Moderní výživa pro děti

Moderní výživa pro děti https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31596/moderni-vyziva-pro-d-31596.jpg 5 3 1

Publikace obsahuje základní principy a doporučení pro kvalitní výživu dětí z pohledu biochemika, fyziologa sportu a dietologa. Přepracovaný a aktualizovaný text názorů a kritických analýz přináší praktická doporučení a informace o tom, jak by měla vypadat a co by měla obsahovat správná výživa těhotných matek, kojenců, batolat i starších dětí. Autor popisuje potraviny vhodné pro různé věkové kategorie, sděluje argumenty pro a proti použití mléka, masa, živočišných a rostliných tuků, makrobiotických, vegetariánských a alternativních metod ve výživě dětí. Publikace věnuje velkou pozornost rozboru nevhodných a nezbytných složek výživy, tzn.alergenům, minerálním látkám, dusičnanům a zejména vitaminům. Knihu uzavírá vzorový jídelníček pro skupinu dětí ve věku od 2 do 3 let a recepty.... celý text

Přidat komentář

zaz
25.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Citace: "Je nejvyšší čas začít se starat o vlastní zdraví, to znamená í o výživu aktivně. Každý soudný člověk by se také měl naučit přijímat diametrálně odlišné názory a neřídit se nekriticky jen pohodlnými, ale tím pádem silně zjednodušenými klišé."
Čekala jsem klasické recepty, ale návody na skladbu jídelníčku byly jiné. Týkaly se i faktů, zamlčovaných výrobci, dále aktivity strávníků a jejich ne/kvalifikovaného rozhodování. Opakování : matka moudrosti: galaktóza.
Epidemie osteoporózy, ale velký obsah vápníku, má vysoké nároky na hořčík. Nekrytým přiměřeným množstvím hořčíku může zvyšovat riziko trombózy .
Bílkovina kasein zvyšuje riziko autoimunitních onemocnění: lupenka, artritida, revmatizmus, astmatu, přetěžuje játra, nadýmání.
Dříve na vše byly přísné normy a kontrolní vícestupňový dohled, včetně přísných sankcí. Povolených tzv. E bylo několik desítek, v Evropě mnohem více a v USA stovky. Podobných starostí jsme byli ušetřeni. Nechci, aby to vyznívalo kriticky, jen jsem zaskočena tím, že nesleduji obsah přidaných látek do potravin. Vím, že Němci jsou více zasvěceni do problematiky výživy a pečlivě si vybírají složení průmyslově vyráběných potravin. A my se divíme, proč naše děti trpí neduhy v měřítku, který jsme neznali. Knize dávám pět hvězdiček.
Autora DOPORUČUJI.
/PS: i psí granule: bílkoviny se zahřívají na teplotu přes 26O a více stupňů, pak trávení bílkovin je obtížné a nemoci, ze špatné výživy, zkracují život na pouhých 10-12 let.
Technologický postup např. pečení masa /bílkoviny/ je nižší teplota a delší dobu. /
/ Smažení se proto nedoporučuje často, škodí to bílkovinám, tukům, bramborovému škrobu apod. pak trávení je špatné... !/

Štítky knihy

výživa dětí zdravá výživa

Autorovy další knížky

Petr Fořt
česká, 1946
2007  90%Tak co mám jíst?
2008  57%Aby dětem chutnalo
2000  100%Moderní výživa pro děti
2010  100%Recepty a výživové tabulky (nejen) pro sportovce
2002  83%Sport a správná výživa

Kniha Moderní výživa pro děti je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x