Montaillou, okcitánská vesnice v letech 1294–1324

Montaillou, okcitánská vesnice v letech 1294–1324 https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107807/bmid_montaillou-okcitanska-vesnice-v-let-GVM-107807.jpg 4 13 6

Autor na základě inkvizičních protokolů z přelomu 13.–14. století rekonstruuje osudy katarské vesnice. Využívá přitom historické i antropologické metody a líčí život středověkých vesničanů ve všech jeho bizarních podobách. V roce 1320 začal inkvizitor Jacques Fournier, biskup v Pamiers a pozdější avignonský papež Benedikt XII., vyšetřovat 250 obyvatel horské vesničky Montailou v kraji Horní Ariege, kteří byli podezřelí z katarské hereze. Tento okcitánský „Maigret“ zachytil ve svém inkvizičním protokolu každodenní události, pomluvy, skandály, řevnivost, zločiny a násilí, vytváření lokálních klanů a spojenectví, milenecké i manželské svazky, magické pověry a praktiky, folklor i víru v revenanty…... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

Montaillou, village occitan de 1294-1324 , 1975


více info...

TipsyChipsy
TipsyChipsy
24.01.2023 2 z 5

Když jsem objevila tuto knihu a komentáře, plné superlativů, začala jsem ji bezhlavě shánět, byla téměř vyprodaná. Radovala jsem se z ní, až do té doby, než jsem ji začala číst. Podle mě, za zdrojovým inkvizičním pergamenem stojí úžasný, dramatický, napínavý, smutný příběh, o “čarodějnickém” procesu. Avšak autor této knihy, zpracovatel historických pramenů, k tomu přistoupil jako analytický suchar. Informace rozdrtil do nudných nezáživných tematických kapitol. V jednotlivých článcích na střídačku vytahuje osoby a jen tak mezi řečí o nich sděluje jejich osudy, bez nějakého konzistentního děje. Vše je hrozně rozkouskované a i v rámci těch malých souvislejších kousků se to špatně čte.

Doporučuji jinou knihu o tomto tématu: Jörg Oberste - “Křížová výprava” proti albigenským.

JanaTaJemná
JanaTaJemná
06.12.2021 5 z 5

To je tak dobré! Historickou literaturu nečtu, ale tady máte všechno, na co se ohledně středověku chcete zeptat. Je to až neuvěřitelné, co všechno se o životě těch lidí zachovalo.


Atuin
Atuin
26.03.2021 5 z 5

Je to takový klenot, protože kniha je napsána neuvěřitelně čtivě. Dané téma není takto v literatuře příliš zachytitelné, minimálně já jsem takovou knihu o tehdejším katarském hnutí a celém obrazu příliš nezachytila ani v odborných textech. V beletrii jsem zachytila několik románu, které o " komunitě " píší, ovšem nikoliv v českém překladu. Tato kniha je výborná, informací zdostatek podané srozumitelně a opravdu vám to mnohé sdělí.
Vůbec tuto edici mohu doporučit kompletně.

bondula
bondula
27.10.2015 5 z 5

Táto kniha je jedinečná. Jedinečná v pohľade z našej doby na stredovekého človeka a jedinečná v pohľade stredovekého človeka na seba samého. Hoci autor skúma len obyvateľov jednej malej dedinky, v relatívne krátkom časovom úseku, mnohé jeho zistenia sa dajú aplikovať oveľa všeobecnejšie. Najmä v diskusiách s názormi začínajúcimi mnohoznačným: Naši predkovia kedysi...
Život v dedinkách pod Pyrenejami začiatkom 14teho storočia bol úplne iný, ako si o tom období väčšina z nás myslí. Trebárs rebríček hodnôt vtedajších ľudí (spása a rodina), ich vnímanie Boha a viery, alebo ich vzťah k práci a majetku (makať od svitu do mrku na poli, aby sa ušetrilo? Hoho! Tak to prrr.)
Záznamy vychádzajú z poctivo spracovaných inkvizičných zápiskov. Ale nie je to ešte tá známa inkvizícia, ktorá vypočúva na mučidlách a aj tak každý uhorí na hranici. Nie sú tu žiadne lízania kozých zadkov ani nič podobné. Iba dedinské klebety, udania jednej tetky na druhú. A upálenie skutočne iba ako najkrajnejší trest.

Le Roy Ladurie otvára obraz priam bukolického života v celej jeho šírke. Techtle mechtle za stodolou, kravy na susedovom poli či iné protisusedské intrigy. Portfólio dedinských charakterov tvorí až beletristicky zaujímavé prostredie. Súčasne s Montaillou som čítal aj Labyrint od Kate Mosseovej, no musím popravde povedať, že skutočné osudy niekdajších obyvateľov Montaillou boli častokrát štipľavejšie a napínavejšie ako plnokrvný súčasný thriller.

Viki9
Viki9
02.04.2013 4 z 5

Není mnoho knih, které se touto tématikou zabývají. Autor se snaží na základě dobových pramenů co nejvěrněji vykreslit tehdejší vesnickou societu a sociální vztahy ovlivněné katarským učením. To činí až s pedantskou snahou využít všech údajů obsažených v protokolech inkvizičních výslechů, což není na závadu. Více mě vadilo neuvěřitelné množství jmen (často stejných pro vícero uživatelů), které autor neustále uvádí - asi něco na způsob toho, jako když přijedete k babičce na prázdniny a ona vám začne vykládat o lidech z vesnice, s naivním předpokladem, že je znáte stejně dobře, jako ona. Pro čtenáře by bylo mnohem stravitelnější, kdyby si autor vybral jednu postavu a její rod (jako třeba Smetánka v Legendě o Ostojovi) a na něm nám onu dobu přiblížil.
Tím nechci knihu nikterak hanit, jen upozorňuji, že pisatel je mnohem více zdatný historik než populizátor.

Juliette
Juliette
02.02.2012 5 z 5

Jedna z mála odborných knih, která je psaná čtivým způsobem. Zájemcům o problematiku katarského hnutní mohu jen doporučit.

Štítky knihy

Francie 13.-14. století inkvizice vesnice kacířství, hereze kataři mikrohistorie Montaillou

Autorovy další knížky

Emmanuel Le Roy Ladurie
francouzská, 1929
2005  88%Montaillou, okcitánská vesnice v letech 1294–1324
2001  68%Masopust v Romansu

Kniha Montaillou, okcitánská vesnice v letech 1294–1324 je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce16x
Chystám se číst26x
Chci si koupit11x