Mrtvému nože netřeba - Islandské pověsti a pohádky

Mrtvému nože netřeba - Islandské pověsti a pohádky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51882/mrtvemu-noze-netreba-51882.jpg 4 27 5

Ostrov sněhových bouří, ledu a horké lávy, v zimě utopený ve tmě, se stal zdrojem nebývalé zásoby lidových pověstí. Nepředvídatelná, neustále se pohybující krajina zrodila obry vrhající se na osamělého poutníka, obryně lačné mužské náruče, skřítky - skryté bytosti, žijící v neviditelném světě navlas podobném tomu lidskému, i čaroděje čelící jim všem. Vliv křesťanství rozšířil tuto škálu o raracha a čerta, jejichž ďábelské kousky však rychle blednou tváří v tvář nápadům prostého Islanďana. Edice Mýty, pohádky a legendy.... celý text

Přidat komentář

Zmiu
16.05.2019 5 z 5

Sbírka Jóna Árnasona čítá v originále asi 6 svazků. Udělat z nich výběr musel být náročný úkol. Já jsem s výběrem příběhů spokojena, místy jsem se fakt smála, jinde jsem se skoro bála. Jediné k čemu mám výtku, je práce korektorů. Nejspíš už neměli na práci tolik času, a čím víc se blížíme ke konci, tím přibývají překlepy a pravopisné chyby. Je to škoda, překladatelčin přístup k islandštině i lidovým příběhům se mi líbí, chyby však kazí celkový dojem, zvlášť u takového vydavatele jako je Argo.

MOu598
17.05.2017 4 z 5

Četla jsem v březnu 2010. Podle mých poznámek:
Z islandských pověstí. Sta příběhů o různých nadpřirozených bytostech a jevech. Některé příběhy se v různých obměnách opakují. I vysvětlení některých přísloví a pořekadel.
Čtyřista stránek, všeho moc škodí. Četla jsem na několikrát a dlouho.
Ale: dobře se čte a kniha je zajímavá.
Citát:
"Říká se, že kdo se narodí v neděli, je předurčen k vítězství,
kdo v pondělí k nouzi,
kdo v úterý ke službě,
ve středu k hlíně,
ve čtvrtek k povýšení,
v pátek k majetku
a v sobotu k radosti."


Zula98
14.11.2015

Četla jsem jí, když jsem byla v této úžasné, čarokrásné zemi. Musím říct, že sedět na na útesech, číst tuto knihu a poslouchat racky, byl neuvěřitelný zážitek.

Akana
29.06.2015 4 z 5

Pro mě bylo asi nejzajímavější jak se v těch vyprávěních kuriózně proplétá křesťanské myšlení (které má na Islandu překvapivě hlubokou tradici) a přetrvávající pohanské pověry. K tomu samozřejmě docházelo v každé christianizované zemi, tedy i u nás, ale ta islandská verze je hodně speciální. Díky tomu silnému křesťanskému prvku je ale svět islandských pohádek a pověstí pro nás docela srozumitelný. Aspoň když knihu srovnávám s podobným výborem sámských pohádek O muži, který si koupil svědění. To je teprve jiná dimenze.

Finskej
28.04.2015 4 z 5

Neobyčejně zajímavé čtení. Na rovinu: o islandských pověstech a pohádkách nevíme zhola nic a přitom je to fascinující svět. Takže jestli se někdo o pověsti a pohádky jako takové zajímá, je Árnason povinnou četbou. Sci-fista by řekl: „Tý brďo, jiná dimenze“ a přesně tak to je.

Štítky knihy

pohádky mýty a legendy Island islandská literatura

Autorovy knížky

Jón Árnason
islandská, 1819 - 1888
2008  85%Mrtvému nože netřeba - Islandské pověsti a pohádky

Kniha Mrtvému nože netřeba - Islandské pověsti a pohádky je v

Právě čtených1x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst59x
Chci si koupit30x