Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my

Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70905/mikulas-jezisek-pan-vrana-a-my-70905.jpg 5 78 26

Knížka je úsměvným vyprávěním malého kluka o nejkouzelnějším a nejvoňavějším období roku. Prosinec je měsíc, kdy se pořád něco děje. Někdy se třeba půl roku nestane nic, ale v prosinci se děje jedna věc za druhou. V pondělí poprvé napadl sníh, v úterý jsem měl horečku, ve středu málem zmrzla paní Vránová, když podle ní stavěl pan Vrána Matýskovi sněhovou babičku, pozítří přijde Mikuláš a blíží se Vánoce! Výkladní skříně jsou nazdobené zlatými řetězy a kouličkami, všude blikají barevné žárovky. V rádiu hrají stále častěji koledy - a my jsme dostali za domácí úkol napsat popis nádraží! Teď, když každý myslí jenom na to, o co si napíše Ježíškovi! Zajímalo by mě, o co si všechny děti píšou. O co nejvíc. A taky bych chtěl vidět, jak velikánskou má Ježíšek schránku na dopisy…... celý text

Přidat komentář

Akvabela
08.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Moc milá kniha, která se mi moc hezky četla a líbila se mi. Dětem se také líbila, jen mám obavu, že úplně všechny pointy nemohly pochopit. Jak jim třeba vysvětlit kapitolu s čertem, když jim nechci úplně natvrdo říct, že ten čert co chodí na Mikuláše není skutečný, ale převlečený člověk atd.

Aknel26
04.01.2023 5 z 5

Vtipný příběh, veselé obrázky, bláznivé příhody spojené se sousedem Vránou i spolužáky střídají ty dojemné, v nichž se často vyskytuje Šimonův kamarád Ota. Šimon nás provede obdobím adventu - od prvního sněžení a stavbu sněhuláka přes Mikuláše (a napraveného čerta), psaní dopisu Ježíškovi, výlov kaprů z kádě, zdobení stromečku až po návštěvu jesliček i nadílku.


Edeltruda
27.12.2022 2 z 5

Vysoké hodnocení na databázi, od autora jiné knížky, která se mi líbila...Moc jsem se na ni těšila. Ale i přes veselé ilustrace a několik neotřelých i dojemných momentů byla spíše zklamáním. Navzdory označení "Laskavé čtení" na titulní straně v ní bylo několik věcí, které nechci dětem ukazovat a předávat jako normu chování. Facka za běžnou dětskou zapomnětlivost při zkoumání světa, nerespektující vztah ke zvířatům... Ani pětiletý syn nechtěl pokračovat ve čtení dál, že se mu příběh o honění prasátka nelíbí. Autorovi, ročník 1948, to nevyčítám, doba se změnila. I za těch 20 let od prvního vydání. My ale musíme tu "naši" vánoční knihu, se kterou budeme opakovaně trávit advent, hledat dál.

EvikU.
13.01.2021 5 z 5

Tak tohle je krásná kniha. Nemá chybu. Manžel ji včera našel ve skříni. Chtěla jsem ji dát dceři už k Mikuláši nebo k Vánocům. Ale tak dobře jsem ji uschovala, že jsem na ní až zapomněla. :-) Kupovala jsem ji už na jaře. Tak jsem ji ji dala dnes. Měla velkou radost a hned jsme si z ní začali číst. A znovu si ji přečteme v prosinci až se zase budeme těšit na další Vánoce. Doporučuji.

maminkoutek
28.12.2020

Kniha vypráví o Vánocích, a to prostřednictvím školáka Dušana. Je tedy psána logikou dítěte, nechybí ani jeho všetečné poznámky a myšlenkové pochody, které se notně od dospělých liší. Společně s Dušanem zažijí čtenáři přípravy na Vánoce, Mikuláše, chystání kapra, ale také zimní radovánky či život ve škole. Cílem přitom není vysvětlit, proč a jak se co děje, ale spíše vidíme, jak tyto aktivity vnímají děti a co se jim honí v hlavě.

PetraBery
23.12.2020 5 z 5

Krásná laskavá knížka čtená se synem v adventním čase. Oboum se nám vyprávění hlavního hrdiny líbilo, stejně tak ilustrace a humor, které knihu provází. Za mne určitě ano, knižní pohlazení.

schedy
26.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Skvělá vánoční knížka plná laskavého humoru, vtipných situací a hlášek. Psáno tak, aby některé narážky pochopili jen rodiče nebo starší děti. Krásné ilustrace Markéty Vydrové. Myšlenkové pochody malého Dušana jsou místy k popukání. Kapitol je 22, mohly by to být pěkná adventní četba na pokračování. Ani Mikuláš ani Ježíšek nejsou úplně zjevně odhaleni, ale asi bych knihu raději četla dětem, které tuší, jak je to s Ježíškem a pochopí, jak souvisí zalomený klíč od skříně a vzkaz od Ježíška, že přijde až 25. po obědě. ;)

Frida12
10.11.2020 5 z 5

Knížka je sice přečtená rychle, ale stojí to za to. Pobaví, zlepší náladu a naladí vánoční strunu.
Doporučuju!

mot33
01.11.2020 5 z 5

Pro děti super odychovka před vánoci.

Litocha
30.08.2019 5 z 5

Laskavá a zábavná knížka (s lehkým dotekem vážnějších témat) o období, které děti milují. Líbily se mi veselé ilustrace Markéty Vydrové. A hlavně mě moc bavily (nejen) Dušanovy myšlenkové pochody a ztřeštěné nápady. Rozhodně ji během adventu zase otevřu.


"V nebi se perou andělíčci!" volala naše Bára.
"Andělíčkům se roztrhaly peřiny," opravila ji maminka.
"Andělíčkům se roztrhaly peřiny, jak se perou," řekl jsem.
"Andělíčci se neperou! Andělíčci nezlobí!" řekla maminka a podívala se na mě tak, že jsem věděl, co chce říct.
Naše maminka neumí pochopit, že se někdo pere jenom z legrace. Jako třeba my, kluci. Jenom kdo koho položí na lopatky...
No jo, ale to andělíčci nemůžou, protože tam vzadu mají křídla...! Ale stejně bych řekl, že se někdy perou. Co by taky pořád dělali? Možná, že když se nemůžou pokládat na lopatky, tak vyhraje ten, kdo druhému roztrhne peřinu.
Takhle to možná je!
Ale maminka to Barče vysvětlovala jinak, protože nikdy, ani v mládí, nebyla kluk.

Bauriska
13.04.2019

Milé čtení, krásné ilustrace.

Knižní střípky
21.12.2018 5 z 5

Ke knize se pravidelně vracím, já i dcera, pokaždé v tomto předvánočním období, je to taková naše vánoční stálice. Příběh je skvělý, jako ostatně všechny od pana Kratochvíla, tento je pro nás o to kouzelnější, protože se odehrává o Vánocích. Je plný skvělých hlášek, vtipných situací a nesmíme opomenout úžasné grafické zpracování.

Obuvník
14.10.2018 4 z 5

Knihu mi podstrčila - možná bych se nebál napsat vnutila - moje žena. Zná mě dobře a tuší, že někde uvnitř stále ukrývám toho malého kluka, který s otevřenou pusou poslouchá zvoneček, co svolává nedočkavé děti ke stromečku.
Vánoce jsou takové, jaké si je uděláme. Mohou být hektické, předražené a rozbředlé, nebo taky pohodové, kouzelné a... rozbředlé.
Tohle čtení má jednu super vlastnost. Pokud nejste prvotřídní bručouni a cynici, zahřeje vás tam někde pod hrudním košem. Nebojte se, nebude to bolet :-)

Katulik86
02.08.2018 3 z 5

Byla jsem rada,ze musim preskakovat jen asi 2 odstavce,protoze doma to mame jinak... Ale myslim,ze na zlate prasatko si o Vanocich urcite vzpomeneme :)

Nelly
25.05.2018 4 z 5

Krásná, úsměvná knížka s nádhernými ilustracemi. Na čtení s dětmi v předvánočním čase jako dělaná.

Mergirus
20.12.2017

Nádherná knížka, která zkrátí čekání na Ježíška. Jsosu zde vtipné momenty, které pobaví děti i dospělé. A ilustrace dráždí chuťové buňky.

Lucissia
08.12.2017 5 z 5

Přečteno opět a znova teď před Vánoci a musím říct, že i když už jsem se tam nesmála jako poprvé, stejně měla kniha pro mě i syna obrovské kouzlo a bude každým rokem k předvánočnímu času u nás patřit. :-) A syn, který má letos už šest si knihu vyloženě užíval, jen ten konec jsem musela malinko pozměnit. :-)

knihamouder
30.11.2017 5 z 5

Super knížka, která skvěle doplní předvánoční období. Pobaví, pohladí, dětem udělá radost vyprávěním i krásnými obrázky a dospělé vrátí do dětských let.

táta.čtenář
14.03.2016 5 z 5

Tuhle milujeme, letos už jsme ji Matějovi (a sobě) četli podruhé před vánoci a opět jsme smíchy "nemohli". Pan Vrána je exot na entou, on se dopouští úžasných kousků, což našeho Matěje nepříčetně baví. Pan Kratochvíl je mistrný spisovatel. A celá ta kniha je vtipná a krásná a plná očekávání vánoc a opravdu laskavá, jako jsou i jiné knihy z této edice (laskavé čtení) od Tritonu, které už doma máme.
Tady se prostě nemůžete splést, ať koupíte cokoli. :-)
A ty obrázky nás taky berou, Matěj nám to pořád škube z ruky, ani nás nenechá si to užít :-)

Lucissia
02.01.2016 5 z 5

Naprosto kouzelná knížka, ke které se budeme každoročně vracet. Čtyřletý syn sice ještě úplně všechno nechápe, ale určitě si bude pamatovat, jak ji maminka četla a přitom se tak smála, že rozesmála i tatínka a tekly jí slzy smíchu. :-) Knížka se líbí i manželovi, a to ke knížkám vztah moc nemá...