Multykulty pindy jedný český mindy

Multykulty pindy jedný český mindy https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140353/multykulty-pindy-jedny-cesky-mindy-140353.jpg 4 68 13

Iva Pekárková je excelentním pozorovatelem života s vytříbeným talentem předat okolí své postřehy psaným slovem. Svou poslední knihou vtáhne čtenáře do běžného života v Londýně. Duši pohladí příběhy, které určitě stojí za přemýšlení. Pouští se na tenký let multikulturních problémů, vrcholící londýnskou pouliční revoltou v srpnu 2011 a barvitě, bez přikrášlení, vypráví o zážitcích z tlumočení Romům v Anglii Kniha je pestrou mozaikou příběhů z Anglie, které učarují každému.... celý text

cedricdiggory
cedricdiggory
15.09.2022 4 z 5

Kdyby Iva trošku upustila od emocí a podívala se na věc trošku víc objektivně, dal bych této knížce plný počet. Ale jak už jsem jednou řekl. Buďme rádi za to, že česká literatura Ivu má! Díky za ni.

Ignis
Ignis
04.09.2022 4 z 5

Mám autorku ráda, tak trochu (trochu hodně) ji závidím dobrodružnou povahu. I když tedy zrovna to společné bydlení je teda už hodně hardcore.
Celkově mě její postřehy baví a líbí se mi pohled na věci z jiného úhlu.
Výhoda (alespoň pro mě) byla v tom, že se to dá číst po částech a nemusíte tím zabít celý den.
Docela mě překvapilo, že i když ta knížka není nejnovější, pořád si tak půlku pamatuju z doby, kdy jsem četla autorčiny blogy na idnes.


Parwana
Parwana
28.03.2020 3 z 5

S knihou jsem lehce bojovala; po čas čtení jsem měla nesčetná nutkání ji odložit, ale jelikož jsem ji chtěla zařadit do čtenářské výzvy (ošklivější obálku už snad nikdy neuvidím), rozhodla jsem se ji dočíst. Autorka je inteligentní a zcestovalá, má rozhodně co říct, místy píše vtipně, občas jsem se i zasmála. Kniha je plná spousty zajímavých informací a určitě na některá místa, situace a lidi nebudu pohlížet se stejnýma očima jako dřív. Určitě ale nezměním své názory na nelegální uprchlíky a některá etnika, o kterých se v knize rozepisovala. S některými názory autorky tudíž nesouhlasím, i když celkem chápu, z jakého důvodu je zastává. Holt se člověk všem nezavděčí. Ke konci to šlo ztuha, protože informace v článcích, které autorka v knižní podobě vydala, se opakovaly (10x se v průběhu dozvíte, že autorčín aktuální muž K. je z Nigérie, 10x se dozvíte, jak se jmenovala jejich první bytná v Anglii apod.) Nyní je dočteno a předávám štafetu; kniha poputuje do knižní budky, kde bude k dispozici dalším čtenářům.

Garfinela
Garfinela
26.04.2018 5 z 5

Velmi objektivní pohled na život cizinců v Anglii. Paní Pekárkovou obdivuji, to bych nedala.... moc hezky se kniha četla a rozšířila mi obzory. Děkuji

d.p.
d.p.
28.01.2018 4 z 5

Paní Pekárková mě prostě baví. Malinko otravné byly části s "morálními projevy", ale chápu proč je dělala. Nicméně příběhy s K to vyrovnaly a doufám, že ještě nějaká podobná kniha paní autorce vyjde.

Ronny
Ronny
06.12.2017 3 z 5

První polovina knihy mne velmi zaujala a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Velmi vtipný popis stěhování Ivy a jejího přítele z jednoho podnájmu do druhého, popis ostatních multi-kulti spolubydlících. Taky část, kdy popisovala problémy Romů v Londýně - pracovala jako překladatelka pro sociálku - to mne hodně bavilo. Drhá půlka už mne tak nezaujala. Ivy Pekárkové si ale vážím jako člověka, je prostě neuvěřitelná. Nelpí na materiálních věcech, prochází životem s batůžkem na zádech, je přátelská a nikdy si nestěžuje. Je neuvěřitelně skromná a statečná dobrodružná cestovatelka (mimo jiné). Nejraději mám její knihy, které popisují její žuvotní zážitky. Sloni v porcelánu a jiné její romány mi nic neříkají.

Clea3112
Clea3112
16.11.2017 5 z 5

Iva Pekárková je bezpochyby zajímavá dáma. Kniha se čte sama a nemůže nezaujmout :) Reportáže a střípky ze života v Londýně, psané s humorem, nadhledem, skromností , trefností a velkou dávkou tolerance . Za řádky napsanými zdánlivě lehkým perem nacházíme upřímnou snahu chtít pochopit to "jiné" a především (a za to Ivě díky) zprostředkovat to a předat dál. V dnešní době velký krok z ulity ven.

Olia
Olia
01.11.2017 5 z 5

Bible tolerance a zdravého rozumu! Barevné, zajímavé, nadčasové, nadmaločeské, empatické a obdivuhodné, nikoli však zidealizovaná realita, prostě tak jak to leží a běží! V dnešní hysterické době hladivé zjevení...

ecila13
ecila13
07.10.2017 4 z 5

Zajímavé počtení, zaujaly mě příběhy Romů v Británii očima překladatelky.

LenkaKa
LenkaKa
27.12.2015 4 z 5

Hodně zajímavé čtení ,často s autorkou souhlasím, svět není černobílý, ale barevný.

Márinka
Márinka
02.04.2014 5 z 5

Dobrodružně prožito,skvěle napsáno. Už se těším na podzimní setkání s autorkou Zatímsimusím vystačit s jejím blogem http://pekarkova.blog.idnes.cz/ :)

DriftBooks
DriftBooks
21.01.2014 5 z 5

Jste-li sebeméně xenofobní (tedy cokoliv cizího je vám cizí) určitě tuto knihu nečtěte, protože vás utvrdí v tom, že za hranicemi vašeho malého uprděného světa se opravdu dějí šílené, ba neuvěřitelné věci a že děláte dobře, když cestujete maximálně do okresního města či nejbližšího obřího nákupního centra na okraji vašeho sídliště, ti odvážnější pak případně do italského Bibione.

Zajímá-li vás ale pestrý svět tak, jak leží a běží - je to kniha u které se náramně pobavíte. V drsném popisu drsné multykulty reality se ale najde místo i na něžnost či porozumění.

bookcase
bookcase
22.03.2013 5 z 5

Postřehy z běžného života různých lidí v Londýně. Připomíná mi to mého oblíbence Karla Kyncla.

Kniha Multykulty pindy jedný český mindy je v

Přečtených106x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených7x
Knihotéce45x
Chystám se číst23x
Chci si koupit3x