Můra noční, předvánoční

Můra noční, předvánoční https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200679/bmid_mura-nocni-predvanocni-Wer-200679.jpg 5 604 122

Seznamte se s Jackem Skelingtonem, pánem Halloweenska! Po více než dvaceti letech od prvního vydání vychází také u nás legendární Můra noční, předvánoční kultovního režiséra Tima Burtona. Bizarní královstvíčko, kterému Jack vládne, se každoročně stará o „hladký“ chod Halloweenu. Ale co dělat, když jedinečný večer skončí? Když Jack objeví Vánoční město, dostane fantastický nápad, jak zahnat nudu: letos ušetří Santovi práci. Ale může vzejít něco dobrého z toho, když si slavný červený oblek natáhne kostlivý hubeňour? To se dočtete v Můře noční, předvánoční. Filmu Tima Burtona, který český divák zná (většinou) jako Ukradené Vánoce, předcházela tato báseň, již autor sepsal v šerém dávnověku, kdy ještě otročil jako animátor u Disneyho, někdy kolem roku 1982. Je jiná než film, který zachoval hlavní postavy, přidal fůru dalších a rozvinul zápletku, aby bylo o čem 76 minut animovat. Ze samotného textu v něm ale nezbylo skoro nic, texty filmových písniček se psaly znovu a o něčem jiném, takže původní Burtonova báseň vám přináší spoustu nových, avšak neméně makabrózních a strašidelných písmenek, která z filmu neznáte. A sám autor jako bonus k vlastním původním ilustracím s dvacetiletým odstupem připojil pár dalších, stejně pěkných. Výsledkem je knížka hravá i dravá a sršivá i děsivá... prostě burtonovská. Spousta hrobečků, příšer a něžných citů. Burtonův text, který se dnes dostává českému čtenáři do rukou, vznikl před dvaceti lety. V té době měl v českých zemích stále ještě monopol na rozdávání vánočních dárků zcela jednoznačně Ježíšek a o dušičkách se prostě jen chodilo oprášit hroby zesnulým, zapálit svíčičky a případně se pomodlit. Halloween a legrace s ním spojené byly věcí známou jen hrstce zasvěcených. Kdyby překlad, který držíte v ruce, byl pořízen tehdy, málokdo by u nás vůbec pochopil, oč běží a co že je tak zábavného na tom, že jakési halloweenské strašidlo pojalo nápad vyměnit si roli se Santou. Jak ten čas letí... Uplyne dvacet let a české děti ve školách koncem října pod vedením svých učitelek pilně vydlabávají dýně, převlékají se do strašidelných hábitů a halloweensky se baví a o vánocích jsou zas obchody plné zavalitého vousáče v červeném odění a legrační čapkou – jinými slovy, bezmála každé malé dítě už dnes u nás velmi dobře tuší, oč tu se Santou a Halloweenem běží. Co se nepodařilo komunistům s jejich z východu importovaným Dědou Mrázem, se zkrátka bez problémů podařilo... komu vlastně? Neviditelné ruce trhu? Každopádně díky tomuto posunu ve vnímání Vánoc a Dušiček, je u nás dnes půda připravena pro tuto navýsost zábavnou knihu, navíc navýsost zábavně přeloženou.... celý text

Žánr:
Horory , Poezie , Pohádky

Vydáno: , Argo
Originální název:

Tim Burton's Nightmare Before Christmas , 1993


více info...

Přidat komentář

Georgee
04.01.2024 5 z 5

Musím k tomu něco říkat? První knížka od Tima Burtona, absolutní masterpiece. Jsem fungirl a je mi to jedno, miluju to.

Barakoudel
30.12.2023 5 z 5

Přečteno v angličtině.

Příběh jako by obrátil naruby romantické pojetí Amerických Vánočních svátků. Jako kdyby chtěl ukázat také možné chmurné a temnější stránky těchto dní. A přitom tak milou, roztomilou a poutavou formou, pestrou slovní zásobou a osobitými ilustracemi.


Tebby
24.12.2023 4 z 5

Burtona miluji a knížku jsem si schválně nechávala na Vánoce. Trošku mě zamrzela jeho délka a taky chybějící Sally. Ale jinak boží verše i ilustrace. Už se nemůžu dočkat jeho výstavy v Praze.

aydam
06.12.2023 5 z 5

Nulík nemá chybu :-)

Knihotyna
04.12.2023 5 z 5

Máte rádi tvorbu Tima Burtona?
Tak to vás v tomto čase nesmí minout Můra noční, předvánoční!
Úžasné ilustrace, které pokud jste fanoušek budete obdivovat na každé straně a veršovaný text, který strašidelně-vánoční atmosféru krásně doplní!
Co se stane, když se hlavní postava Halloweenska - Jack Skellington - rozhodne, že pomůže Santovi a převezme Vánoce? Jaké dárky asi děti dostanou a zvládne to vůbec?
Velké doporučení! :)

Uma
13.11.2023 5 z 5

Dokážu si představit, že bych tohle četla svému dítěti na dobrou noc.

Nathally
06.11.2023 5 z 5

Sice je to hodně kraťoučké a člověk to má za pár minutek přečtené, i tak se mi to hrozně líbilo. Trochu mi to připomínalo Grinche. Film jsem ještě neviděla, ale po přečtení se na něj hrozně těším. Na Vánoce přímo dělané.

Fortuna7
27.06.2023 4 z 5

Úžasné ilustrace, zajímavý příběh a krásný styl psaní. Takové klasické dílo Tima Burtona :-).

kkouzlo
20.04.2023 5 z 5

WAU :)
Ilustrace, verše, zvrácenost......
četla jsem 2x za sebou a budu znova.

Králíczek
23.02.2023 5 z 5

Můra noční, povánoční

Rok za rokem minul v městečku Halloween,
každý z nich temnější než černý stín.
Zas výkřiky děsu jsou pouhou rutinou
a Jack je znuděn každou děsuplnou vteřinou.
Zlákal ho příslib dobrodružství,
hupky šupky lesem, až listí šustí.
Už u druhých dveří strašák stojí.
Klika, vrznutí a je v loji.
Valí bulvy, ječí, vříská,
po Halloweensku se mu stýská.
Tohle je noční můra, hrůza, děs.
Kams to Jacku, kams to vlez?
Strašlivý svět jedné odpudivé barvy.
Jak na uleželé mrtvole, svíjející se larvy.
Ne, na tyhle hrůzy Jack není stavěný.
Má rád noční můry, ale tohle je moc slazený.
Utíká zpět k dýním, rakvím, pochodním.
Už nikdy nenavštíví město Valentýn…

michaela.97
23.01.2023 5 z 5

Já zkrátka miluju tvorbu Tima Burtona a ani tady nemůžu říct nic jiného. Bylo to skvělé. Nádherné ilustrace, krásný příběh. Verše plné všeho, co na jeho tvorbě zbožňuju. Kéž by tahle knížka měla víc stránek.

Velekněžka
20.01.2023 5 z 5

Tak tohle mě opravdu vyděsilo, vracím se k Hitchcockovi :-)

Anastazie0810
18.12.2022 5 z 5

V tento vánoční čas, je tento příběh ideální číst. Tvorba Tima Burtona je skvělá, jeho ilustrace stejně jako filmy a texty v sobě mají vždy nějakou pointu. Miluju tuto knihu stejně jako její filmové zpracování. Dokonalé, nic víc k tomu se říct nedá:)

dufkys
15.12.2022 5 z 5

krásné, vánoční atmosférou prosáklé verše uchvátí i toho, kdo zarytě nesnáší poezii. vřele doporučuji :)

Baru16
11.12.2022 5 z 5

Nádherné jak pro děti tak dospělé. Překladateli klobouček.

kopeceli
28.11.2022 5 z 5

Dokonalé. Výborný překlad obsahující perly typu : hrom na obloze hudroval.
Musím doporučit!

Kni-holka
31.10.2022 5 z 5

Nádherné ilustrace, kouzelný příběh. Měla jsem to přečtené asi během 15 minut :-D

Iva095
14.10.2022 5 z 5

Absolutně dokonalá, krásná knížka z moc pěknými ilustracemi. Naprosto zbožňuji.
Moc a moc doporučuji.

86_luca
13.10.2022 5 z 5

Tohle je kniha MUST HAVE, a přestože ji mám, klidně bych si ji koupila znovu. K Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako pečení cukroví nebo zdobení stromečku. Neznám originál, ale verše jsou za mě velmi čtivé, humorné, ta hra se slovy a když k tomu přidáte ilustrace, děj, vznikne koktejl, kde nezůstanete u jedné sklenky. A samozřejmě Burtonovy počiny miluju, takže toto je tuplem subjektivní komentář. Jestli jste nečetli...vaše škoda.:-)

midone
13.04.2022 5 z 5

To je tak geniální! Já Buortona prostě žeru. Kniha je rozhodně na 100 000% lepší než film, který mě bohužel neoslovil.

Štítky knihy

prvotina Vánoce animovaný film Halloween

Autorovy další knížky

Tim Burton
americká, 1958
2013  90%Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy
2014  94%Můra noční, předvánoční
2014  100%The world of Tim Burton / Tim Burton a jeho svět

Kniha Můra noční, předvánoční je v

Právě čtených1x
Přečtených841x
Čtenářské výzvě291x
Doporučených69x
Knihotéce243x
Chystám se číst206x
Chci si koupit108x
dalších seznamech8x