Moje matka Marlene Dietrichová

Moje matka Marlene Dietrichová https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104701/bmid_moje-matka-marlene-dietrichova-qXa-104701.jpg 4 69 27

Životopis herečky Marlene Dietrich, jehož autorkou je její dcera Maria Riva. Portrét legendární herečky a zpěvačky Marlene Dietrich, zosobňující velikost i tragiku 20.století. Knížka není jen seriózní biografií, sledující herecký start tohoto sexuálního symbolu Hollywoodu let 30. až 50., ale i upřímnou výpovědí o soukromí této zářivé hvězdy. Kromě filmového režiséra Josepha von Sternberga, který stál u zrodu proslulého Modrého anděla, patřili k jejím nejbližším přátelům Jean Gabin, Ernest Hemingway, Erich Maria Remarque, Jean Cocteau a Edith Piaf. Maria Riva neopomněla zaznamenat ani smutný konec své matky, která zemřela v Paříži v roce 1992 lidmi opuštěná a zapomenutá.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR) , Knižní klub
Originální název:

Marlene Dietrich , 1992


více info...

adriane9
adriane9
10.11.2023 5 z 5

Marlene jsem milovala a miluju dál a i když po přečtení vím víc stejně mi ji nikdo nevezme přesně tak jak ona od všech očekávala :). Byla to naprostá profesionálka a mrcha zároveň a to mě na ní tolik baví, tím víc když je kniha napsaná takto čtivě. Miluju divadlo i fim takže popisy točení filmů a her mě hrozně bavily hltala jsem to celé komplet a rozhodně si nechávám v knihovně... Díky Marlene a Mario.

tami1
tami1
27.08.2023 5 z 5

Kniha je úžasná!
Dcera, která vypráví životní příběh své slavné matky, jejich lásek a své rodiny, je upřímná. Nelehký život, který vedla se svými rodiči byl jistě pestrý, ale jejich příšerné zanedbávání ji velmi poznamenalo.
Nemohu říct, že bych toužila poznat slavnou Marlene osobně. Možná měla talent, fluidum, které ji propůjčovalo velkou moc a kouzlo, ale jinak to byla jen despotická žena s nenasytným egem.


uzivatel6305
uzivatel6305
14.11.2022 4 z 5

Před lety jsem knihu četla, a protože mě velice zaujala, poslechla jsem si nyní audioknihu. Přednes paní Strykové byl skvělý a paní Cibulková je naprostá hvězda, v jejímž podání Marlene přímo vidíte. Jde o životopis s neskutečným množstvím informací o světě filmu, kdy ještě slovo umělec něco znamenalo. Jediné, co mi na audioverzi vadilo, bylo vynechání spousty faktů, které dle mého názoru ještě dokreslují Dietrichové komplikovanou, namyšlenou a despotickou povahu.

Bája89
Bája89
08.11.2022 4 z 5

Odposlechnuto jako audiokniha a byl to neskutečný zážitek. Vilma Cibulková jako Marlene byla skvostná. Naprosto dokonale vystihla Marleninu náladovost, hrdost a osobitost. Neméně dokonalá byla i Jana Stryková jako Maria Riva. Kniha nabízí čtenáři/posluchači velmi otevřené vzpomínky dcery slavné matky na ženu, která se stala idolem a ideálem. Před lety jsem četla knihu To jsem já, takže jsem už věděla o některých slavných avantýrách viz. Remarque nebo Gabin a dalších životních událostech. Přesto jsem byla nesmírně zvědavá na pohled Marie Rivy. Marlene byla bezesporu ve všech směrech úžasná a krutá zároveň. Silná a slabá. Milovaná i nenáviděná. Žena, která se stala legendou už za svého života. Hvězda, která vyšplhala až na vrchol, ze kterého dopadla na absolutní dno a zbytek svého dříve velmi aktivního života v podstatě promarnila a propila. Co musím ještě vypíchnout je vypravěčský progres. Z nadšeného dětského vyprávění jsme se spolu s vypravěčkou přerodili do zralé ženy, jejíž vyprávění bylo věcné, lidské ale ne vyčítavé nebo zahořklé. I když by na to měla plné právo. Rozhodne doporučuji.

LenkaKa
LenkaKa
14.09.2020 5 z 5

Nejprve jsem viděla v divadle Ungelt hru Miss Ditrich lituje (doporučuji) a ta mě navedla na tuhle knihu. Kniha mě nadchla, je zajímavé, jak na jednu stranu geniální lidi, dokážou být krutí i zlí. Hodně zajímavé čtení.

horkosladka
horkosladka
25.05.2020

O Marlene Dietrich jsem slýchávala dlouho, až jsem si řekla, že se musím podívat na nějaký film, ve kterém hrála. Nejslavnější je asi Modrý anděl. Hlavně se mi ale líbí Marlene jako zpěvačka. S jejím hlubokým hlasem zní němčina krásně a jemně. Kniha vyposlechnutá jako audiokniha. Zajímavé zpracování. Líbil se mi hudební doprovod v pozadí na začátku a na konci kapitol a hlas Vilmy Cibulkové, která mi k Marlene sedí. Vůbec jsem netušila, že milenci Marlene Dietrich byli třeba Jean Gabin nebo Erich Maria Remarque a že jejími přáteli byli Edith Piaf a Ernest Hemingway. Příběh nekonvenční ženy, která ve své době udávala módní směr a navždy se zapsala do kinematografie.

Hrozienko
Hrozienko
11.04.2020

Bolo to zo zaciatku zdlhave, same nakrucania filmov a taky a onaky. V polovici som citsnie prerusila, a neskor som sa k nemu vratila a urobila som dobre. Pribeh ma zasiahol. Chapem, ze taka velka Diva musi mat co povedat. Dcera Maria Riva to opisala uzasne. Pohlad z druhej strany zlatej klietky.

PetK
PetK
01.03.2020 4 z 5

Poslouchala jsem rozhlasové zpracování s Janou Strykovou a Vilmou Cibulkovou. Právě druhá jmenovaná byla jako sebestředná a komplikovaná hvězda velmi přesvědčivá.
Bylo to zajímavé i vzhledem k tomu, že knížka dává možnost nahlédnout do světa vzniku filmu před x lety. Zajímavé jsou popisy vztahů na "place" a okolnosti, jako třeba to, že Dietrich si kostýmy z velké části vymýšlela sama.
Trošku mi chybělo drama a čekala jsem i trochu víc informací z konce života Dietrich, nicméně to byl příjemný zážitek a času strávenému s audioknihou nelituju.

Sheldon
Sheldon
20.12.2019 4 z 5

Marlene Dietrich mám moc rád a také jsem člen fan clubu herečky, takže vím, že knihu nenapsala Maria Riva, ale sama Marlene Dietrich a z velké části je kniha fabulace. To ale samozřejmě nikterak nevadí. Já tu knihu mám moc rád.

Janadvorackova
Janadvorackova
03.11.2019 5 z 5

Herečku bych za matku mít nechtěla, ale je několik věcí, které si člověk prostě nevybere :).
Životopisy mám ráda a tenhle jsem četla ze zvědavosti na to, co o ní napsala její dcera. O herečce jsem totiž četla všemožné věci, většinou podivné, o konci jejího života spíše nechutné. Ona jako taková mě vlastně moc nezajímala. Nevím ani, že bych viděla některý z filmů, které natočila.
Zajímaly mě prostě drby :).
O to překvapenější jsem, protože kniha nepopisuje jenom ty, ale vypráví příběh. Jak její, tak dcery, která se svou slavnou matkou později i profesně spolupracovala.

Maria Riva vzpomíná na matku jako na starostlivého rodiče. Na matku jako na herečku a schopnou organizátorku. Na matku jako na podivně se chovající osobu...
Strašlivě mě "vytáčel" fakt, že jí Dietrichová oslovovala jako "dítě," ne jménem. Opravdu mnohokrát zaznělo něco ve stylu "dítě má hlad," "dám ti dítě k telefonu," "dítě našlo řešení."
To je fakt divný :).

Dietrichová pocházela ze strany otce z vyšší společenské vrstvy. Její matka byla dcerou úspěšnějšího obchodníka. Měla starší sestru, o jejímž osudu se v knize píše málo.
Zato Marlene si tohle jméno vytvořila ve třinácti, v deníku se od útlého dětství svěřuje s bisexuální orientací (láska k vlastní tetě, kamarádce, i mužům, které potkává...).
A ani v dospělosti to nevede jinak :). O to nic.
Její osobnost na mě působila odtažitě, místy protivně, ale ne hloupě a nemateřsky.
Prostě asi dost komplikovaná ženská, která způsbila, že se její životopis poslouchal poměrně snadno.
Audio čte výborně Renata Volfová.

i.stefany
i.stefany
02.09.2019 5 z 5

Strhující kniha o bouřlivém životě nezkrotné herečky Marlene Dietrich. Ráda čtu biografie i autobiografie, v tomto případě je kniha o to více zajímavá, že ji bez příkras napsala sama dcera slavné matky. Součástí knihy je mnoho zajímavých fotografií Marlene se slavnými osobnostmi tehdejší doby.

edith79
edith79
02.09.2019 5 z 5

Krásná kniha o velmi zvláštní ženě. Osudy hvězd černobílého plátna mě vždycky zajímaly a fascinovaly. Je to určitě také tím, že se jejich života dotkla druhá světová válka. Marlen Dietrich byla kontroverzní a svéhlavá žena se spoustou zvláštních vlastností, ale zároveň vášnivá a talentovaná. Její dcera v knize nic nezatajuje a vypráví nesmírně zajímavě a poutavě. Rozhodně za pět hvězdiček pro hvězdu Marlen.

aginecka
aginecka
24.07.2019 4 z 5

Některé pasáže byly velmi zajímavé, některé míň. Ale co rozhodně oceňuju, je styl autorky. O nestandardním životě své matky mluví zcela bez servítků. Není v tom nic zahořklého, ani přehnaně ironického, prostě jen vypravuje to, co po boku Marlene Dietrich zažila.

petaSk
petaSk
17.07.2019 4 z 5

[audiokniha]
Jedna z nejpoutavějších biografií, kterou jsem četla. Marlene Dietrich jsem znala coby ikonu stříbrného plátna a viděla s ní dva filmy, které mě nebavily, jako herečka mě moc nepřesvědčila. Přesto to byla charismatická a silná osobnost, která vládla svému okolí, což jí její dcera zřejmě nikdy neodpustila. V knize k ní moc vlídná nebyla. Publikace to je hodně subjektivně pojatá, ale to je asi pochopitelné. Trochu mám dojem, že tady vidíme Marlene jen z jedné stránky. Přesto knížka byla skvělá a musím vyzdvihnout i audioknihu, která byla moc dobře namluvena a Vilma Cibulková coby Marlene byla dokonalá.

swon
swon
11.07.2019 5 z 5

No, rodiče si člověk bohužel vybrat nemůže...
Egoistická matka milující obdiv (a to nemusí být hvězdou z dob zlatého věku Hollywoodu) je pro děti, obzvlášť dcery, vždy oříškem. O to hůř, když je matka zaujatá zásadně pouze sama sebou a zásadně jí utíkají potřeby vlastních dětí. Protože tady bylo dítě zjevně přívěškem, který vypadal dobře v médiích, neúnavným posluchačem a neustálým pomahačem.
Maria byla nepochybně nadstandardně materiálně zabezpečená, ale z jejího vyprávění pro mě jasně vyplynulo, že mateřská láska v pravém slova smyslu jí poskytnuta nebyla.

evask
evask
27.05.2019 5 z 5

Knížka je dost dlouhá, možná až moc. Hodně zajímavá. Maria je ke své matce kritická, asi oprávněně, Marlen byla sebestředná a panovačná, ale Maria ji svým způsobem jistě měla ráda, protože ji nikdy nenechala ve štychu.
Za mě čtyři a půl *. Kniha se mně líbila, ale zároveň jsem se těšila, až ji budu mít dočtenou.

IvonaK
IvonaK
06.05.2019 3 z 5

Maria Riva měla opravdu vypravěčský talent až mi přišlo že si něco jenom vymyslela. Podle mě si třeba nemohla pamatovat že při natáčení Modrého anděla měli tenkrát k obědu kyselé okurky. Avšak to že Marlene byla prolhaná a nevděčná, tak tomu věřím z toho důvodu že dcera s ní trávila většinu času a taky měla s ní neradostné dětství, tak asi o ní musí něco vědět. A také je možné že ta sláva Marlene musela trochu stoupnout do hlavy. Jinak jsem ráda že jsem si tuto objemnou knihu mohla pro jedenkrát přečíst a něco se dozvědět. Ale každopádně Marlene byla v mládí velice krásná, ale podle této knihy byla člověk se kterým by si lidé mimo film raději neměli nic začínat.

Damato
Damato
04.04.2019 4 z 5

Naprosto dokonale popsaný život jedné hvězdy. My na ni hledíme , jak na idol, ikonu , kterou obzvláště dívky touží být. Přitom její rodina a její nejbližší , kteří nám , v našich "obyčejných životech" jsou to nejdražší, co nám život dal, u této ikony stála, když ne úplně mimo koleje, tak minimálně na vedlejší koleji. Smutné , jak něco jako sláva dokáže zatratit nám lidem do vínku dané city- ať už mateřské, nebo partnerské, kamarádské, přátelské - jakékoli a pojem soucit, který nám je nám tak nějak prostě vrozen se s cinkáním peněz a vidinou světské slávy ztrácí v hlubinách trezorových skříní.
Po přečtení si nemyslím, že by byla Marlene nějaká obludná, prostě byla jiná- zvláštní věrná-nevěrná žena.
Pak není divu, že taková osobnost zemře opuštěná a zapomenutá. Není totiž kdo by se k ní s láskou vracel a kdo by na ni rád vzpomínal.

MKrat
MKrat
15.03.2019 3 z 5

poutavý životopis...

kob
kob
13.03.2019 5 z 5

Páni, to jsem netušila, co to bylo za "příšeru" ;-)

Štítky knihy

film herečky matky a dcery Marlene Dietrichová, 1901-1992

Autorovy knížky

Maria Riva
německá, 1924
2000  88%Moje matka Marlene Dietrichová

Kniha Moje matka Marlene Dietrichová je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených10x
Knihotéce62x
Chystám se číst57x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x