Mlýn na mumie

Mlýn na mumie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334711/bmid_mlyn-na-mumie-NYt-334711.jpg 4 857 251

Komisař Durman je sympatický prasák vyšetřující sérii bizarních vražd. Hodně času však věnuje ženským vnadám, dobré krmi či zrzavému moku. Ostatně celá tato staropražská detektivka působí opulentně: zažijete v ní honičku na střechách ghetta, navštívíte nejstarší pražský bordel, s císařem Maxmiliánem si odskočíte do Mexika a v proslulém pouličním Kandelábru si pochutnáte na jehněčím srdíčku „nadívaném do jedné komory frikasé z jater a do druhé z brzlíku“. Všechno možná působí starosvětsky, ale píše se nešťastný rok 1866: rok války Němců s Němci, jímž symbolicky počíná moderní nacionalismus a jiné -ismy, komunismus nevyjímaje. Durman má sice před sebou ještě pět zdánlivě idylických desetiletí, žije však zároveň v době, kdy se rozorávají mohyly a parní mlýny melou kosti starých bojovníků na spodium pro cukrovary. A ten bílý prášek je již drogou naší doby. Jedno je pro mě jisté: Stančík vytvořil nejpražštější knihu současnosti, a kdyby dnes psal Angelo Maria Ripellino novou Magickou Prahu, nemohl by tento majstrštyk v pojednání o pražské literatuře pominout. (Bogdan Trojak)... celý text

jarda007
jarda007
03.03.2024

Ten jazyk vypraveni mi nesedl, nedocteno.

MASA064
MASA064
19.02.2024 5 z 5

Výborná kniha. Určitě není pro všechny. Asi by se dalo napsat, že je plný sprosťáren, nevkusu a zvrhlosti, ale to jí činí, zajímavou nevšední, příběh je napínavý, hravý .. celá tahle dekadence není samoúčelná, ale ... skvělá. Ok, jen pro otrlé :-)


JiriCh
JiriCh
21.01.2024 2 z 5

Byla to taková blbost, že jsem to dočetl jen ze zvědavosti, jestli to bude tak blbé až do konce. (bylo) :-D

tami1
tami1
02.01.2024 4 z 5

Šílená kniha!

Fantazie autora je tak poťouchle zlá, zvrhlá a satirická, že jsem se občas smála nahlas. Je to mistrovská fraška, jež využívá bohatost češtiny až do krajností. Autorova přirovnání, jména postav a k tomu vlastenecká linka s nadsázkou hraničí s kýčovitým absurdnem. Přesto si myslím, že to pan Stančík bezvadně ustál a nesklouzl přes hranu patosu. (Zřejmě se inspiroval u Louise De Bernierese, který je mistrem magického realismu a v kruťárnách se mu rovná málokdo.)
Nejzábavnější postavou je pro mě Komisař Durman, výše zmíněný "prasák", který nikdy nepohrdne žádnou krmí, ženou ani mokem. Vyšetřování je pro něj vskutku až na posledním místě.

mila2411
mila2411
05.11.2023 4 z 5

Hodně zvláštní a hodně jiná kniha. Nečetlo se mi to nijak lehce, ba ani příjemně, už jsem se (upřímně) těšil, že to skončí... viděno zpětně to nebylo vůbec špatné, ale pro každého to tedy není.

kallisto
kallisto
07.10.2023 odpad!

Bizarni fantasmagorie, repetitivni, sem tam okoraly drobek zajimave myslenky, vzacne vyskyt vtipneho prirovnani, ale naprosto bezucelne oplzle. Snad jen ty uvody k jednotlivym kapitolam byly usmevne.
Jako by se Kotleta pokusil napsat variaci na Hrisne lidi mesta prazskeho..
Kdyby to alespon nebylo tak priserne slizke, pripominalo by to trochu Sedmikosteli posazene do obrozenecke doby..
Tady jsem vazne sahla vedle.

Urabu
Urabu
17.06.2023 3 z 5

To ale byla blbost.

elcapitano
elcapitano
30.05.2023 5 z 5

To byla jízda. Poslouchal jsem to jako audioknihu a myslím, že to zážitek ještě povýšilo.
Pár mých poznámek, protože vše je popsané zde v anotaci: úžasný květnatý libozvučný hravý jazyk. Ta poezie při popisování jídla a piva, naturalismus při popisování erotiky a sexu, .. fantastická rovina naprosto ulítlá, autorova znalost a láska k pražské historii, .. dílo graduje ve všech aspektech k nemilosrdnému finále. Šťastnou cestu na cestě do mlýna!
Krásné.

ZuzanaK.
ZuzanaK.
19.05.2023

Nejsem si jistá, zda bych knihu neodložila, kdybych ji četla. Ovšem pro poslech při řízení je to kniha velice příhodná. Je v ní téměř vše. Od historie, erotiky, detektivky, přes romantiku a honičky, až po tajemno, nadpřirozeno i s nemalou dávkou humoru. Směsice, která překvapivě drží pohromadě. děj plyne, příběh nenudí, baví. Někdy byste si hlavu ukroutili, jindy se nestačili divit, abyste se záhy začali smát. Je to divné, ale tak nějak hezky.
7/10

artistic_soul
artistic_soul
07.05.2023

cynicke, surove, krasne, genialni ... jako vzdy, autorem mluvi jazykem, kterym umi jen on. Zápletky příběhu jsou dokonalé, reálné a fantasmagory dohromady. Konec se mi četl trochu hůře, poněvadž se mi zdál trochu nudný a konec useknutý, nebo spíše ne useknutý, ale typický Stančíkovský. top top top

roso.mak
roso.mak
23.04.2023 3 z 5

To byla ale divna kniha. Jako detektivka to naprosto nefunguje. Jako magický realismus je tam příliš mnoho sexu. A jidla. Za to jsou tam mluvící mandragory, nefunkcni byť nebezpecne magicke společenství a dost mrtvych, kteří si to nezaslouží. A hodně dalsich divnot, které jsou tam dost zbytečné.

Hlavní hrdina se tim nenechává rozhodit, ale tak trochu si myslim, ze svou cenu s příchutí minerálů ziskala kniha hlavně proto, ze ji nikdo nerozumnel.

LuckaH2
LuckaH2
08.04.2023 5 z 5

Byla jsem nadsena. Mix Urbana, Ajaveze a Cimrmana. Detektivka, 19.stoleti, Praha, tajemno, fantasy,erotika... co vic si přát:-)
Bavila jsem se, sem tam protocila oči a smala se. Ty napady, uzasny! Třeba originální jidla! Vynalezy! Skvela fantazie autora

JáraTym
JáraTym
24.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Zřejmě jsem našel nového oblíbeného autora, neboť mě historicko-magické vyšetřování komisaře Durmana naprosto uchvátilo, svým jazykem, ostro-vtipem, gurmánskými vložkami a také tím, že autor nechává čtenáře, aby si na vraha přišel sám. Člověk má potom z knížky po dočtení mnohem větší radost. Při čtení mi v hlavě šrotovali kola ozubená zkaženými vyrvanými lidskými zuby, mé mozkové buňky zešedli jako dlažba Staroměstského náměstí, z uší mi musela být upouštěna pára, abych celý tento literární kolos utáhl, a kolem mě tančili pražské lehké děvy, nesoucí na podnosech jídlo všeho původu a všech barev. Nutno prožít. Díky za takové publikace.

MatBla
MatBla
09.03.2023 4 z 5

Líbilo se mi, jen mi tak přišlo, že komisař Durman má dva hlavní koníčky a to jídlo a sex. To má asi hodně lidí, ale co se týká toho jídla - to se fakt jedlo? Nebo má autor jen bujnou fantazii?

Hall3006
Hall3006
17.02.2023 4 z 5

Knihou oceněná Magnesia Litera konečně splněna čtenářská výzva 2018, knihu jsem nemohl dlouho sehnat. A za tu sháňku určitě stála. Jakmile jsem se začetl do příběhu z roku 1866, kdy svérázný komisař Durman hledá sériového vraha (ale spíše okrajově), jsem se bavil i nahlas smál nad popisy těch nejbláznivějších sexuálních scén a nejpodivnějších jídel, vše popsané do instinktivních detailů, které rozehrají nejrůznější fantasie. Vhled do doby textem, kde je občas nadsázka nenápadná (opravdu se to jedlo?) až po přímočarou satyru (tohle je o nás nebo o té době?) je napsán jazykem vybraným a vtipným. Knihu mohu doporučit.

bookfan
bookfan
13.01.2023 4 z 5

Několik čtenářů použilo pro tento román slovo "OPULENTNÍ", což se mi zdá výstižné. Ze začátku jsem si musela na knihu zvyknout, je totiž také poměrně ORIGINÁLNÍ. Slova, jaká dnes stěží uslyšíte, například moudí. Poměrně dost erotických vsuvek. Nepůsobily však na mě ani eroticky, ani nepobuřovaly. Spíš pobavily. A ta strašlivá jídla, která hrdinové konzumují. Morkové kosti, nadívaní ježci, frikasé z netopýra. Také tu a tam potkáme strašidla a přeludy. A abych nezapomněla, jsou zde i vraždy a komisař Durman, pátrající po sériovém vrahovi. Jména hlavních hrdinů jsou také kapitola sama pro sebe, o úvodních "citátech" u každé kapitoly ani nemluvě. Klasickou detektivku ale nečekejte, myslím, že vyšetřování představuje pouze základní páteř pro vše výše uvedené. Příběh se odehrává za prusko-rakouských válek a klobouk dolů před autorovou znalostí historie! ATMOSFÉRA staré Prahy před asanací nesmírně působivá, přímo svádí navštívit místa, která asanaci přežila. U této knihy si tak přijdou na své jak intelektuálové, které potěší nejrůznější rafinované odkazy na historii a umění, tak běžný čtenář, který dostane příjemný mix napětí, humoru, sexu, nechutností a jídla. A celé je to trošku BIZÁR s atmosférou, připomínající Lipského nebo Švankmajerovy filmy nebo možná parodii na knihy Dana Browna, Umberta Eca a Miloše Urbana? Postupně jsem pochopila, proč byla knížka oceněna Magnesia Litera. Jedná se skutečně o originální počin v moři více či méně si podobných "normálních" knih. Hvězdičku strhávám čistě ze subjektivních důvodů za přemíru mastných a masitých jídel, jejichž popisy mi na rozdíl od mnoha jiných čtenářů působily spíš nechutenství nebo chuť na tofu či zrní.

ber-tram
ber-tram
22.12.2022 4 z 5

Používá slova, která jste buď dlouho neslyšeli anebo vůbec. Podává dějepisnou lekci, které věřit buď smíte úplně nebo vůbec. Každou kapitolu osobitě nazve, každou uvodí poťouchlým moudrem. Text je náramně peprný: gastronomicky, eroticky, kriminálně.
Kdybych propojil s odžitým literárním kontextem: tam, kde Miloš Urban už pekelně nudí a Umberto Eco bezbřeze tlachá, Stančík poučně baví a zábavně poučuje.
A proč ne plný počet?! Inu, horní příčku strhává nezasloužený úděl groteskního, rozplizlého, no prostě zlého konce. 45/22

elenai
elenai
30.11.2022 5 z 5

Petra Stančíka jsem měla tu čest poznat skrze povídky v několika fantasy sbornících. Jeho styl psaní je vskutku neotřelý na české poměry. Ani nevím, ke komu bych ho přirovnala, a to je dobře, protože není nic horšího než když autor vykrádá jiného kolegu. Jeho práce s českým jazykem je dokonalá poklona všem obrozencům a člověk se při četbě může lecčemu přiučit a pěkně si rozšířit slovník třeba o nové nadávky.:) Mlýn na mumie je tak dokonalý bizár plný jídla, sexu a násilí, že jej opravdu mohu doporučit jen lidem s nadhledem a smyslem pro nadsázku. Děj je v této knize až druhořadý, spíš jde o to si tu knihu prožít jako si komisař Durman prožívá všechny ty laskominy. 90%

JPBelmondo
JPBelmondo
08.10.2022 4 z 5

Kdyby to nenapsal Stančík - komentář by zněl asi takto: Celkem zajímavý kriminální příběh, odehrávající se na konci 19. století v Praze. Ale protože je to dílo Stančíkovo, tohle prostě v tomto případě neplatí. Naprostá smršť informací z jakéhokoliv oboru (historie, umění, hudby, architektury, gastronomie, techniky, lékařství, prostě na co si jen vzpomenete) ztělesněná v příběhu, který je tak detailně vykreslen, že na vás dýchá nejen atmosféra té doby, ale hlavně neskutečné češství. Prostě otvírání šuplíčků vědění, o kterých nemáte ani ponětí. Opulentní, geniální, fantas-histor-magorie. Nebo ne? Kdo ví ... ?

Lastodont
Lastodont
07.08.2022 4 z 5

Ze začátku se mi to líbilo moc, ale potom se mi zdál autor čím dál rozvernější. Když jsem narazil na jméno majitele cukrovaru Sulz-Rossoll d’Aspiq, tak jsem se trochu bál, že to sklouzne do stylu Bohatýrské trilogie od Žáka a Rady, což je sice skvělá knížka, ale tady by mi to po tom začátku vadilo. Naštěstí ta rozvernost nepřekročila snesitelnou míru. Takže jo, doporučím.