Můj psí život

Můj psí život https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271136/mid_muj-psi-zivot-DB7-271136.jpg 4 59 22

Můj psí život série

1. díl >

Vyprávění psího rošťáka Bertíka, který čtenáře provádí svými prvními krůčky, sžívání se s novými pány, problematikou čtení patníků a vůbec vším, co takový pes považuje za důležité. Ve svých zápiskách malý bígl glosuje svět „dvounoháčů“ a odhaluje, co to znamená „psí život“. Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Jsem tedy čistokrevný bígl a doufám, že vše je jasné… Humorný text Martina Čápa doplňují ilustrace Pavla Koutského.... celý text

Přidat komentář

Belanna
18.11.2023 3 z 5

Jednoduchá, nenáročná knížka, která je psána z pohledu psího rošťáka.
Určitě se bude líbit milovníkům psů a mladším čtenářům.
I mě některé Bertíkovy kousky pobavily.

Kackac77
23.12.2022 4 z 5

Taková milá odpočinková knížka. Čte se hezky, je vtipná, svižná, prostě fajn.


Snoopi
07.01.2022 3 z 5

Celý text je psán z pohledu přemýšlivého psa - hlavní postavou je bígl Bertík. Od narození s ním zažíváme různá dobrodružství: sžívání se s novým páníčkem, rozšíření domácnosti o novou paničku, čas zamilovanosti a bláznění, víkendové pobyty na vesnici a nakonec i období, kdy se jakožto pes s rodokmenem stává hrdým otcem. Kniha má být vtipná, mě bohužel zase tolik humorná nepřišla a jen velmi málo líčených historek mne skutečně rozesmálo. Myšlenka "dívat se na svět očima psa" je určitě zajímavá, autorovo pojetí je však poněkud kostrbaté a nesourodé, takže Bertík místy působí jako naivní, vykulené dítě, aby vzápětí prokazoval až neskutečnou erudici, moudrost a sečtělost. Tato nevyváženost pak hodně kazí čtenářský dojem.
V dialozích se objevují i jakési psí "zkazky", tedy historky, které si předávají mezi sebou a fungují podobně jako naše legendy. Je znát, že autor je scénárista a ve filmu se vyzná: Bertík se v jeho podání stává i kritikem filmů a seriálů o psech jako Komisař Rex, Rintintin, Lassie se vrací, Beethoven a 101 dalmatinů. K dokreslení atmosféry používá i ukázky známých písní a využívá neotřelá a svérázná přirovnání. Hvězdičku přidávám za krásné ilustrace Pavla Koutského, bohužel však musím vytknout práci korektorů: v textu jsem objevila závažné tiskařské chyby a překlepy. Kniha, psaná milovníkem psů, je adresovaná převážně jim: zvláště pak všichni chovatelé bíglů v ní určitě najdou zalíbení :-)

"U všech podvraťáků, ten starý knírač mluvil jako Pýthie delfská, proběhlo mi hlavou, ale měl jsem pocit, že Ben, kromě toho, že je moudrý, je také tak trochu pozér a rád se poslouchá."
"Když nepomohly domluvy, pán zničehonic vstal a začal mě táhnout. Ano, slyšíte dobře - táhl mě ležícího po zemi. Naříkal jsem, jako by mě vraždili, a doufal jsem, že to uslyší nějaký člen spolku ochránců přírody, o nichž jsem slýchával od Bena, a zastane se mě. Měl jsem smůlu. Žádný takový jedinec tam nebyl a dodnes jsem nikoho takového neviděl, takže si myslím, že si ho Ben vymyslel."
"Zvědavý jsem sice byl, ale i přes svoji geneticky danou žravost jsem pochopil, že se jedná o podlou léčku."
"Chtěl jsem vystoupit, jenomže už bylo pozdě, autobus jel a cukal sebou jako přežraný bernardýn."
"A najednou se stalo něco, co jsem ještě nezažil. Benův pohled se náhle zamžil a zasnil do dáli. Něco podobného se prý stalo jenom jednou, když k nám do ulice omylem zabloudil Karel Gott. Zbláznila se mu v autě navigace."
"Venku se totiž vznášel takový úžasný feromonový opar z hárajících fen, že my psi jsme z toho ztráceli hlavu i dobrý výcvik."
"Rozjímání mi moc nešlo, protože řídila Bára. Ona totiž nejezdí příliš plynule. Když řadí, tak to se mnou vzadu vždycky cukne, a když někam zahýbá, ležím jak mastný papír z průjezdu na druhou stranu."
"Za nimi stál černý dřevěný kufr, s nímž chodívali na vojnu rekruti ještě za starého Rakouska-Uherska."
"Vůbec nechápu, proč lidé musí poslední den v roce dělat takový rambajs. Jsme sice lovecké plemeno, takže bych nějaký výstřel měl vydržet. Ale v době, kdy jsme byli vyšlechtěni, se střílelo maximálně lukem nebo kuší. Kdo na to má mít nervy? Dost na tom, že tolerujeme vaše popíjení."
"Kam s ním /tedy se psem/, když pánové potřebují opustit domov na několik dnů a svého čtyřnohého miláčka s sebou nemohou vzít, se stává otázkou vpravdě nerudovskou."

DK197
13.11.2019

Kniha není špatná, ale spíš průměrná až podprůměrná. Udržovala ve mě konstantně v náladě "neurazí, nenadchne". A když jsem ji neměla čas dočíst do konce, zjistila jsem, že je mi to jedno... Že je mi to JEDNO! V ten moment mi došlo, že je něco špatně - s knihou, ne se mnou. Až budu chtít příště něco ze zvířecí literatury, sáhnu jinam. Toto mě neoslovilo. Možná být menší...

katerina5544
31.03.2019 5 z 5

Moc hezká a milá knížka, Bertík je boží :) těším se na další díl

knih.sasa
14.01.2019 3 z 5

Příběh štěněte bígla Bertíka je milou nenáročnou oddechovkou, která neurazí, ale nijak extra nenadchne. Čte se dobře. Zážitky a poznávání světa očima štěněte, následně mladého puberťáka, který naslouchá radám sousedovic teriéra, tedy mazáka ve věcech chování lidské smečky a změny i v jeho domácím prostředí si užijí především milovníci psů nebo "zvířecí" literatury.

Popko
30.09.2018 4 z 5

Oddechová a milá knížka o životě pejska Bertíka. Čtení spíš pro děti, ale po populárně-naučné literatuře proč ne. Nejspíš dočtu i další díly :-)

Heluše852
09.08.2018 5 z 5

Super oddychové čtení. Hlavně, když v Bertíkovi poznávám svého pejska, který sice není bígl, ale řádí úplně stejně ;o)

HoneyBunny
07.08.2018 5 z 5

,,Jako jezdce z apokalypsy
uvidíš tři psy
co ve slunci ti stíní
divní poslové jsou tihle dalmatini." :DDD

LenkaK666
09.05.2018 2 z 5

Knížku jsem dostala darem, protože máme doma také bígla. Je to takové hodně jednoduché čtení, fajn třeba na kapitolu před spaním, ale už teď vím, že na knížku brzy zapomenu – není ničím výjimečná, zvláštní a nebýt v hlavní roli bígl, asi bych ji ani nečetla.
Asi bych ji doporučila spíš dětem, které by ji možná ocenily více – vadily mně tam vymyšlená a rádobyvtipná slova a průpovídky jako „to vám štěknu“ (které se opakovalo do zblbnutí), to, že když psi mluví, je písmeno „r“ napsáno několikrát (asi jakože vrčení???) a spousta dalších pitominek. Co mi vadilo nejvíc je nestoudně okatá reklama na dámský časopis, zmiňovaný několikrát v textu – který, jak jsem si potom všimla na záhybu obálky, je něco jako sponzorem této knihy. Reklama je fajn, ale do knih, podle mě, a ještě takto okatě opravdu nepatří…
Ocenit ovšem musím skvělé ilustrace ♥

Sova15
12.03.2018 5 z 5

Jsme moc ráda, že jsem knížku dostala. Máme doma bíglici a zdá se mi, že autor mnohdy popisuje tu naší. "úsměv postřelené laně" jí jde velmi dobře. Nevím, zda to mají psi vrozené nebo zda si informace předávají, ale mají nás - páníčky moc dobře přečtené. Když si v létě beru do ruky hrnek s kávou, ví, že to znamená, že se jde na zahradu (o vodítku nemluvě - to je jasná procházka).
Krásné oddechové čtení u kterého se nasmějete.
Z dalších mohu doporučit Psí život.

JaneSnapeová
31.01.2018 5 z 5

Povinná knížka pro všechny pejskaře :)

DariDerek
16.06.2017 4 z 5

Čekala jsem odpočinek a oddych od všech těch thrillerů a detektivek, které čtu. A dočkala jsem se! :-) Více v recenzi v záložkách :) nebo na http://darameganknihy.blogspot.cz/2017/06/muj-psi-zivot-martin-cap.html

kamolka
12.11.2016 4 z 5

Díky této knize jsme mohli zjistit, co si o nás myslí naši psí miláčci, co je vlastně vede k tomu, aby tak zlobili a hlavně, jak svoje zlobení omlouvají. Číst z pohledu psa bylo velmi zajímavé a velmi jsem se u této knihy nasmála. Já jsem kočičí typ, ale i tak mě čtení bavilo a doporučuji všem milovníkům pejsků a nejen jim :)

lumul
12.10.2016 4 z 5

ze začátku jsem si říkala, že to bude moc pro děti, ale ve finále jsem se pobavila. Každý kdo měl někdy v životě psa si většinu situací konečně dokáže představit i z druhé strany. A hodně se tím vysvětlí :)

coffeelover2
02.07.2016 1 z 5

Takové nijaké, oddechové čtení, na které se dá lehce zapomenout.

reznickova77
07.05.2016 4 z 5

Velice milé čtení.Knížka je psaná v ich osobě, takže všechno máte opravdu přímo z první ruky.
V knížce je i mnoho krásných myšlenek. Čtení je vtipné a zábavné. Celou knížku ještě doplňují krásné ilustrace pana Pavla Koutského. Doporučuji, knížka byla psaná s láskou a dobře se čte....

Šárka5875
23.04.2016 4 z 5

Milý a vtipný příběh ze života jednoho psího rošťáka. Kniha je navíc doplněná o veselé ilustrace, které vás zaručeně pobaví jako samotný příběh. Více v recenzi v záložkách - Můj knižní ráj.

Kapucinka
18.04.2016 2 z 5

Knížka mě docela zklamala.Vyprávění a některá slovíčka jsou hodně polidštěná...

Marselle
15.03.2016 5 z 5

Kniha se mi četla dobře, a Bertík je opravdu rošťák. Moc jsem se bavila u jeho příhod, a živě si představovala jak vše vypadalo. Je to příjemná, humorná knížka určená k oddechu, a navíc je doplněna milými obrázky, které knihu krásně doplňují.

Štítky knihy

humor vypráví pes

Autorovy další knížky

Martin Čáp
česká, 1960 - 2019
2015  81%Můj psí život
2016  64%Čarodějka
2013  64%Cesta do středu mozku
2009  76%Záboj a Mlhoš ve službách Jana Husa
2012  70%Nevinní vrazi

Kniha Můj psí život je v

Právě čtených1x
Přečtených74x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených5x
Knihotéce35x
Chystám se číst41x
Chci si koupit8x