Milenci

Milenci https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298376/bmid_milenci-lS4-298376.jpg 4 26 7

Romeo a Julie Afghánistánu, tímto přirovnáním označuje autor příběh afghánské dvojice mladých lidí, kteří riskovali vše, aby mohli být spolu. Zakija a Alí vyrůstali vedle sebe, přesto jako kdyby byli každý na jiné straně zeměkoule – jejich rodiny pocházely z odlišného prostředí a panovala mezi nimi nesmiřitelná propast. Když tedy Alí požádal Zakijina otce o dívčinu ruku, dočkal se kategorického odmítnutí. Zamilovaná dvojice se však rozhodla vzít osud do svých rukou a vzali se tajně. Od té doby se ukrývají a hrozí jim smrt.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Lovers , 2015


více info...

lejera
lejera
01.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Tak tady je jakékoli hodnocení těžké. Kniha mě zaujala na první pohled, ale nenaplnila má očekávání. Byť se jedná o příběh o velké lásce, která je nekonečná, byla spousta věcí, co mi vadila. Nejprve bych ráda sdělila, že autor se s příběhem popasoval velmi dobře, používal výhradně fakta, příběh doplnil i dalšími příběhy osudů jiných žen, případně párů, což mě zaujalo a více mi umožnilo proniknout do problematiky. Autora obdivuji i za jeho lidský přístup tomuto příběhu. Přes faktografický ráz bych řekla, že kniha se četla opravdu dobře. Chápu, že afghánská kultura je odlišná, to jí nikdo nebere, ale to co se děje v Afghánistánu je naprosto nepředstavitelné, děsivé, nehumánní a odstrašující.
Co mi ale na příběhu dost vadilo a nesedělo, Alí a Zakija potřebovali pomoci, aby mohli žít. Všichni okolo jim pomáhali a ohrožovali vlastní životy, oni to přijímali jako naprostou samozřejmost a dál bezostyšně brali a vystavovali své blízké nebezpečí. Především přístup Aliho mi byl proti srsti. Azylové domy několikrát zachránili Zakije život a on byl naštvaný, že místo zavraždění Zakiji došlo k jejímu ukrytí v azylovém domě, díky jehož pracovnicím došlo k vyřešení jejich případu z právního hlediska. Po tomto Alí projevil zášť proti lidem, kteří jim celou dobu pomáhali a přestal s nimi komunikovat, ovšem do doby, kdy jim došly peníze a on znovu bezostyšně natáhl ruku. Když měl Alí možnost vrátit rodině dluh, který jim způsobil, řekl, že se pro ně neobětuje, přitom by tím dokázal zabezpečit Zakiju s dítětem (dostal by je mimo nebezpečí) a zároveň by dokázal splatit dluhy svého otce, který se nehorázně zadlužil kvůli nim. Řeklo by se jiná kultura, ale řekla bych, že je to spíš o lidské povaze, slušnosti...
Bohužel to narušilo můj dojem z knihy, každopádně to, co je tam pácháno na ženách je naprosto neomluvitelné.
Zajímalo by mě, zda nakonec z Afghánistánu utekli, zda jsou ještě naživu nebo je Zakijina rodina dostihla.

Gweny
Gweny
11.08.2020

(SPOILER) Pokud chcete číst sladkou love story se šťastným koncem, tak tuhle knihu ani neotvírejte. Konec je nejistý a o sladkou a veselou love story se nejedná ani v nejmenším.
Místo toho Vás reportér New York Times vezme do země, kde jsou vztahy mezi muži a ženami a vůbec postavení ženy ve společnosti o 360 stupňů odlišné od těch našich.
Nejedná se o klasický román, jak by se mohlo zdát. Je to z části vyprávění o osudu dvou zamilovaných mladých lidí, kteří se narodili ve špatné zemi, a z části vhled do historie, politického a náboženského systému Afghánistánu. Každé tvrzení, každou informaci autor dokládá zdrojem, odkud materiál pro svou knihu čerpal, pokud se zrovna nejednalo o jeho vlastní aktivitu, rozhovor apod. A i tehdy přikládá odkazy na články, které vznikly pod jeho rukama.
Necítím jako úplně správné, abych se tu vyjadřovala k tomu, jako afghánská společnost funguje. Je jasné, že bych nedokázala najít ani jedno malé pozitivum. Je to kultura, která se vyvíjela jinak, než naše středoevropská, nicméně věřím, že v budoucnu se situace žen nejen v téhle asijské zemi zlepší.
Co pro mě ovšem bylo naprosto zdrcující, byly příběhy dívek, často ještě v dětském věku a to, jak se k nim chovaly jejich rodiny a vlastně i celý soudní systém. Pořád nechápu, co se stalo s těmi miliony a miliony dolarů, které USA i ostatní světové velmoci investovaly do téhle země, aby se tu zlepšily podmínky života žen... Tvorba zákonů je jedna věc, ale věc druhá je dohlížení nad jejich dodržováním.
Jsem ale přesvědčena, že nejen díky Zakije a Alimu nyní vyrůstá generace mladých lidí, která snad už nebude tak striktní a důsledná při dodržování a uplatňování zvyklostí, v jakých byli vychováváni jejich rodiče.
Smekám před ženami, které i přes neustálé vyhrožování pomáhají v rámci organizací a azylových domů ostatním afghánským ženám a dětem. A zároveň i před autorem, který si vytyčil nelehký úkol se sepsáním této knihy.
A tím končím svůj komentář, protože na jazyku toho mám ještě spousta a vydalo by to na několikastránkový esej.


Dada077
Dada077
29.07.2020 5 z 5

Silná kniha. Aj keď mi v druhej polovici knihy opisovaný pár byľku pripomínal dvoch z radov našich menej prispôsobivých občanov, pri čítaní som sa nevyhla všetkým druhom emócií, hľadaniu ciest, ako pomôcť aj zo svojho bezvýznamného miesta a iba hlucho nehádzať bankovky do označenej kasičky s pochybným prevádzkovateľom.
Citáty: " Aké ťažké je žiť v krajine, kde človek musí umrieť, ak ho navštívi láska."
"Prečo zatváraš vtáky do klietok?
Lebo ich mám rád. "
"Keď to hľadáš na oblohe, leží ti to pri nohách."

Bolo ich aj viac, naznačila som si strany, ale knihu mi po dočítaní uchmatla príbuzná a už je ta tam :)

Luucieee
Luucieee
14.11.2018 5 z 5

Občas mi zůstal rozum stát, ale jinak skvělá kniha.

I.Zi...
I.Zi...
03.09.2018 3 z 5

Knížka je psána takovým reportážním, nezáživným stylem. Nejzajímavější jsou poslední kapitoly. Ani jedna sympatická mužská postava (možná krom Alího otce). Je mi tamních žen opravdu líto

milunka21
milunka21
03.09.2016 5 z 5

Silný skutečný příběh o zakázané lásce.Skvělá kniha

KleaM
KleaM
25.08.2016 5 z 5

Přečetla jsem si anotaci a knihu ihned koupila. Jsem někde v první třetině a s knížkou prostě žiju. Příběh je tak krásný a o to lepší, že je skutečný. Kniha mě vzala za srdce.

Štítky knihy

Afghánistán muslimské ženy

Autorovy knížky

Rod Nordland
americká
2016  75%Milenci

Kniha Milenci je v

Právě čtených1x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce72x
Chystám se číst52x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x