Mrtvý klíč

Mrtvý klíč https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304723/bmid_mrtvy-klic-oF8-304723.jpg 4 244 70

ŽÁDNÝ TREZOR NEOCHRÁNÍ VAŠE NEJSKRYTĚJŠÍ TAJEMSTVÍ… Rok 1978. Nad největší clevelandskou bankou, která spravuje peníze nejvlivnějších obyvatel města, se vznáší podezření z obrovských účetních podvodů souvisejících s bezpečnostními schránkami. Neviditelná kancelářská myška Beatrice se shodou náhod dostane ke všem indiciím potřebným k odhalení obrovské sítě plné korupce, lží a krádeží zasahující do nejvyšších špiček městské hierarchie. Kdo jiný než dívka, jejíž jméno nikdo ani pořádně nezná, by mohl správně naložit s univerzálním „mrtvým klíčem“ ke všem schránkám a tajemstvím ukrytým uvnitř? Rok 1998. Ambiciózní stavební inženýrka Iris dostane za úkol zakreslit plány budovy banky, která byla za záhadných okolností zavřena před dvaceti lety. Interiér budovy připomíná časovou kapsli. Nábytek, dokumenty i veškeré vybavení zůstaly na svém místě, jako by se zaměstnanci měli každou chvíli vrátit. Když Iris v zásuvce stolu objeví záhadný klíč, myslí si, že ji čeká pouhé vzrušující dobrodružství. Netuší, že právě roztočila smrtící kolotoč událostí, které vzápětí naberou prudký spád…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Dead Key , 2015


více info...

Přidat komentář

kalache
09.03.2023 4 z 5

...nemám nic,co bych dal do bezpečnostní schránky,mrzí mě to...

Mabie
02.12.2022 3 z 5

Dvě dějové linky, které se protínají ve staré clevelandské bance a dvě mladé ženy, které se dvacet let od sebe pohybují na stejných místech a nevědomky se přimotají k tajemství v hodnotě 50 milionů dolarů.
S autorkou jsem se moc nepotkala - téma zajímavé, ale děj tak roztahaný a zbytečně zamotávaný, že se jeho potenciál vytrácel. Líbilo se mi rozdělení na dvě dějové linky a velmi sugestivně popsané prostředí. Dobře popsané byly i hlavní hrdinky, ačkoliv ani jedna z nich mi nebyla sympatická (alkoholička Iris mi přišla odpudivá). A nemohu kladně ocenit ani závěr, který ač docela netypický, vyšuměl tak nějak do ztracena a nezodpověděl řadu legitimních otázek. Opravdu neuspokojivé.
Zkrátka jako celek mě kniha zklamala a už bych ji nečetla.


mynonka
14.11.2022 4 z 5

Byla to dobrá kniha, ale byla by lepší, kdyby se nepodstatným věcem věnovalo míň času a podstatným více. Ke konci už to pro mě bylo hodně složité na pochopení. A chyběla mi trocha té lidské vřelosti. Žádný vztah tam vlastně nefungoval. Ale jinak čtivé a napínavé.

luckykniznisvet
10.11.2022 5 z 5

Moje druhé setkání s autorkou a jsem opět nadšená!
Neskutečně čtivé a plné tajemství a záhad. Nemohla jsem se od knížky odtrhnout a musela jsem číst pořád a pořád dál. Kniha má krátké kapitoly, což je další plus a každá kapitola končí tak, že vás prostě donutí číst dále.
Společně s Iris a Beatrice odhalujeme podvody a lži, které se odehrávají v největší clevelandské bance, kterých není málo. To že si něco v bezpečnostní schránce uchováte neznamená, že to tam příště najdete.

mi-380
26.10.2022 4 z 5

Mladičká lhářka a o něco starší alkoholička. Dvě neveselé, většinou naivní (anti)hrdinky, s nimiž odhalujeme tajemství jedné velké clevelandské banky. A pak ještě s Robertem Mikušem, ten dokáže při četbě audioknihy vytvářet atmosféru záhad a napětí i tam, kde bychom ji normálně nenašli.
Užil jsem si netradiční pátrání, spojené s hloubkovou exkurzí do budovy jako z hororu, kde jsem se cítil jak v bludišti plném záhadných postav, zapomenutých klíčů, tajemných kroků, velkých podvodů, zamčených dveří a potencionálně štědrých neotevřených trezorů a bezpečnostních schránek.
80 % (zatím 229 hodnocení s průměrem 77 %).

P.S.
Autorka popisuje alkoholické eskapády Ing. Iris, postavy napsané podle sebe, velice přesvědčivě. Jako by si to vše prožila na vlastní kůži.

marta4697
25.06.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, ale strašně dlouhé a jelikož jsem poslouchala jako audioknihu při běhání a delší chůzi, občas jsem se po pauze docela ztrácela. Ale některé věci podle mě zůstaly nedořešené a je to trochu škoda.

Bakana
04.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Nakonec tak 60%. Nebylo to špatné, líbily se mi dvě časové linie a nakonec i v podstatě ne až tak optimistický konec nebyl klasicky americký (tedy že se ženy musí skrývat do konce života), ale přece jen ještě něco chybělo. Třeba mi nebyla úplně jasná ta peněžní zápletka a napojení na radnici. Možná jsem natvrdlá, ale toto nebyla kniha pro intelektuály a i pro nás natvrdlé by celá podstata problému mohla výt vysvětlena srozumitelněji.

The_Kim
09.11.2021 2 z 5

Začátek byl velmi slibný, ale bohužel pak se to neuvěřitelně vleklo. Každá věc se v knize snad 10x opakovala, ke konci už jsem jen přeskakovala. Nedoporučuji, kniha byla ztrátou času. Jak tato kniha mohla být na cokoliv nominována, nechápu.

PeM
13.08.2021 2 z 5

Dočteno, ale nijak zvlášť mě to nebavilo...hvězda za obálku, druhá pro mě-že jsem to dolouskala...

VerczaV
13.07.2021 4 z 5

Moje první Audiokniha. Chvíli mi trvalo si zvyknout. Jinak to byl dobrý oddechový příběh.

Mirin1349
18.05.2021 5 z 5

Při čtení jsem měla sto chutí jít do banky a také si otevřít nějakou svoji schránku. Tak moc se mi knížka líbila. Dvě dějové linie se pěkně střídaly, příběhy obou hlavních postav byly napínavé a držela jsem oběma děvčatům palce. Souhlasím s dalšími čtenáři, že mi autorkou vykreslená Beatrice a její příběh pasoval spíše do jiné dekády, ale nebylo to nic, co by mi narušovalo zážitek ze čtení. Oproti thrillerům a severským detektivkám, které většinou čtu, to byla příjemná změna, protože tato záhada se obešla téměř bez krve. Moc příjemné čtení, už se těším na další knihu autorky.

ZdenekP.
06.01.2021

Poslouchal jsem jako audio a musim rict, ze jsem byl ze zacatku dost zmateny, nez jsem si uvedomil, ze jde o dve dejove linie. Mozna je to tim, ze kdyz clovek datum slysi a neni nucen si ho precist, nevenuje mu tolik pozornosti.

Je to takova oddychovka, zadne velke napeti, nebo dejove zvraty necekejte, pribeh neni spatny, spise lepsi, az na ten konec, ten je takovy "zvlastni", ale rozhodne to stoji za to

ddkk
02.01.2021 3 z 5

Tady jsem se s autorkou moc nepotkala. Dva příběhy, jeden se odehrává v minulosti, druhý o dvacet let později. Stýkají se v jediném místě, v neblaze proslulé clevelandské bance. Dvě ženy, které se nevědomky dotknou osudového tajemství, se pohybují na stejných místech v různých časových horizontech. A pátrají po tomtéž...

Téma je určitě moc zajímavé, zvlášť, když staví na některých reálných skutečnostech. Jenže pro mne to bylo skoro k neučtení, děj se mi zdál zbytečně roztahaný, ke konci a k rozluštění spěl s velkými oklikami a mnohdy jsem bohužel ztrácela pozornost...

Přesto je to kniha dobrá, neotřelá a já jí dávám za tři.

Pavlnka
06.08.2020 3 z 5

Poslouchala jsem jako audio. Moc mě nezaujala. Jako prvotina dobré, ale myslím, že si na ni za chvíli ani nevzpomenu.

Katania
26.07.2020 5 z 5

Tohle prolínání minulosti a přítomnosti mám rada! Kniha se mi moc líbila

evelýny
10.07.2020 3 z 5

AUDIOKNIHA
Dvě ženy, minulost - přítomnost, Beatrice - Iris. Dvě časové přímky, jeden průsečík: budova opuštěné banky, mrtvé schránky, ale tolik klíčů pohromadě.

Dokáže Iris najít včas ten správný klíč k té správné schránce, aby se konečně uzavřela tajemná historie jedné opuštěné bankovní budovy, kde se na dvacet let zastavil čas?
Ale pozor!
,, Nekraď na hřbitově Iris, nebo probudíš duchy." Iris svou zvědavostí probudila tak akorát lidské démony nejenom minulosti - chamtivost, hamižnost, závist...
Autorka rozhodně prověřila mou trpělivost a postřeh. Občas jsem se ztrácela v bludišti neustále popisovaných kanceláří, chodeb, větracích šachet = NUDA
Několikrát jsem tápala v osobách = ZMATENOST.
Moje trpělivost byla zčásti odměněna napětím a zajímavým propletencem vztahů, klouzajícim však po povrchu. Ale co s tím, když konec se tak nějak rozplyznul...
Myslím, že osobnost Beatrice i čtenáři si zasloužili mnohem víc...
Minimálně ještě třetí přímku, budoucnost.

P.S.: Odpočinutí věčné dej zemřelým, pane...

Vesmich
14.06.2020 4 z 5

Jó holky to maj těžký! Věčně by je nějaký votlema využíval a používal ke svým nekalým záměrům, ale čas od času s ním některá dobře vytře podlahu. Tady se o to pokusilo holek hned několik a napříč časem, a nějak to (vytření podlahy) asi víceméně možná, když se to tak vezme, jakž takž snad vyšlo. Závěr je totiž slabota, takže si to každý musí nějak přebrat. Děj se odehrává v jediné budově a udržet napětí na tak malém prostoru a postupně odhalovat, co je třeba, se rozhodně povedlo. Není to nejnapínavější kniha roku a těžko říct, co vlastně měla za poselství, kromě toho napětí a sdělení, že holky to maj těžký, ale tak v noci do banky se člověk hned tak nedostane. Takže za mě dobrý.

Metla
03.06.2020 4 z 5

Žila jsem v iluzi, že pracovat v bance musí být nuda k pos... k uzívání, pokud tedy zrovna neprobíhá ozbrojené přepadení. Tato kniha mne přesvědčila, kolik vzrušení mohou přinést všední dny v zaměstnání, kdy se kolem vás pohybují mocichtiví zazobanci. A stejně kvalitní zábavu je možné si užít o pár desetiletí později při vyměřování opuštěné budovy.
Obě mladé vypravěčky měly mou plnou pozornost: byla jsem v útrobách banky s nimi, se zájmem sledovala tápání těch dvou naivních telátek a čekala, kam jejich kroky povedou. Nepřekvapila mě povaha zločinu, pachatelé ani jejich motivy. V napětí mě držely jiné otázky. Přežije Beatrice? Dozvíme se něco o její minulosti? Setká se někdy s dívkou, které nedají spát záhady domu, zakonzervovaného v čase? A co Max - dosáhne svého cíle? Ačkoliv je finále trochu zvláštní a v jistých ohledech neuspokojivé, většinu odpovědí jsem dostala.
Líbilo se mi rozdělení na dvě rovnocenné linie, postupné odhalování událostí, prostředí bylo popsané velmi sugestivně a také postavy, zvláště hlavní hrdinky, jsou zpracovány více než dobře. Beatrice sice působí jako ušlápnutá panna z dob prohibice, Iris mě svým stylem života spíše odpuzovala, obě mi přišly poněkud natvrdlé... přesto jsem příběh v jejich společnosti absolvovala ráda. 75%

Ladislav73
25.05.2020 5 z 5

Přečteno jako audiokniha, kterou perfektně namluvil Robert Mikluš.

Vždycky, když jdu okolo zajímavé budovy, říkám si jaký je její příběh, kdo ji postavil a pro koho, k jakému účelu sloužila a co se v ní asi odehrávalo. A o tom je i tato kniha. Autorka byla původně, jako hlavní hrdinka Iris, stavební inženýrka, která měla zdokumentovat starou banku. Také si dávala stejné otázky: co se stalo s lidmi, kteří tam pracovali a co se asi ukrývalo v trezoru a v bezpečnostních schránkách. A vznikl tento příběh plný tajemství. Není to klasický krvák nebo detektivka (i když pár mrtvol tam je) a o to víc se mi kniha líbila. Líbil se mi i závěr a to jak to dopadlo. Knihu vřele doporučuji.

prestiggio
19.04.2020 4 z 5

Pod pojmom thriller si predstavujem niečo iné. Ale aj napriek tomu sa mi kniha veľmi páčila. Páčilo sa mi striedanie deja vtedy a teraz.

Štítky knihy

thrillery klíče, klíčky banky

Autorovy další knížky

D. M. Pulley
americká
2016  77%Mrtvý klíč
2021  76%Dům plný temnoty
2020  77%Zbytečná oběť

Kniha Mrtvý klíč je v

Právě čtených4x
Přečtených292x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených22x
Knihotéce183x
Chystám se číst201x
Chci si koupit28x
dalších seznamech4x