Motýla jsem tu neviděl

Motýla jsem tu neviděl https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161772/motyla-jsem-tu-nevid-161772.jpg 5 15 3

Unikátní soubor dětských kreseb a básní, které vytvořily děti vězněné v terezínském ghettu. Během existence ghetta v něm žilo 15 000 dětí, z nichž se koncentráků vrátilo jen 100.

Přidat komentář

Keram.mareK
15.02.2019 5 z 5

Mnohé úryvky básní i kresby jsou opravdu krásné, dokud si je nezasadíte do kontextu doby. Smutná a velice důležitá kniha.

Damato
28.10.2018 5 z 5

Naprosto vysilující, emotivní a nelehké nahlédnutí do dětského světa, který tuší, že je asi něco špatně, ale neumí si vysvětlit co. Děti, bez rodičů, bez zázemí, bez pocitu jistoty, který ztratily a přece ne bezradné, hledající se svou naivitou dětství střípky toho, co by mělo každé dítě mít -pocit, že jsou , že mohou existovat, že jsou milovány a mají před sebou budoucnost.
Strašné? Bezvýchodné?Nesnesitelné? To bylo, ale pro dospělé. Děti, naštěstí pro ně, netušily a nedovedly si představit, co je může čekat....


Nielada
16.04.2015 5 z 5

Myslím, že by tato kniha měla být součástí každé školní knihovny a nejlépe i každé domácí knihovničky. Je to soubor básniček i kreseb židovských dětí, které prošly Terezínem. A toto spojení je silné, dojemné a místy možná výřečnější než mnohé romány. Když si člověk uvědomí, že autoři těch básní byly děti, které zažily tak těžké věci a psaly na základě vlastního prožitku, je to síla. Neopakovatelným způsobem ukazují zase další kousek té těžko pochopitelné skládanky, které říkáme holocaust.