Milý Johne

Milý Johne https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31723/bmid_mily-johne-2Jk-31723.png 4 1161 237

John jako mladý se snaží najít rovnováhu mezi ním a jeho otcem. Při propustce z armády potkává Savannah. Stávají se z nich přátelé potom, co John skočí pro její kabelku do vody. U ohně s vysokoškoláky se seznamuje se Savanniným přítelem Timem Wheddonem. Po počátečním setkání se John a Savannah opět sejdou na pláži, kde on ji učí surfovat. Rychle se do sebe zamilují. Savannah po setkání s jeho otcem vysvětluje Johnovi, že otec má zřejmě Aspergerův syndrom, a proto je tak odtažitý a věnuje se stále jenom své sbírce mincí. John se rozzuří a uhodí Tima do nosu. Před odjezdem zpět do armády mu Savannah a Tim odpouštějí, a John slibuje, že si po své vojenské misi Savannah vezme. Ona mu při rozloučení dává dopis, kde mu slibuje svou lásku. Později přijíždí domů a stráví se Savannah noc. John je šťastný, ale cítí povinnost se vrátit k armádě. Po 11. září se John upíše u armády na další dva roky. Devět měsíců před ukončením služby příjde od Savannah dopis, který však končí slovy...Sbohem... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Dear John , 2007


více info...

Přidat komentář

MilackovaN
01.03.2024 4 z 5

Čekala jsem několik let, abych zapomněla detaily z filmu a mohla si tak naplno užít čtení této knihy, protože nemám ráda, když vidím nejprve film a tím pádem už vím, jak se bude děj vyvíjet. Kniha se četla velmi dobře, příběh je velmi emotivní a do obou hlavních postav se dokážete rychle vcítit. Konec knížky mě ale rozsekal. John má můj velký obdiv za to, co udělal. Přemýšlela jsem, zda bych něco takového dokázala udělat i já, ale nedošla jsem k žádnému závěru. Od Sparkse jsem povětšinou zvyklá na happyendy a tohle pro mě happyend nebyl...

LunaL.
29.02.2024 5 z 5

Mě tak mrzí, že jsem ji dočetla! :((
Krááásnááá kniha! ❤️


evask
28.02.2024 4 z 5

Hezký a dojemný. Jenže brzo jsem si uvědomila, že pro 65+ to asi primárně nepsal, že je to spíš knížka pro mou vnučku. Četla jsem takovým zrychleným způsobem, ono je to dost rozvleklé.

andrii24
01.09.2023

Krasopisné doteky, hrdliččina slova nesou listy léta, až najednou dojde náplň na další řádek, ale neodepisuj ten cit, i když si našel jiného adresáta. Stále stojí za to, ho číst. Do konce. P. S. Po sychravé próze let, rozepíšou se samy (s)loky básně, větvící se v zalepené medové obálce.

Sarka1987
08.08.2023 5 z 5

Nicolas Sparks je úžasný autor, jeho knihy se čtou jedním dechem, zrovna tenhle příběh o válce a lásce mi byl blízký, je k němu natočený i krásný film.

sgjoli
11.06.2023 3 z 5

Říkala jsem si, že bych mohla po delší době vyzkoušet nějakou echt romantiku, a tak jsem sáhla po Nicholasu Sparksovi, kterého si kde kdo chválí jako mistra romantiky - volba padla na příběh Milý Johne v audio podobě. No, nakonec jsem knhu ohodnotila průměrně.
Přiznám se, že jsem měla docela očekávání. Sparksova kniha Nezapomenutelná cesta se mi líbila hodně, a tak jsem čekala opět nějaký silnější příběh, který mne zasáhne. A to se bohužel v mém případě nekonalo.
Abych nepsala pouze v negativním duchu, musím říct, že vyprávěcí styl se mi líbil. Příběh hezky plynul, dokázalo mne to do sebe vtáhnout a během poslechu jsem pořád měla pocit, že chci vědět, co bude dál. Tohle musím panu autorovi připsat určitě k dobru. Rozhodně působí jako vypsaný autor, který ví, co che říct a jak to chce říct. Našla jsem tu i určitý přesah, u kterého nevím jistě, jak moc ho tu rozvádět, abych nespoilerovala, což nechci. Nicméně nějaký podnět k zamyšlení mi to určitě dalo.
Jak jsem ale psala již výše, kniha mne nezasáhla tolik, jak jsem očekávala a jak se mi to stalo u již zmíněné Nezapomenutelné cesty. Emoce, které postavy cítily, mi sice připadaly přesvědčivě a důvěryhodně sepsané, ale nějak se to na mne nedokázalo přenést. Zároveň musím přiznat, že v některých momentech jsem úplně nechápala rozhodnutí postav, občas se chovaly dost podivně a mně to prostě nesedlo.
I když ten vztah, který mezi sebou Savannah a John měli, nebyl snadný, přesto to celkové vyznění na mne působilo trochu tuctově - něco ve stylu "takových vztahů na dálku je, proč bych se měla dojímat zrovna nad tímhle?". Nějak to na mne nepůsobilo jako něco, co by se mně mělo nějak víc dotknout...
Nakonec tedy 3 hvězdy z 5 a nevím, jestli budu mít chuť se Sparksem někdy zase pokračovat.

katerina3502
10.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Jako téměr vždy, kniha lepší než film. Není to typická romantika, konec je překvapivý tím, že Savanah s Johnem neskončí. Moc se mi v příběhu líbila linka s autisty a to jak se s tím po svém vyrovnával Johnův otec. Za mě oddechová kniha, která stojí za přečtení.

Nuttelka
03.06.2023 4 z 5

(SPOILER) (Audiokniha)
Úplně jsem nevěděla, o čem kniha bude, film jsem neviděla, knihu nečetla, ale na audioknihu jsem byla zvědavá.. Říkala jsem si, kolik budu potřebovat kapesníků, ale "naštěstí" nebyly zapotřebí. Po poslechu mi jaksi zůstala taková trošku pachuť v puse.. ale jen díky Savannah. Pro Johna se mi zlomilo srdce, to ano, Savannah si ho vůbec nezasloužila. Ano, chápu, s vojákem to vůbec není jednoduchý, ale bylo očividné, že když ji John stále miluje, že to asi nenechá jen tak a pomůže jí. Ach jo, vnímám to asi jako sobecké jednání, i když vím, že to tak míněno nebylo. A když o tom tak přemýšlím, nejvíc za srdce mě vzal vztah mezi Johnem a jeho tátou, měli jen sebe :-( Z toho mi srdce krvácí.

Rapeh
20.05.2023 4 z 5

Krásná kniha s nečekaným koncem

ElikaS
20.04.2023 4 z 5

Knížku jsem četla už v minulosti a patřila řekněme k lepšímu průměru. Když vyšla jako audiokniha rozhodla jsem se jí dát ještě jednu šanci.
Tak asi takhle jako audiokniha je opravdu dobře namluvená a hezky se poslouchá.
Co se týče příběhu ten mi přijde hodně naivní a ne zcela uvěřitelný. Myslím, že s podobným tématem existují lepší knížky.
John mi na vojáka, který opravdu prošel hrůzami války přijde jako moc velký romantik a snílek. Opravdu je schopný se zamilovat na celý život během dvou týdnů? No nevím, já mu to nějak nevěřila.
Co se mi líbilo byla zápletka s autisty, ta mi naopak uvěřitelná přišla a bavila mě. Fajn mi přišel i konec, který je v tomto žánru poměrně neobvyklý.
Ještě si neodpustím poznámku k anotaci. Opravdu je nutný už v anotaci popsat 2/3 knížky?

Lvíček835
24.03.2023 5 z 5

Úžasná srdcervoucí kniha o jedné lásce které není přáno. Hrozně se mi líbila, jsem zvědavá jaký bude film i když dávám přednost KNIZE než filmu, ale po knize se chci na něj podívat, jsem asi jediná která ten film ještě neviděla.

LucieVero
18.02.2023 5 z 5

Skvělá kniha o jedné lásce, které není přáno.

klarkys
12.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Jediná věc, která se Savannah povedla, bylo určení diagnózy Johnova otce. Jinak to byla nevyzrálá sobecká slepice, která Johnovi nesahala ani po kotníky a strašně mě štvala. Opravdu na konci nechápala, co udělala špatně? Vykašlala se na osudovou lásku a vzala si skautíka a slušňáka, co jenom čekal na vhodnou příležitost, aby rozbil výjimečný vztah.
No, koukám, že kniha ve mně i přes mé vysoké hodnocení zanechala spíš negativní pocity.

adela0707
20.09.2022

Tato kniha byla první, kterou jsem od Nicholase Sparkse četla. Vybrala jsem si ji jako oddychovku na podzimní večery. Bohužel, to nebyl ale můj šálek čaje,konkrétně ten příběh,i když byl zajímavý. Rozhodně ale nezanevřu na autora a zkusím od něj jeho jiné knihy. :-D

Silvisek
23.06.2022 5 z 5

Super knizka. Moc se mi libila. A film jeste lepsi

iv.ča
23.06.2022 5 z 5

Kniha se mi líbila, četla se skvěle. Určitě si přečtu i další z autorových knih.

Always a reader
19.04.2022 5 z 5

Zjistila jsem, že už jsem v roce 2014 k této knize psala komentář, že bych si ji ráda přečetla. Tak po 8 letech k tomu vážně došlo a dostala se mi do rukou. Je to krásný příběh, který se čte moc pěkně. Mám ráda filmová zpracování knih od tohoto spisovatele. Má svůj krásný, romantický, i když poněkud ponurý styl. Dodává tomu ale realitu.
Těším se na další.

monika_v_trapu
03.04.2022 5 z 5

I když jsem knihu i samotného autora četla prvně, kniha ve smě vyvolala hodně nostalgie spojené s filmem, který byl podle této knihy natočený. Filmy podle Sparksových knih jsem viděla všechny několikrát. Často si je pouštím jako kulisu do pozadí, nebo před spaním... Vždy jde o závažná témata, která jsou zpracovaná na pozadí romantické linky. Kniha se četla tak lehce a sama, že její čtení - troufám si říct - po této stránce sedne snad každému. Téma, které se tu řeší, už možná ale tolik ne.
Přiznám se, že mě hodně zaujaly popisy z války v Iráku, toho, jak to u armády chodí, když se 'upíšete'. Hlavní hrdinové to neměli lehké a i když je příběh nejdřív tak sladký, že vám hrozí cukrovka, na konci zjistíte, že na vás padl smutek, bezmoc a zklamání, které hlavní dvojice prožívá. Je to silný příběh a ač se filmové zpracování liší jen velmi málo a věděla jsem jak příběh dopadne, knihu jsem si moc užila a jsem spokojená.

janqa410
25.11.2021 3 z 5

(SPOILER) K četbě této knihy, nebo celkové Sparkse, se odhodlávají vždy velmi těžce, znám totiž zfilmování všech, a vždy se bojím srovnávání. Kupodivu jsem však milé překvapená, protože kniha toho s filmem neměla zas tolik podobného, nicméně neubránila jsem se a Johna viděla jako Tatuma a Savannah jako blondýnku. S tím však žít dokážu. příběh byl dojemný, smutný a plný obětavosti, bolesti, strachu a ztrát, v tomto si myslím, že byl film více plytký, nicméně neumím si vysvětlit proč, ale film oproti knize je zase více dotažený, protože ten happyend, na který jsme všichni čekali, se bohužel v knize nekoná.

katallinka
16.11.2021 5 z 5

Krásný a dojemný příběh.