Mé nenávisti se nedočkáte

Mé nenávisti se nedočkáte https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341831/bmid_me-nenavisti-se-nedockate-OXA-341831.jpg 4 20 7

Kniha čtyřiatřicetiletého novináře Antoina Leirise „Mé nenávisti se nedočkáte“ je pronikavou výpovědí o 12ti dnech, které následovaly po smrtonosných pařížských útocích loňského roku. Teroristé zde 13. listopadu 2015 připravili v pařížském hudebním klubu Bataclan o život 89 lidí, mezi nimi i jeho ženu Hélene, matku jejich tehdy 17ti měsíčního syna: Přes nevýslovný zármutek je Leiris odhodlán dál žít plnohodnotným životem. Lepší odpověď podle něho teroristům dát nelze: „Nedostanou to, o co se snaží. Dál budu milovat hudbu a dál budu chodit do společnosti. Nepřestanu žít, protože nechci, aby náš syn vyrůstal v atmosféře nenávisti, násilí či nevraživosti.“ A dodává: „Pokud by totiž v takovém prostředí dospíval, stal by se přesně tím, čím se stali oni: zaslepenci, násilníky, kteří dávají přednost zkratkám před složitějšími cestami myšlení, rozumu, vzdělání a kultivovanosti.“ Leirisova literárně vytříbená prvotina není jen hlubokým vyznáním lásky k milované Hélene, ale zároveň neodolatelným jiskřením života a především naléhavou výzvou nám všem, abychom se vyvarovali podezřívavosti, zášti a nenávisti, které hrozí rozpoltit naši společnost.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Malvern
Originální název:

Vous n'aurez pas ma haine , 2016


více info...

Přidat komentář

Starmoon
03.01.2023 5 z 5

Silný príbeh o mužovi, ktorý dokázal odpustiť neodpustiteľné. Forma denníkových záznamov príbehu sekla, podobne ako slovný minimalizmus, nečakané postoje a činy hrdinu (prístup k jedlu od mamičiek z centra, prvé „stretnutie“ s manželkinou mŕtvolou v márnici...). V čase čítania a bezprostredne po ňom som bola jeho/ich príbehom pohltená a zasiahnutá, už po pár dňoch badám efemérny efekt, päť hviezdičiek si však tento debut určite zaslúži – nielen pre príbeh samotný, ale aj (či najmä) preto, ako ho autor dokázal literárne kvalitne spracovať.

Taťka Hraboš
10.08.2021 5 z 5

Dílo malé rozsahem, velké silou své výpovědi. Text je to přitom jednoduchý, stručný, bez jakéhokoli sentimentu a patosu, přesto (nebo možná právě proto) umožňuje čtenáři výborně se vcítit do tehdejších pocitů autora. Můj obdiv má i za to, jak se vypořádal s danou situací, já bych asi postoj vyjádřený v názvu knihy za daných okolností zastávat nedokázal.


milamarus
21.11.2019 5 z 5

Komorní záležitost pevně zasazená do konkrétních dnů. Datum, čas, zápis. Datum, čas, zápis,..... // City se dostavily. City se musely dostavit. Dokonce bych napsala, že silnější knihu letos už asi sotva potkám. // Respekt autorovi a jeho schopnosti popsat souběžně probíhající vnitřní i vnější dění. Respekt za chtění a ochotu skládat.

mgeisselreiter
26.07.2018 3 z 5

Nejspíš proto, že jsem hodně čekal (na základě hodnocení a komentářů), mě knížka zklamala. City se nedostavily, nijak na mě kniha nezapůsobila. Čte se sice poměrně dobře, ale prostě jsem čekal něco jiného, něco víc... 60%, 26.7.2018.

alena4154
08.03.2018 5 z 5

Pěkná kniha. Dojemné už od samého začátku.

Dixinka
22.07.2017 5 z 5

Fantastická kniha, perfektně napsaná. Příběh je strhující, bohužel však pravdivý. Pokud si chce někdo poplakat, má šanci.

Ditules
13.07.2017 4 z 5

Útlá knížka, kterou jsem přečetla za 2 hodiny. Probulela jsem to.

Štítky knihy

francouzská literatura manželství terorismus deníkové záznamy

Autorovy knížky

Antoine Leiris
francouzská, 1981
2017  89%Mé nenávisti se nedočkáte

Kniha Mé nenávisti se nedočkáte je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce2x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x