Sultánova žena

Sultánova žena https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195764/bmid_moroccan-sultanova-zena-cdx-195764.jpg 4 26 10

Strhující historický román odehrávající se v Maroku v 17. století. Vypráví příběh Nus-nuse, syna náčelníka kmene Senufo, který se stal otrokem u dvora sultána Muláje Ismaíla, jednoho z nejkrutějších vládců v historii. Do jeho života zasáhne pletichářská sultánova žena Zajdána, pověstná používáním černé magie a jedů, a zákeřný velkovezír. Jeho osud však zásadně změní mladá Angličanka Alys, zajatá berberskými korzáry. Ta musí čelit jednoduchému rozhodnutí. Zemřít nebo popřít svou víru a stát se součástí sultánova harému. Osudy Nus-nuse a Alys se nečekaně spojí…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Brána
Originální název:

The Sultan´s Wife , 2012


více info...

Přidat komentář
Alinke
Alinke
07.06.2023 4 z 5

pozoruhodná kniha, čtivá, poutavá a dobře sestavená. Bylo zajímavé proniknout do tajů života sultanátu v 18. století. Bohužel do plného počtu hvězdiček mě odradil děj ve Francii, kdy si nemyslím, že Ludvík 14. by osobně řešil problémy svých levobočků a vnuků a už vůbec někam kvůli tomu chodil v přestrojení. Škoda, jinak kniha byla velmi dobrá a i věruhodná

vlkove
vlkove
18.08.2021 5 z 5

Co mají společného eunuch, sultán a anglická zajatkyně prodaná do harému?

Do knihy jsem šla se smíšenými pocity, jelikož jsem četla předchozí dvě knihy této volné série. Z první knihy jsem byla nadšená avšak druhá kniha mě vůbec nezaujala, a to hlavně linkou, která byla ze současnosti. V tomto třetím díle se vracíme, bez jakéhokoliv prolínání minulosti a současnosti, do světa harému, tropického počasí a sultánova dvora. Já jsem nadšená.
Tento žánr je velkým ústupem z mé komfortní zóny, především jsem se nemohla smířit s náboženským extrémizme, který prostupuje celou knihu. Nechápu tuto kulturu, způsoby a ani chování lidí, je to natolik odlišné od toho co známe v Evropě...
V knize vlastně není přímá dějová linka, příběh a osudy Nus-nuse a Alys volně plynou a my je sledujeme po dobu nějakých pěti let. Pohled vyprávění se střídá mezi eunuchem Nus-nuse a Alys, přičemž většina knihy je psána z pohledu Nus-nuse. Kniha tentokrát neobsahuje retrospektivu a oproti předchozím knihám má skvělý a lehce stravitelný překlad, a také dobrou formu zpracování textu, což mi u předchozích dvou knih nevyhovovalo a na čtení se to také odrazilo.
Velice se mi na knize líbilo, že se autorka nesnažila popsat všechny momenty ze života hlavních postav, když bylo třeba, tak nějaký časový úsek přeskočila či jen stručně popsala. Oceňuji, že se autorka nesnažila všechny události popisovat ze dvou různých perspektiv ale volně přeskakovala mezi vyprávěči a události se tak neopakovaly.
Kniha není nijak moc akční a je to spíše čtení pro ženy. Pokud Vám nevadí číst o harému, lidech trpících pod islámskou nadvládou, snesete popisy násilí na lidech i zvířatech a máte rádi dobře vykreslené pozadí příběhu, jděte do toho.

HODNOCENÍ SÉRIE: 90 %


viki77
viki77
18.06.2019 4 z 5

Poutavý příběh čestného otroka eunucha a Angličanky Alys. Intriky v harému.

Malinali
Malinali
08.04.2019 5 z 5

Čtivé a napínavé po celou dobu. Překvapivé situace a krásný příběh. Doporučuji.

intelektuálka
intelektuálka
02.07.2017 4 z 5

Po dlouhé době opět něco z historie, a to z Maroka. Láska angličanky a eunucha nemůže být naplněna, ale mohou si navzájem ulehčit svůj osud. Doporučuji!

LutherKing
LutherKing
24.11.2016

Moc pěkná kniha, nejen pro nenáročné milovníky historických románů.
Buček Milan.

Kačík
Kačík
03.07.2016 5 z 5

Poutavý příběh se šťastným koncem, příjemná oddychovka na letní dovolenou. Stojí za přečtení.

Antoaneta
Antoaneta
16.08.2014 4 z 5

Moc pěkný čtivý příběh otroka u dvora sultána v Maroku v 17.století.Spousta intrik,nenávisti a nebezpečí ale i lásky,zajímavá kniha doporučuji.

Maragad
Maragad
03.07.2014 4 z 5

Sultánova žena se mi opravdu moc líbila, byl to příběh plný intrik, krutosti a závisti, ale také i lásky, přátelství a pomoci, kterou jste našli tam, kde byste ji rozhodně nečekali. Je to kniha, kde zasáhl osud spojením dvou ztracených duší. Najdou díky zásahu osudu svůj smysl života? Nebo budou dále tápat a kruté prostředí je zahubí, protože lidský život tady nemá skoro žádnou cenu?

Venezia
Venezia
17.05.2014 4 z 5

Čierny eunuch Nus-nus rozpráva o svojom živote v háreme marockého sultána a o svojej láske k zajatej Angličanke Alys. Zopár kapitol rozpráva Alys, čo sa mi zdá škoda. Život v háreme je neistý a Nus-nusova láska nenaplniteľná. A aj Alys má jedno veľké tajomstvo.

Neviem-neviem, či by moslim použil spojenie "nekresťanské peniaze" a - v Anglicku 17. storočia dáždnik.