Syn Londýna

Syn Londýna https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225883/mid_syn-londyna-ODR-225883.jpg 4 66 25

Mrakodrapový trůn série

1. díl >

V podzemí Londýna je skryté město plné přízraků a zázraků, kde divocí vlakoduchové uhánějí po kolejích a tanečníci se skleněnou kůží ozařují ulice svými žhnoucími žílami. Právě takové místo objeví při svých toulkách metropolí nad Temží mladá Beth Bradleyová, středoškolačka právě vyhozená ze školy a fatálně zrazená svou nejlepší kamarádkou… A to ještě netuší, že brzy bude muset k záchraně „Jiného Londýna“ naverbovat naprosto fantastickou armádu.Syn londýnské City je originálním románem z rodu městské fantasy, který ctí a přitom překračuje pravidla žánru a staví je do nového světla. Je také příběhem o rodině, přátelích a netvorech a o tom, jak těžké někdy bývá rozeznat, kdo je kdo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy

Vydáno: , Paseka
Originální název:

The City's Son , 2012


více info...

Přidat komentář

Roseblood
06.01.2021 5 z 5

Co miluju skoro více než horor je opravdu dobrá urban fantasy. Dlouho mě žádná neoslovila tak jako tahle.Opravdu jsem si knížku neskutečně užila. Je neskutečně originální a čtivá.

Rozhodně doporučuju.

hodnocení: 5/5*

kachnat
21.11.2020 5 z 5

Skvěle psaná městská fantasy. Hezký příběh plný zvláštních postav.


renefer
10.04.2020 3 z 5

Tohle je takové techno- fantazy, žárovky a sochy bojují proti jeřábům a lešení, do toho houká duch lokomotivy a bodá ostnatý drát. Pro mě těžko představitelné, proto raději zůstanu u staré dobre urbanfantazy a nebudu se pouštět do žádných větších akcí :)

Podegra
16.06.2019 2 z 5

Svět velmi nápaditý,ale ústřední dvojka Syn Londýna a Beth jako průser. V knihách urban fantasy se často objevuje nějaká dvojce v různých vztazích,ať už sourozenci,přátelé,spolupracovníci,milenci a jiné kombinace zmíněných,kteří se úžasně doplňují.Ale tady mi přišlo,že je jeden druhému na obtíž,pak se to zas zvrtlo z ničeho nic o180stupňů,a zkrátka celé mi to přišlo nevěrohodné.Tanečnice v lampách,živé sochy,svět za zrcadlem,vše ok,ale ti dva...no way.

Ebon
01.03.2019 2 z 5

Bezesporu originální příběh s neskutečně barvitě popsanými entitami spiritů jako z WoD bohužel sráží Beth, která mě místy přímo srala..

Klarkah1
14.02.2018 5 z 5

Originální, fantastický příběh, který Vás strhne do děje. Krásně psaná kniha s mnoha zvraty.

Teclaireddy
21.09.2017 4 z 5

Souhlasím s většinou komentářů. Kniha je opravdu originální a probudí vaši představivost. Příběh jakž takž dává smysl (trochu jsem se bála, že to bude jedna z knih, jejichž svět je sice hrozně promyšlený a originální, ale dějová linka jaksi nijaká). Mile mě překvapil nečekaný závěr. Akorát ty postavy - dost šablonovité a nevěrohodné...škoda, že jim autor nedal tolik hloubky jako (ne)živému městu. A také mi vadilo, jak Beth téměř bez údivu akceptovala všechny podivnosti města (ale naopak se mi líbila myšlenka, že si běžní obyvatelé nevšímají, co se kolem nich děje).
Rozhodně mi však tato kniha zůstane v paměti...možná se zkusím podívat na lampy rozostřeným zrakem a přiblížit se trochu blíž k sochám :).

YA-girl
19.08.2017 4 z 5

Moje první setkání s "urban fantasy", takže nedokážu posoudit, jak moc "vybočuje z řady", jak tu někteří psali. Líbilo se mi to ale moc, bylo to neskutečně originální a čtivé a těším se na další díly :).
MOŽNÁ SPOILER - Za co ubírám hvězdičku, je takové to už trochu klišé, kde se z obyčejné holky opět stala v podstatě "supergirl", které kdyby nebylo, tak nikdo z ostatních hrdinů nevyhraje asi ani jedinou bitvu - a to i přesto, že prvních pár kapitol vyprávěl sám Syn Londýna, takže jsem měla dojem, že to tentokrát bude o něčem jiném... :)

Sarfias
03.08.2016 5 z 5

Při čtení této knihy jsem zažila chvíle úžasu. Stále přemýšlím nad tím, jak se autorovi podařilo vymyslet s takovou lehkostí svět, který s šíleností Říše divů zapadá do současného Londýna hravě a trefně.
Kniha je opravdu jiná a autor si to uvědomuje vzhledem k suverénně podaným pasážím, které čtenáře nenechají na pochybách, že objevil skutečně kvalitní čtivo.
Věřím, že stejně jako milovníků bude mít tato fantazy mnoho odpůrců. Není to zřejmě nic zvláštního, vzhledem k tomu, že celý příběh je vskutku podivný a málo koho ponechá klidně spát.
Nic jiného, než plný počet hvězd si tento příběh nezaslouží!

Alena_S
15.06.2016 5 z 5

Moc dobrý počin, posouvá urban fantasy na novou úroveň: hodně fantasy a hodně urban. Město žije naprosto vším a nic v něm po přečtení knížky už nebude jenom "naše". Výsledkem je po pár stránkách chytlavá, šílená a parádní, i když často nijak růžová jízda.

hellena1523
30.04.2016 3 z 5

Nebylo to zlé a jak již bylo několikrát zmíněno: je to vážně jiné, než ostatní knihy tohoto typu. Některé části mne nadchly, některé myšlenky byly vážně výborné (nemyslím ve filosofickém rozměru,ale jako nápad), ale popravdě...je to už nějaký pátek, co jsem knihu dočetla, a nemůžu si vybavit, o čem to vlastně je...Kniha zanechala dojem, že není špatná, ale to je celé...Takže za mě průměr...

Nelíísek
17.03.2016 4 z 5

Ve fantazii se meze nekladou a takhle kniha je toho důkazem ,malí uličník který se živý splodinami z ulice, Chodníkový kněží ctihodné bohyně Mater Viae, kteří jsou uvězněni v sochách a nemohou zemřít, zlý lešenovlci a ostnaté milenky,Skleněné bytosti které tančí v lampách.Někdy jsem ale musela od knihy odtrhnout oči ,zavřít je a přestavit si jak vůbec mohou vypadat chodníkový kněží ? Jak vůbec mohou vypadat sám Filius ?Jak mohla vypadat ostnatá milenka, lešenovlci, bytosti ze skla? A i Gutterglass "žena z odpadků" .Autorova fantazie je jedinečná a už před sebou mám 2.díl -Skleněná republika ,nemůžu se dočkat večera až si zalezu do postele a začnu prožívat další příběh z londýského světa fantazii

Lolda
11.02.2016 4 z 5

Říci o této knize pouze to, že je zvláštní, by bylo dosti málo a to i když to slovo ji přesně vystihuje. Pokud jste fanouškem fantasy, tak rozhodně nečekejte "klasické" zasazení do fantaskního světa, který nápadně připomíná středověk, obývaný všemi těmi "klišoidními" postavami a rasami. O to je víc osvěžující fakt, že příběh se odehrává v současnosti a vlastně nám přímo pod nosem, protože hlavní hrdinové ani z tohoto světa nikam neutíkají...jen prostě jejich rozšířenou realitu jaksi nedokážeme vnímat či vidět. Nebo možná nechceme. Co se mi také velmi líbilo je obecně vnímání města jako živého organismu. Jelikož mám profesně k urbanismu velmi blízko, o to víc nadšený jsem touto myšlenkou byl. Z toho všeho vyplývá i originalita vyobrazených "ne/stvůr", nad kterou jsem musel kroutit hlavou a obdivovat autorovu fantasii :) Na druhou stranu mě ale trochu zklamaly některé postavy, které byly trochu plošší a postrádaly větší hloubku - jejich chování a reakce mi někdy přišly nelogické a až moc přímočaré. I tak je ale kniha velice čtivá a doporučuji ji i ostatním :)

warca
01.02.2016 3 z 5

Na jednu stranu kniha byla zajímavá, napínavá a nemohla jsem se dočkat konce, ale na druhou byla jen podivná, zmatená a zkrátka se to nedalo moc přelouskat. Originální nápad, přesto trochu šílený.

adela3429
26.12.2015 2 z 5

Nesmírně originální příběh, za který si autor určitě zaslouží jedničku s hvězdičkou, ale právě tím, že se vymyká všemu, co bylo dosud uvedeno na trh, se najdou pochopitelně i čtenáři, kterým nebude příběh moc sedět. Já jsem bohužel jedna z nich. Originální a poutavé to je, ale můj styl zase až tak ne. Ale jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, protože je to vážně něco úplně nového, a pokud rádi experimentujete, měli byste se do knihy pustit :)

Kris@
25.12.2015 5 z 5

Čtení této knihy byl příjemný zážitek, zvlášť proto, že se skutečně jedná o unikát (podobně vybočujících perel bych zatím napočítala na prstech jedné ruky). Líbilo se mi, že mluva postav byla velmi reálná a dialogy byly originální. Děj byl napínavá od začátku do konce (oh Bože konec! Jak já zírala! Fakt mě Tom dostal, i když jsem tušila nějakou boudu). Postavy byly velmi sympatické a uvěřitelné. Mám však pár výhrad k nedostatečné motivaci postav hned v několika případech. Mrzí mě to, protože to silně nabourává reálnost či uvěřitelnost příběhu. Co ale na mě udělalo velký dojem je, že Tom P. se nebojí zmrzačit či zabít hlavní postavy. Když jsem knihu dočetla, obdivovala jsem ho za to i proklínala zároveň. Na dobrých ukazuje i to špatné a naopak. Proto jsem se přiklonila k pěti hvězdám, i když je to spíš 4,5.

jana1599
07.12.2015 5 z 5

Super knížka, nádherná městská fantasy. Hodně mi to připomínalo knihu Američtí bohové od Neila Gaimana svou syrovostí, úžasnou představivostí autora a neotřelými nápady. Souhlasím s komentářem MorbidCuriosity, že mi vadilo to, jak lehce hlavní postava Beth všemu uvěřila a považovala za samozřejmé, že se má do kouzelného světa Londýna zapojit a že je to "i její válka". Dávalo to pak větší smysl, až když Beth zjistila, kdo je hostitelem Ostnaté Milenky, to je pak její zapojení do války samozřejmě pochopitelné. To ale bylo jediné, co bych knize vytkla, jinak super a těším se na další díly :)

ElisR1
28.10.2015 4 z 5

Zajímavá kniha, která vybočuje z řady.

FishMac
05.09.2015 5 z 5

Skvělá fantasy plná bizarních monster, sympatických postav a hlavně úžasně vymyšleného světa, kde vše ožívá a nutí vaši představivost pracovat na 150% ...Z prvu moderní pohádka, která se postupem času stává temnější, dospělejší, špinavější...nevím k čemu toto dílo přirovnat ptž je to natolik originální svět, který vás okouzlí a zanechá pochmurné až lehce depresivní pocity zároveň ... dostalo mě to! doporučuju všem co si rádi přečtou temnější fantasy, která se liší od všech ostatních YA knih.... Těším se na další díl !!

Aires
16.08.2015 4 z 5

Úžasná knížka plná jedinečných nápadů. Autorova fantazie je asi nekonečná a Londýnem tak pobíhají zlí lešenovlci, po kolejích se prohánějí vlakoduchové a v lampách tančí víly :) Londýn vám ukáže svoji skrytou tvář. Kniha je čtivá a promyšlený svět vás pohltí. Jediná moje výtka je proti chování postav. Občas se prostě nechovají uvěřitelně. Ale jinak se mi kniha líbila a jestli chcete zkusit originálnější městskou fantasy, Syn Londýna je dobrá volba :) Po jeho přečtení se budete na žárovky, dráty a cihly dívat úplně jinak.:)