Mistr Sun o válečném umění / Mistr Sun o básnickém umění

Mistr Sun o válečném umění / Mistr Sun o básnickém umění https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22562/bmid_mistr-sun-o-valecnem-umeni-mistr-su-WnY-22562.jpg 4 20 4

Třináct knih Mistra Suna O válečném umění vstoupilo do české kultury pozdě a ne právě nejšťastněji - péčí někdejšího armádního vydavatelství Naše vojsko (1949). Překlad byl pořízen přes několik anglických převodů bez podstatnějšího zřetele k filozofickým kontextům i důsledkům textu. Ale stalo se něco neuvěřitelného: tento text si přečetl básník Jiří Kolář. A nejen přečetl. Na jeho základě vytvořil básnickou repliku Mistr Sun O básnickém umění (1957). Kolář převedl myšlení i řeč od zápasu válečného k zápasu tvořivému a svým mravním patosem, důmyslem i řečí stál čínskému originálu blíže než překlad, který mu byl vodítkem. V roce 1995 se Kolářovým přístupem inspiroval překladatel Oldřich Král, když pracoval na novém (prvním) překladu čínského originálu. Tato kniha zrcadlí vedle sebe oba dva texty: Kolářův a Králův. Úvodní krátká studie zasazuje do kontextu Sunův vojenský traktát, doslov pak osvětluje vznik Kolářovy básnické skladby. Text doplňují originální kaligrafie Oldřicha Krále.... celý text

Přidat komentář

Jackline5
20.12.2021 5 z 5

Tato kniha se mi do ruky dostala náhodou, ale troufám si říct že šťastnou. Srozumitelně zpracované překlady traktátů Mistra Suna doplněné o básnické zpracování mě doopravdy nadchly, a to nejen jejich ladnou kombinací s kaligrafickým zápisem, ale především díky myšlenkám k dalšímu zamyšlení, které z textu vyplynou.
Vřele doporučuji.

Renek
05.09.2019 5 z 5

Příjemná čtenářská jednohubka. Až budu v budoucnu rozšiřovat své teritorium, určitě poznatky z knihy využiji :). Každopádně nadčasové a člověk si z toho vyzobe pro něj to důležité.


Yunnan
01.06.2015 5 z 5

Výborná a nádherně zpracovaná kniha Mistra Suna v excelentním překladu pana Oldřicha Krále, s jeho kaligrafií. A navíc, pro mne milovníka básní a poezie, opatřené básnickou replikou na Mistra Suna básníkem Jiřím Kolářem.

kocour_mikeš
09.05.2014 4 z 5

Podnětné čtivo, za jednoduchým textem je skryto mnohé k dalšímu promyšlení. Dávám 80%.

Autoři knihy

Jiří Kolář
česká, 1914 - 2002
Oldřich Král
česká, 1930 - 2018

Kniha Mistr Sun o válečném umění / Mistr Sun o básnickém umění je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce13x
Chystám se číst15x
Chci si koupit9x