Milenci na jednu noc

Milenci na jednu noc https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78708/milenci-na-jednu-noc-78708.jpg 3 84 15

Milostný povídkový triptych - Lingula, Pás a Poprava koně - zachycuje sugestivně citový a myšlenkový svět soudobého mladého člověka. Svět je ještě nezralý, zploštělý stereotypní prací, ale jenom zdánlivě vyprahlý. Všichni hrdinové a hrdinky se snaží překonat jeho jednotvárnost únikem do snů a zároveň touží po životních hodnotách, odpovídajících jejich intelektuální úrovni.... celý text

Přidat komentář

Modrásek16
02.07.2022

Čteno do ČV a vůbec mi to nesedlo.

DaNDee
29.03.2022 5 z 5

Za první povídku o vysoké škole a menze 5*. Jakoby se to odehrávalo na mně známých místech, pro ve mě známých situacích...
Koneckonců, jak říká spisovatel Jan Stejskal v rozhovoru pro nakladatelství Gorgona: "Někdy léčí i jen obyčejný příběh."


anonymní.Ilja
26.01.2022 3 z 5

Musím přiznat, že kdyby se kniha skládala jen z první povídky, byl bych mnohem spokojenější. První povídka byla velice zajímavá a nádherně napsaná. Všechny tři povídky byly velice podmanivé, ale druhé dvě byly za mne až příliš ... ani nevím jaké slovo použít. Zejména prostřední povídka se sestává převážně z repetetivní neutěšené současnosti prolínající se s abstraktní nerealitou, což vyvolává zajímavý emoční podklad, ale vše se v něm tak nějak pro mne utopilo. Poslední byla zajímavá ale relativně krátká, takže než jsem se stihl naladit na tu podivnou vlnu nezvyklého stylu, zmizela. Doporučit mohu, protože si myslím, že většina knih stojí za přečtení a čtenáře obohatí, ale víc než 3 hvězdy si netroufnu dát.

Cortegos
04.03.2021 5 z 5

Krásné a zajímavé momenty a obrázky ze života různých lidí. Ivan Klíma vyprávět opravdu umí. Do obyčejných dní postav jsou vkládány neobyčejné chvíle, které mnohdy vyznívají tajemně, zvláštně, nejistě a zároveň s pocitem příjemnosti.

SSTknihy
27.01.2021 3 z 5

No jo, co vlastně může být optimistického na příbězích lásek na jednu noc. Smutek, bezútěšnost, činy bez cíle a smyslu, míjení se, osamělost, prázdnota… Četla jsem vydání se třemi povídkami a stačilo to.

Svamburger
23.12.2020 1 z 5

Není to můj první Klíma, nicméně se trochu se obávám, že bude můj poslední. Ale snad ne. Tohle mi vůbec nesedlo. První povídka zvláštní. Druhý příběh – nemám páru, o čem to vlastně bylo. A třetí jsem už ani nedočetl. Chápu, že v šedesátých letech se tolik lidi na televizi nekoukali, a tak se tisklo, co se dalo. Myslím si, že v dnešní době by se něco podobného k rukám nakladatele zřejmě ani nedostalo. Nechci pana Klímu urážet – to ani omylem. Vím, že je to přemýšlivý a uznávaný autor, co se v době komunismu asi párkrát musel zapotit.

lukaskmn1
07.06.2020 3 z 5

Lehce geniální.

Dimas
28.12.2018 3 z 5

Styl mi nesedí...

gersie
14.09.2017

Zdá se , že tahle kniha patří mezi ty , jež čtenáře rozdělí na dvě skupiny. Jedni nechápou , či odsuzují , jiní si ji nemohou vynachválit. Já se bohužel řadím do té první. A tudíž sympatizuji s komentářem co napsala "budíček".

LideCtete
09.03.2017 5 z 5

Proč tak nízké hodnocení? Moje srdeční záležitost! Ale asi to chápu. Romantika bez sexu a sex bez romantiky, nic jiného v knize nenajdete, takže to nemusí uspokojovat. Já se v tom naopak vidím :-) Je to hodně syrové a mnohdy z toho čiší beznaděj. Představuju si to jako černobílý film ze šedesátek a nezlobila bych se, kdyby to chtěl někdo natočit. Trochu to připomíná http://www.databazeknih.cz/knihy/leto-s-monikou-44124, ale tohle je více stylizované, zatímco Léto s Monikou je čistě sociální drama. Dle mě je nejlepší povídka Lingula - jednodenní roadmovie, samozřejmě bez happyendu.

iluliacross
31.08.2016 5 z 5

Mrzí mě, že je kniha tolik haněná. Podle mě je je to geniální dílo. A že Klíma píše trochu mezi řádky, je jedině dobře. Milostných povídek máme dnes spousty, ale málo které jsou takhle literárně kvalitní. Jazyk byl krásný, místy lyrický, což já mám osobně velmi ráda. A probudilo to ve mně emoce. Kniha, která ve mně vzbudí emoce, je dobrá kniha. Dávám plný počet, i když se jedná útlou knihu, dá vám toho dost. Pokud ovšem chcete... :-)

bbabovka
12.05.2016

Já jsem tuto knihu četla již několikrát za posledních 30 let a patří mezi mé oblíbené. Líbí se mi pro celkový pohled. Je to čtivé a psané s nadhledem i humorem. Pokud někoho tato kniha uráží nebo jí nerozumí, je to jeho problém. Za mě má tato kniha 1+

Lzicenka
15.10.2014 odpad!

Tak tohle jsem vůbec nepochopila :-( nebýt to tak tenké, tak to rovnou odložím.

Skip
11.06.2013 odpad!

Jedná se o soubor povídek, ale něco tak nudného a klidně řeknu i blbýho o ničem jsem už dlouho nečetl. Vůbec nechápu, jak mu mohl někdo takové bláboly vydat. Holt někdy o vydání rozhoduje jméno autora a to je podle mě "cosi shnilého ve státě dánském".

budíček
08.06.2013 1 z 5

Tohle byl pro mě osobně krok vedle. Styl chaotického popisu nahodilých myšlenek, či věcí, které zrovna autor asi kolem sebe viděl mi nic neříkal. Povídky většinou bez pointy nebo hlubšího významu (aspoň já ho tam neobjevila, jasně popis atmosféry šedesátých let u nás byl zřejmý ale jinak v rámci vztahů mezi těmi osobami nikde nic). Vrchol všeho absolutně nesympatičtí hrdinové. Ženy jako vypočítavé povrchní a manipulativní mrchy (jestli si takhle představuje tajemnou nedosažitelnou hrdinku, tak není o co stát, navíc si evidentně autor liboval v hrdinkách s bílými vlasy...což jsem taky nějak nepobrala...) a muži na těchto ženách absolutně závislí bez vlastních rozhodnutí či názoru (tentýž případ)... No děkuju pěkně:( Jediná snesitelná povídka byla ta poslední, ale ani ta to nezachránila. Možná z mé strany špatný výběr díla od tohoto autora, ale tak nějak už nemám ani zájem od něho cokoli jiného číst.

Část díla

Autorovy další knížky

Ivan Klíma
česká, 1931
1990  76%Má veselá jitra
1990  77%Láska a smetí
2010  80%Moje první lásky a jiné milostné povídky
2009  87%Moje šílené století
1964  64%Milenci na jednu noc

Kniha Milenci na jednu noc je v

Přečtených151x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených1x
Knihotéce63x
Chystám se číst16x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x