Moc a tajemství jezuitů

Moc a tajemství jezuitů https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42893/bmid_moc-a-tajemstvi-jezuitu-q0J-42893.jpg 5 12 5

Podtitul: Kulturní a duchovní dějiny Tovaryšstva Ježíšova / Kniha je jednou z nejzákladnějších knih o působení náboženském řádu, který spoluvytvářel novodobou historii. Předkládá zde dějiny, které vrhají světlo na kořeny naší kultury, neboť vliv jezuitů nelze v žádné době přehlédnout. „Celá historie této nejgeniálnější organizace všech dob je popsána tak poutavě, že jsem knihu přečetl za jedinou noc.“ LITERARISCHE WELT, BERLÍN „Je to nejnapínavější dobrodružná kniha, jakou jsem kdy četl…“ SUNDAY EXPRESS, LONDÝN „René Fülöp-Millerova kniha je jednou z prvních prací usilujících o co možná nejobjektivnější pohled na působení Tovaryšstva Ježíšova v minulosti.“ IVANA ČORNEJOVÁ „René Fülöp-Miller vytvořil nejvelkolepější historickou knihu, která v poslední době přišla na trh. Jeho kulturně historická monografie „Moc a tajemství jezuitů“ patří mezi nejdůležitější knihy, které do své knihovny zařadí zasvěcený i laik…“ PAUL CLAUDEL Edice Historia particularis Doslov napsala doc. PhDr. Ivana Čornejová Vydání třetí... celý text

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Macht und Geheimnis der Jesuiten: Eine Kultur- und Geistesgeschichte , 1926


více info...

Přidat komentář

LordByron
09.06.2021 4 z 5

Fantastická a podrobná knižka na ktorú som natrafil náhodou a ktorá mi už zasa otvorila úplne nové obzory a nové témy o ktorých dom vela nevedel.
Autor rozoberá takmer všetko od fantastických filozofických rozporov cez politické intrigy.
Raz sa dozviete o tom, že Hidejosi v Japonsku zaútočil na kresťanstvo kvôli tomu ako ho odmietla pekná Japonka inšpirovaná kresťanstvom(plus lebo sa obával politického podvracania) a raz zasa ako mali jezuiti rozpory s francúzskym (katolíckym) súdnym systémom,, Parlamentov".
Celkovo autor rádu trochu nadržuje ale ak máte otvorenú hlavu ubránite sa jeho zaujatiu. A dozviete sa veľa pozitívneho ale reálne aj negatívneho o tejto organizácii. O tom ako cielene dosadzoval svojich členov za spovedníkov európskych monarchov, alebo ako sa jeho členom stal sám Poľský kráľ.
Prečo jezuiti odmietali,, stredovekú "zbožnosť a v čom ich inšpiroval Aristoteles. Ako opatrne získavali vplyv a ako oprávnene získali povesť intelektuálnej elity cirkvi. A najmä samozrejme o detailoch onoho slávneho konfliktu s jansenistami a kopu vtipných a trefnych poznámok Pascala ci Voltaira o ňom...
Osobne som aj ako antikatolík získal k rádu isté prekvapivé sympatie co ako ma aj desí:)

petrarka72
05.08.2020 5 z 5

Dobrodružná cesta nejpružnějšího, nejotevřenějšího a možná nejvlivnějšího řádu téměř pěti staletími. Velmi poutavé a zaujaté líčení filozofických východisek (mnoho stran je věnováno poměru milosti a svobodné vůle, užívání rozumu a rozvíjení vlastních schopností ve jménu Božím atd.), rozšiřování jezuitské verze víry nejen po Evropě, ale prostřednictvím misionářů i po zbytku světa a její zprostředkování všem sociálním skupinám všemi možnými prostředky, včetně diplomacie, věd a umění. Nelze číst kontinuálně, ta duchovní cesta je fascinující, ale ne vždy snadno stravitelná; a těch příběhů je tolik...


JulianaH.
30.01.2019 5 z 5

Název se tváří bulvárně a senzacechtivě, ale kniha taková není. Hodnotím jako výtečnou syntézu, erudovanou, inteligentní a úctyhodně obsáhlou (650 stran).

Mimochodem, autor má jezuity rád a nebojí se to vyjádřit hned na začátku, což je zajímavý - a podle mého přínosný - přístup. Sympatie vyjevené v předmluvě se pak totiž nevtírají do textu.

kyssling
23.06.2018 4 z 5

Skvělá kniha, místy je to dost náročné čtení, ale určitě se člověku zvětší obzory. Celkově, aniž bych hodnotil jezuity, hodnotím autora, který jednoznačně popíše "manipulace jezuitů" třeba v politické oblasti a pak se diví, že jejich nepřátelé je obviňují z manipulací a intrik ... :-)
Připadá mě to jako současná politika "fandím a volím Emila" takže, když se prokáže, že Emil lže a krade, tak je to chyba všude jinde - ale ne u Emila ... (doufám, že až bude jednou třeba tento koment někdo číst nebudeme mít politika s tímto křestním jménem ... tedy nic proti Emilům ... ! )...

Podpovrchem
30.04.2016 5 z 5

Kniha skutečně otevírá svět jiných jezuitů než jak je nám v české kotlině zvykem je vnímat. Vliv jezuitů nelze pominout, byli skutečnými mistry taktiky v politice středověku.
Jde o jiný, konečně, pohled na tak odsuzovaný řád, konečně je dána možnost k vytvoření si vlastního názoru, jiného než toho učebnicového. Autor se snaží o co nejobjektivnější pohled na řád, vypráví příběhy úžasných mužů, bojovníků za pravdu a toleranci, vypráví příběh úskočných, intrikánských mnichů, kteří v lidech viděli jen šachové figurky. Ukazuje nelehkou roli v mnohých etapách jejich bytí, loajalitu Bohu i papeži a dilema mezi vědou a vírou, které právě nejvíce jezuité prožívali, díky své touze po vědění.