Mrkev pro vězně

Mrkev pro vězně https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200024/bmid_mrkev-pro-vezne-200024.jpg 4 24 11

Po prvotině Hafni! a jiné povídky připravila autorka deset nových příběhů. Opět dokazuje, že je dobrou pozorovatelkou okolního světa a že ze zdánlivě obyčejných situací umí vykřesat neobvyklé závěry. Budeme cestovat – v Alpách si zalyžujeme, poletíme z Afriky, sluníčko načerpáme na březích Jadranu –, trochu budeme nakupovat v hypermarketu, setkáme se s aktéry časosběrného dokumentu, pochopíme, že nejsou rozvody jako rozvody, že patnáctiletá holka bez maminky to nemá vůbec snadné a že nevěrný muž může být i v dospělosti řádně ztrestán vlastním otcem jako malý kluk, také navštívíme jednu regionální redakci… Životaplné příběhy osvěží, někdy pohladí, jindy šlehnou, v každém případě díky vtipu a velmi svěžímu stylu autorky se skvěle čtou.... celý text

Přidat komentář

Nuny
18.10.2021 2 z 5

(SPOILER) Nejsem si jistá, jak dílo hodnotit. Nejlepší bude vyjádření k jednotlivým povídkám, a pak to nějak dopadne.
Hned první povídka Divní, je tak divná, že jsem absolutně nepochopila, čím přesně mě měla zaujmout. Ani zdánlivě chválený pozorovací talent autorky nebyl přesvědčivý.
V Letadle to byla nuda.
Hypermarket byl lehce napínavý, ale proboha ta gradace.
K Rozvodům nemám co říct.
Normálně páchneš je směsice absurdity a nudy.
Šneci.. jak já nesnáším házení Čechů do jednoho pytle. Pointa?
Mrkev pro vězně.. vážně někdo dokáže psát o lidech, kteří se střídají na toaletě, vzájemně se u toho pozorují a ještě se sází, kdo půjde další na řadu.
Skoro dospělá měla našlápnuto celkem dobře, ale co mi měl zase říct ten závěr.
Jen se svou ženou je směsice trapnosti.
Redakci jsem nedočetla.
Závěrečné hodnocení tak okolo 40 %. Určitě by se to dalo dotáhnout lépe, leckdy to bylo opravdu na dobré cestě, ale pak se to někde zvrtlo a povídky nedopadly bohužel dobře.

triatlet
14.12.2019 2 z 5

Ilustrace Zdeňka Skřivánka jsou to nejlepší na povídkovém výboru. Autorce nelze upřít um vypointovat příběh, ale jeho rozvíjení je často nereálné až zveličené:
- v povídce Jen se svou ženou mi domácí vězení a trest pro 30letého syna přišel trapný...
- povídka Mrkev pro vězně je založena na fekálním "humoru"
- v povídce Skoro dospělá zaujala autorčina reakce na Tajnou knihu: "Podzimní kolekce se prodává od června do srpna, tedy v době, kdy jsou vám myšlenky na šusťákové vesty a pogumované anoraky zpravidla stejně vzdálené, jako pohnutky, s jakými vpustila Irena Obermannová do světa Tajnou knihu."
- pohnutky, proč Monika Petrlová celou povídku Hypermarket vystavěla na hoaxu, jsem nerozklíčoval...


Mruskulka
10.05.2019 4 z 5

První kniha téhle autorky a určitě ne poslední. Povídky se mi líbily, některé méně, některé moc. Určitě sáhnu po dalších dílech.

Chytuš
25.03.2019 2 z 5

Těšila jsem se na humornou sbírku povídek od české autorky, která mi byla dosud neznámá. Je pravda, že pár velmi hezkých slovních hříček se v knížce našlo, ale na utáhnutí celého povídkového souboru to bylo zatraceně málo. Mnohem víc jsem narážela na všudypřítomnou, jakoby podprahovou depku. Pokud myslíte, že by vám sedli moderní Bakaláři v tragikomickém ladění, pak je to knížka přímo pro vás. Já měla vážný problém donutit se knížku dočíst...

Vendas
19.03.2019 5 z 5

Zajímavá kniha.....

renata0698
26.06.2018 5 z 5

Klidné , odpočinkové čtení.

Kočičáci
14.06.2018 5 z 5

Na povídkách je vidět autorčino "zrání", tentokrát se mi líbily úplně všechny. Má to šmrnc, napětí i vtip. Obzvlášť mě pobavila závěrečná povídka z hostějovské redakce, ve které jsem nejen poznala své rodné město, ale i hlavního představitele, místního politika, a další situace a místa. Jdu na poslední knihu... tleskám, jen tak dál!

dee7
07.09.2016 5 z 5

Opět parádní počtení, moc se mi líbila!
Pobavila jsem se, ba i v zádech mi zamrazilo ( "Hypermarket").. knížku určitě doporučuji k přečtení. Doufám, že se od paní autorky již brzy dočkáme další várky příběhů - už se moc těším :-)

Lucka.79
21.08.2014 4 z 5

Kniha povídek se mi moc líbila, četla jsem ji s úsměvem na rtech a mohu doporučit, na odreagování - ideální volba

Janasem
19.05.2014 5 z 5

Jako redaktorka jsem povídky Moniky Petrlové četla vlastně jako úplně první - a několikrát - a pořád mne baví. Která nejvíc? Ta z redakce - vřele doporučuji.

RADOST
17.05.2014 3 z 5

Dobré, různorodé, zajímavé, aktuální, mnohdy překvapivé, pátrající - občas po pachatelích, občas po příčinách, ale vždy po pocitech lidí v různých situacích. Doporučuji.

Štítky knihy

povídky humor české povídky

Část díla

všech 10 částí díla

Autorovy další knížky

Monika Petrlová
česká, 1985
2011  76%Hafni! a jiné povídky
2014  72%Mrkev pro vězně
2017  84%Nelidské zdroje

Kniha Mrkev pro vězně je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x