo komunistů...

Kapis
06.01.2014 5 z 5

Ano, je to nádhera, že to konečně vyšlo, za ty prachy to skutečně stojí, qalitní křídový papír, syté barvy, prostě pastva pro oči. Detaily, kterými Kája dokresluje každý panel nejsou nesrovnatelné např. s TOP10, i když tak nahuštěno to není. Vůbec se nedivím, že tato paráda za komunismu nemohla vyjít. Doslov T. Prokůpka je taky poměrně přínosný. Akorát tam, kde je místo kresby původní scénař (všiml jsem si toho u dvou listů) - mi to nepřijde, že to nahrazuje chybějící listy - stejný text jsem našel vždy o pár stránek dále za kouskem toho scénaře. Pochybuji, že by se text doslova opakoval o pár stránek dále......... No ale zde není o čem diskutovat, zda koupit nebo ne - to je naprosto zásadní dílko, které musí každý, kdo má rád komiks, míti doma;-) A jelikož má Muriel a oranžová smrt evidentně obrovskou prodejnost, snad by mohl časem vyjít i "Andělé" ve stejné edici. Lipsu Tulianu (nebo Lipsovi Tullianovi??) bych se taky nebránil :-)

pajonek
30.11.-0001 5 z 5

.........tak jsem to dnes koupil a hned schroustal - hodnocení 9x 223% /chichichi..........

Štítky knihy

komiksy české komiksy

Autoři knihy

Kája Saudek
česká, 1935 - 2015
Miloš Macourek
česká, 1926 - 2002

Kniha Muriel a oranžová smrt je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených10x
Knihotéce24x
Chystám se číst10x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x