Mořičvíl

Mořičvíl https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28785/bmid_moricvil-898-28785.jpg 4 77 18

Mořičvíl série

1. díl >

Mořičvíl nikdy nebylo obyčejné město, ale tentokrát se děje něco opravdu divného. Začínají mizet děti bohatých občanů, v ulicích se dá pod rukou sehnat převratná novinka v oblasti gastronomie - plechovkové pivo, Spojené železnice zdražily o 700% veškeré jízdné. Koně, kteří tahají po kolejích vlakové soupravy, navíc asi dostanou vážnou konkurenci v podobě kovové obludy, která vypouští páru a je o mnoho rychlejší... Do světla záhad možná vnese trochu světla některá z postav knihy - tajný agent James Blond, který má trochu problémy zamaskovat svoji původní barvu vlasů, stařenka Vyprášilová, jejíž zájezdní hostinec U Zdravé výživy připomíná spíš drogové doupě, hrabě Samuel Stoker, který má pro změnu problémy s vlastní identitou a začíná se chovat více jako upírka, než jako upír. Vítejte do světa Mořičvílu!... celý text

Přidat komentář

SBH
05.05.2023 odpad!

Tak tohle bylo čiré utrpení. Bavila jsem se asi prvních pět stránek, než mi začala ta sprostá vykrádačka Pratchetta včetně rozsáhlých poznámek pod čarou lézt krkem. Ještě ke všemu se autorovi podařil jedinečný kousek, kdy z Mistrova stylu vydestiloval ty nejméně povedené a vyloženě sporné složky, ty mnohonásobně zesílil a zopakoval a nabyl mylného dojmu, že napsal knihu.
Ano, Mistr také skáče od postavy k postavě a těm nejméně důležitým věnuje zhruba stránku, na níž rozepíše celý jejich životopis, aby je poté nechal rychle zmizet z příběhu. Podobná záležitost použitá dvakrát třikrát na celý román působí vtipně. Newman (neboli pan Novák) však neobsadil rukopis žádnými jinými postavami. Ani ty zdánlivě hlavní (na tak krátký spis je jich však neúměrně mnoho) nemají propracovanou charakteristiku, nejsou tahouny děje a nelze se s nimi ztotožnit.
S tím souvisí dialogy, které tvoří 99 % textu, ovšem jedná se pouze o sérii gagů pronášených zaměnitelnými osobami. Použití notoricky známých jevů v karikaturně posunuté souvislosti (SMS, IP adresa) by bylo zábavné, kdyby to zase tak křečovitě nekopírovalo Mistrovy legrácky. Originalitu nepřeceňuju, ale polévku ze stokrát vyvařených ponožek nemusím.
V tomto podání veškerá vtipnost vyprchá po první kapitole. Děj? Hluboko za půlkou jsem žádný neodhalila. V té souvislosti nevím, co by vlastně mělo čtenáře u stránek držet.
Jako nahnilá třešeň na nepovedeném dortu rukopis hyzdily ty nejzákladnější pravopisné chyby. Obzvláště zájmeno já a jeho skloňování bylo pro autora velkým ořechem. Zřejmě mu na základní škole zatajili, že existuje i jiný tvar (například v 3. a v 6. pádu) než mě.
Toto trápení jsem nebyla schopna dotáhnout do konce a další díly obejdu širokým obloukem.

Chytuš
15.06.2022 5 z 5

UCHOKNIHA. Naprosto skvělá a vtipná oddechovka. Jistě, nevyhnete se takovému svrbivému pocitu, že autor je přinejmenším velkým fandou Zeměplochy, ale za sebe musím říct - komu to proboha vadí? Oba autoři vymysleli skvělý svět a zabydleli ho svéráznými postavičkami, absurním dějem, vtipnými hláškami a neodolatelnými vychytávkami... Takže teď přes svého chytrouše musím všem sdělit, že touhle knížkou rozhodně nešlápnete vedle, pokud se chcete královsky pobavit. Každá knížka, která mě rozesměje nahlas, se nemůže dostat pod 5 hvězdiček :-)


NemmamSlov
24.08.2020 4 z 5

Ťažký rozbeh, ale napokon dobré čítanie. Mám pocit, že sa autor inšpiroval Pratchettom. Často sa odbáčalo od hlavnej dejovej línie, čo my začiatkom strašne vadilo, hlavne dodatky pod čiarov, zbytočne zdržiavali príbeh a jediné plus týchto odbočiek je ich humorné podanie.

Mořičvíl je niečo ako Ankh-Morpork v Terryho svete. Proste veľa podivínov na jednom mieste. Stretávame sa tu s hejkalom, ktorý chce byť vílov, Jamesom Blondom, ktorého najväčším nepriateľom sú jeho ryšavé vlasy, Zuzanka, ktorá vlastní hostinec v ktorom sa nebavia o práci, ale hlavne si nepotrpí na vulgárnosti a veľa ďaľších zábavných postáv.

85098211
17.10.2019 4 z 5

(audiokniha)
Abych řekla pravdu, pokud bych knihu měla číst, určitě bych ji poměrně brzy vzdala. Ale načtená je tak skvěle, že se do poslechu ponoříte a vynoříte zase až na konci ;-). Je to sice pořádná bláznivina, ale humorně napsaná, a i já jsem se občas některým pasážím musela zasmát. Úplně nejvíc se mi líbily vsuvky autora, které byly načteny mužským hlasem a výbornou ostravštinou. To samozřejmě knize dodalo na šťávě a poutavosti. Hlavní text je načten ženským hlasem, ale neméně kvalitně. No, ale nevím, jestli bych se kdy chtěla do Mořičvílu i s jeho podivným osazenstvem podívat osobně - asi spíš ne, ale takhle v knize jsem se s nimi cítila dost dobře :-). Příběh jako takový je sice víceméně zanedbatelný, ale trefné autorovy bonmoty to plně vynahrazují a jsou hlavní součástí knihy. A ještě takový malý bonbónek na závěr: už vás někdy napadlo, že by se loštický nakládaný (sýr) dal využít jako zbraň? Mne tedy ne, ale autora ano! A za to dávám jednu hvězdičku navíc...

wena
20.03.2019 4 z 5

Bláznivý příběh kde jsem se i od srdce zasmál. Čte se rychle a všechno do sebe nakonec zapadne. Vtipné jména postav mě nejvíce pobavila. Jen někdy toho odbočování a vysvětlovaní byli na škodu.

Lady.Lucrezia
17.01.2019 2 z 5

Když jsem se namáhavě prokousala úvodní částí, začala mě kniha ubíhat rychleji. Bohužel mě ani svým humorem něpřesvědčila o svých kvalitách a tak jsem ji nakonec poslala dál.

Slartibarkfast
09.10.2018 3 z 5

Zajímavý a zábavný styl psaní, který můj vkus snad jen o vlas minul svou nevšední formou. Vítám jakýkoliv druh fantasy, ale musím přiznat, že tímhle kouskem jsem se velice dlouho prokousával. Uvidíme, co přinesou další díly, pokud se k nim někdy dostanu.

Malarkey
07.03.2018 2 z 5

Celá tato kniha je natolik bláznivá, aby mohla být zábavná. Občas se objeví pár slušných fórků, ale to nezachrání dost nudný příběh plný nezáživných hrdinů v čele s agentem Blondem.

LadyVonMortuary
12.09.2016 5 z 5

Bezvadná oddychovka, přečteno už několikrát a vždycky se u ní úžasně bavím, nejlepší je multivestista Cyril :-)

trudoš
11.07.2016 4 z 5

Pokrok nezastavíš, byť bys byl sebedrsnější středověk. A tak si pochybné technologie našly cestičku i do života obyčejných lidí v městě zvaném Mořičvíl. To se brzy ocitne před naprostým kolapsem díky plánu geniálního padoucha, kterému nejde o nic menšího, než ovládnout všecko všecičko. Od toho jsou tu však speciální agenti, aby si s podobnými zádrhely poradili. A co nezvládnou kompetentní pracovníci, dají s přehledem náhodní civilisté.
Jednoduchý humor, rafinované hříčky, bláznivé nápady a šílené situace - to vše vystihuje knihu, která ze všeho nejvíc připomíná poctu Zeměplošské sérii. Co se však úplně nepovedlo je přímá dějová linie. Denny Newman se soustředí na to, aby pobavil dialogy, popisy a gagy, přičemž zápletka jako by pro něj byla podružná. Což ještě podtrhuje tím, že příběh zahlcuje množstvím postav, které ne vždy mají nějakou smysluplnější roli. Jak už jsem ale naznačil, koncepční chyby plně vynahrazuje situační komikou, takže když už nic jiného, zabavil jsem se královsky.

MachineGirl
11.02.2015 5 z 5

Tahle kniha si na nic nehraje, všem je jasné, že to má být od začátku do konce fraška. A že je to pořádně vtipná fraška! Možná nedosahuje takových kvalit jako Pratchett a chvílemi mi to přišlo trochu jako jeho vykrádačka, ale u čtení jsem se opravdu bavila.

cinapo
15.08.2014 5 z 5

Kdysi dávno zakoupeno v antikvariátu. Již nikdy se tam tento kousek neocitne. Pečlivě jsem si knihu obalila a dodnes patří k mým soukromým skvostům a favoritům. Jéžiš, jak já se u ní nachechtala...až mi tekly slzy.

Military
09.05.2014 5 z 5

Po trochu slabším začátku to byla fakt pecka.Dosyta jsem se nasmála nejen já, ale i moje maminka, která si knihu vypůjčila a často se k ní vrací když potřebuje zlepšit náladu.

Lusa
19.04.2014 2 z 5

Nějak jsem se nedokázala dostat přes začátek nikam dál. Podle dalších komentářů to vypadá, že to určitě musí být skvělé čtení, ale mě to nějak nepřesvědčilo, takže skusím raději něco jiného.

Orisstan
09.04.2014 5 z 5

Začátek mě trochu odrazoval, ale pak jsem se začet:)

čtenářka2
05.04.2013 5 z 5

Dobrá sranda když si člověk chce spravit náladu a zasmát se. Při čtení sem úplně vypla a chlámala se na celý vlak.

Ignis
24.03.2013 4 z 5

Mě se Moříčvíl líbil a to hodně. Už dlouho jsem se takhle nezasmála.

McGrinder
03.02.2012 5 z 5

Nechápu to nízké hodnocení. Já se při četbě báječně bavil. Pravda, je to trhlá humorná fantasy, ale plná " dobrej špeků "

Štítky knihy

česká fantasy česká fantastika

Autorovy další knížky

Denny Newman (p)
česká, 1975
2005  76%Mořičvíl
2010  76%Pískožrouti
2012  86%Otevřte sa, mraky
2022  87%Kvák

Kniha Mořičvíl je v

Právě čtených1x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených9x
Knihotéce62x
Chystám se číst31x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x