Mnich bojovník

Mnich bojovník https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96082/mid_mnich-bojovnik-i6N-96082.png 5 9 2

V této knize popisuje Sandó Kaisen začátek své duchovní cesty, jejíž hlavní součástí byla cesta do Číny, setkání s Mistrem, trénink bojových umění a především hledání vlastní duchovní praxe a odpovědí na hluboce lidské otázky. Jedná se o upřímné a dobrodružné vyprávění plné jedinečných setkání a neuvěřitelných okolností, které vedly ke zrání zenového mistra. Může být velikou inspirací pro všechny, kteří hledají cestu ke svému vlastnímu nitru, ať už se o bojová umění zajímají, či nikoliv. Je především knihou o vytrvalosti a odhodlání hledat cestu sám k sobě.... celý text

Přidat komentář

gabriel375
16.03.2024 5 z 5

A tak v časoch vydania týchto kníh bolo málo a boli a sú nesmierne inšpirujúce. Kto hľadá , nájde .Tak toto je už vlastne klasika a beletria poľského chlapca Alaina Krystaszeka, hľadača ,ktorý našiel poklad sám v sebe po strastiplnej púti do Číny a delí sa s nami . Dnes tento bard stále pôsobí niekde v zene vo Francúzsku a skvele varí :-) jeho kura na citrónoch je zážitok .

trautenberk
19.07.2021 5 z 5

Cesta do hlubin Budókovy duše, aneb do Číny a zase zpátky

Pozitiva:
Kniha je dobře napsanou autobiografií, cestopisem i iniciačním románem!
Autor se "pochlubí" lecčím, co na své cestě životem a na cestě za poznáním spáchal a prožil: z vykořeněného, problémového pacholka se stal samoukem bojových umění a společenským rebelem, který ale nade všechno toužil po poznání pravdy a pravé cesty, což jej dovedlo k tehdy - v 70. letech - nepředstavitelnému rozhodnutí a riskantní cestě téměř bez přostředků do Hong Kongu odkud se nechal propašovat do komunistické Číny s nadějí že se dostane do Šaolinského kláštera (a pozná tam pravého mistra který jej bude učit). Kniha je tedy i dobře napsaným cestopisem! Velmi poutavě popisuje několikaměsíční pobyt v čínském klášteře, který přecijen objevil, a tamní praxi, následný vynucený odchod, odhalení milicí a vyhoštění z Číny, cestu domů a hledání žáka svého čínského mistra, který by jej dále učil, krátce po jehož smrti kniha končí.

Negativa:
Osobně mě mrzí jen to, že není kniha o něco delší, tedy že Róši Kaisen nenapsal více o svém přerodu z adepta kung-fu v zenového mnicha a o životě s jeho posledním mistrem, tentokrát zenovým, Taisenem Dešimaru.

Celkové hodnocení:
Velice čtivá a zajímavá kniha pro každého milovníka bojových umění, asijské kultury, zenového buddhismu, ale i pro každého člověka usilujícího o osobní růst.
Knihu jsem četl podruhé, s odstupem 9 let, a příjemně mě překvapilo jak kniha "uzrála" a vezmu si z ní zase jiné věci než kdysi, a věřím že jsem ji nečetl naposled.


Štítky knihy

zen buddhismus

Autorovy další knížky

Róši Kaisen (p)
francouzská, 1952
1994  93%Mnich bojovník
2005  84%Zazen satori
1992  94%Budo dharma neboli Poučení samuraje
2004  80%Trilogie mistrů zenu
2006  90%Odysea člověka světla

Kniha Mnich bojovník je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x