Meč pro královnu. Hra Žofie Bavorské o českou korunu i čest

Meč pro královnu. Hra Žofie Bavorské o českou korunu i čest https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139348/mec-pro-kralovnu-hra-zofie-bavorske-o-ceskou-korunu-i-cest-139348.jpg 4 18 6

Po smrti krále Václava IV. se nástupcem stane císař Zikmund. Ten však bojuje s Turky, a tak vladařkou ustanoví královnu vdovu – Žofii. V Čechách to vře, husitské hnutí sílí, to se nelíbí ani církvi, ani samotnému Zikmundovi. Pomoci má Čeněk z Vanterberka, jenže mezi ním a královnou vzplane vášnivá láska. Žofie hraje vabank o českou zemi i o svou čest.... celý text

Přidat komentář

broskev28
20.07.2019 5 z 5

Poslední část trilogie rozhodně nezaostává za těmi předešlými, naopak. A platí totéž, co jsem napsala o prvních dvou dílech, jen doba se změnila, situace se vyhrotila a každý byl nucen volit, na jaké straně bude stát.
Historické osoby a jejich činy jsou zestárlou Žofií komentovány a posuzovány smírně, s nostalgií a pochopením. "Výřečný Jan Rokycana měl zásluhu na tom, že pražský arcibiskup Konrád z Vechty se stal husitou!" Sama Žofie málem nevěřícně kroutí hlavou při zápisu těchto slov.
A její epitaf nad Žižkou: "Unikl všem pokusům o atentát, zfackoval husitské kněze, když se mu zdálo, že narušují kázeň ve vojsku, nechal bez milosti pobít a upálit adamity, kteří původní myšlenku táborů lásky proměnili v orgie sexu, násilí a krve . . ."
Naštěstí už neslyšela, že její pohřební obřad v Prešpurku celebroval biskup Jan Železný z Litomyšle, pravá ruka papežského legáta Fernanda z Lucy - oba kněží žili ve vyhnanství, neboť jim papež kladl za vinu, že "nedokázali v Zikmundově křižácké výpravě vzbudit potřebné sebeobětavé nadšení, které by Kristovy bojovníky přivedlo k vytouženému vítězství nad kacířskými husity."
Opravdu úžasná historická trilogie, velmi doporučuju všem milovníkům našich dějin!

minek
27.03.2018 4 z 5

Další z náhledů doby, která byla kdysi glorifikovaná a byla vydávána za zárodek "třídního boje", tentokrát očima královny, manželky jednoho z nejhorších králů na českém trůnu. I když to měl po svém otci Karlu IV. a v souvislosti se začátkem protestantismu a jeho šíření v Evropě velmi těžké.


TaLu
15.03.2016 5 z 5

Moje druhá kniha od autora a opět se mi velmi líbila. Vykreslené události na historickém podkladu, postavy vystavené tlaku doby a okolí a přesto tak hluboce lidské, jako by se stíral ten rozdíl mezi minulostí a současností. Lidské city a emoce jsou stejné, ať již jde o královnu, nebo o současnou maminku na mateřské - jen ty povinnosti, odpovědnost a prostředí, které je obklopují, jsou jiné.
Znovu jsem se ujistila o tom, že i nejlepší myšlenky a názory - může pár jednotlivců vzít, a zneužít jich ke svému prospěchu. Podle mne opravdu zdařile vykreslená atmosféra husitské doby. Jsem ráda, že i na tuto část našich dějin už se nemusíme dívat černobíle, jak se nás to snažili učit za totality na školách, ale že je tu vidět právě ta možnost zneužití pravdy. Nějak takto bych věřila, že se to odehrávalo - pro mne díky autorovi naprosto uvěřitelný střípek historie.

Lenka4
08.03.2014 5 z 5

Konec korunuje dílo. Závěrečná část trilogie o královně Žofii je nejzdařilejší. Autorovi se podařilo dobře a celkem přehledně vylíčit události kolem vzniku husitství a jeho jednotlivých aktérů a stran. Jak vidno, každou dobrou myšlenku mohou zcela zvrátit a zničit bezohledné mocenské ambice, fanatismus či touha po zisku.

irousek9
31.10.2013 5 z 5

Naprosto skvělá kniha.Hluboký kulturní zážitek.Není co dodat,velké díky jejímu autorovi!!!

soukroma
18.05.2013 5 z 5

Výtečný historický román z doby, kterou sice všichni známe jako husitskou, ale povětšinou máme o ní jen mlhavé představy (kdo vlastně vládl a jak). Díky využití vyprávění z pohledu manželky krále Václava IV., královny Žofie Bavorské, jsou léta 1411-1425 (do její smrti) vylíčena velmi lidsky, realisticky a současně značně civilně. Tyto bouřlivé doby - jak v Praze, celém království i v Říši římské - zahrnují vrchol (a pád) působení Jana Husa, upadající význam českého království kvůli neschopnosti Václava IV. a naproti tomu sílící politické ambice jeho nevlastního bratra Zikmunda. Kniha je plná historických informací, ale podaných velmi čtivou formou, přitom nejsou ani upozaděny citové stránky hlavních hrdinů.