Odveta

Odveta https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75129/bmid_odveta-mPE-75129.jpg 4 110 17

Mass Effect série

< 3. díl >

Lidstvo dosáhlo hvězd a připojilo se k rozsáhlé společnosti mimozemských druhů. Ale za hranicemi prozkoumaného vesmíru číhají Smrťáci, strojová inteligence usilující o vyhlazení všeho živého v galaxii. Záhadný, vůdce prolidské tajné organizace Cerberus, je jeden z mála, kdo znají pravdu o Smrťácích. Aby zajistil přežití lidské rasy, rozjíždí obludný plán na odhalení silných i slabých stránek nepřítele. Obludnost tohoto plánu spočívá v tom, že nějakému člověku musí být implantována modifikovaná technologie Smrťáků. Pro své zrůdné experimenty už má Záhadný vybraný i vhodný subjekt – zběhlého operativce Cerberu Paula Graysona, se kterým má nevyřízené účty z minulosti. Ani Záhadný si však neuvědomuje, že tímto experimentem otevírá Pandořinu skřínku…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Retribution , 2010


více info...

Přidat komentář
ArkAngel
ArkAngel
12.02.2023 2 z 5

Stejně jako u minulé knihy vás z počátku zaujmou prvky z videoher, které jsou v knížce použity a rozšířeny, jako jsou to například příběhy Andersona, Arii nebo Záhadného. Dokonce i začátek linky s Graysonem, který bojuje s technologií Smrťáků, jež jej postupně ovládá, nezní až tak špatně. Jenže se všechno brzy začne točit v kruhu. Postava jde z bodu A do B do C, aby opět skončila v bodu A. Žádný velký zvrat tu navíc není, takže jsem ve výsledku po celém uvedení vlastně knihu odkládal velmi zklamaný. Malinko cením, že zde postava Kai Leinga funguje o trošku lépe než ve videohře, ale pořád jde o slabý charakter a mé sympatie si patrně nikdy nezíská.

VladimirTetur
VladimirTetur
03.03.2022 3 z 5

Asi nejlepší z Karpyshynovy trilogie, ale pořád nemastné neslané, jen parazitní dílo, protože do toho autor nedal více invence.


Radesan
Radesan
13.08.2021 3 z 5

Je to mass effect, rozhodně mne to bavilo a beru to jako doplnění děje, ale o to jde.... kdo hrál hry a miluje příběh, ten tuto knihu podle mne ocení, kdo hry nehrál a nemá k příběhu vztah.... ais jej kniha neosloví. Za mne dobré :-)

Stupino
Stupino
19.12.2020 5 z 5

Mě se to líbilo, sci fi jak má být ????. Je to čtivé a tak jdu do finiše.

Forest66
Forest66
15.03.2020 2 z 5

Takové hodně průměrné. Neurazí, ale nikde není žádná hlubší myšlenka, dějový zvrat nebo něco, co by člověka překvapilo, utkvělo nebo odlišilo od ostatních knížek. Podobně jako u předchozích dílů, za pár měsíců si nevzpomenu vůbec na nic, co se v knížce dělo

AuroN
AuroN
04.08.2019 4 z 5

YES! Tohle je Drew Karpyshyn, jak ho známe! Odveta je solidní jízda od začátku do konce, která rozhodně stojí za přečtení. Samozřejmě, i zde platí pravidlo, že se jedná především o servis fanouškům her a v tomto případě také čtenářům předchozího dílu, ale předpokládám, že pokud toto někdo čte, tak asi není úplný nováček, co se herního a knižního Mass Effectu týče a kdyby se náhodou stalo, že ano, tak respekt! Ale opravdu, chcete-li tohle číst, minimálně knihu Vzestup a první dvě hry potřebujete znát, jinak to nemá smysl. S přehledem říkám, že se jedná o zatím nejlepší knižní díl, což samozřejmě může ještě nabourat čtyřka a nebo spin-off Andromeda, ale něco mi říká, že tady jsme na vrcholu. Karpyshyn zde předvádí, co mu jde nejlépe, ponořuje se hluboko do světa Mass Effectu, řeší otázky povinnosti, odpovědnosti a z černé a bílé dělá hustou šeď, kde si každý musí zvolit, zda například při otázce přežití lidské rasy účel světí prostředky a co všechno jsme ochotní obětovat k přežití. Tím samozřejmě mířím na záporáka série, pana Záhadného, který víceméně všechny postavy tak nějak převyšuje a z ostatních činí jen jakési nutné kulisy k vyprávění příběhu. Provázání s herním světem pak funguje na jedničku a k dokonalosti tomu chybí už jen ten velitel Shepard (blahoslaven budiž jeden z nejlepších herních charakterů všech dob). Abych to shrnul, tak ačkoliv to pořád není nijak dechberoucí literatura, rozhodně se není za co stydět. Mně, jako velkému fanouškovi série, udělala
nesmírnou radost. Díky Drew.

+ ideální tempo vyprávění, skvělá výprava, čtivé, akční
+ provázanost s hrami a předchozími romány
+ poutavý děj
+ "nej-Mass-Effectovější" román ze všech

- možná opět trochu předvídatelný děj
- román se pořád drží mantinelů, které si autor sám nastavil a přes ně dál nejde.

celkové hodnocení: 80%

Metla
Metla
13.07.2019 4 z 5

Literární rozšíření herního světa "Mass Effect" je s každým dílem lepší, „Odveta“ už předvádí dost slušné řemeslo. Jde o relativně volné pokračování „Vzestupu“, děj od začátku nasazuje ostré tempo, nikde nedělá zbytečné zastávky, nenudí. Zároveň mě však za celou dobu ani úplně nestrhnul, což může být do jisté míry dáno ne právě zajímavými hlavními hrdiny. Tedy těmi kladnými; záporáci (např. zabiják Kai Leng) a postavy rozporuplné (Grayson) do jisté míry vynahrazují nanicovaté charaktery admirála Andersona a vědkyně Kahlee Sandersové.
Zápletka o jednom experimentu společnosti Cerberus a jeho následcích není vyloženě blbá, přesto marně hledám důvod, proč by "Odvetu" měli číst jedinci neznalí herní série. Nemohou se v prostředí, událostech a vystupujících osobách pořádně orientovat, neznají souvislosti. Přijde mi to jako oblékat si podprdu, když nemáte prsa... nebo požírat z melounu jen pecky a nevychutnat si to podstatné okolo. Knihy jsou vítaným zpestřením RPG trilogie, zavedou fanouška zpět do oblíbeného vesmíru, doplní pár podrobností, ovšem samostatně asi příliš neobstojí.
Z pozice velmi zkušené velitelky Shepardové sem můžu preferovanou M-97 Viper vystřílet čtyři úhledné díry (75%). Jméno Shepard vám nic neříká a nevíte, co konkrétně si představit pod pojmem M-97 Viper? Odeberte z hodnocení 15-25%.

RiaKon
RiaKon
26.10.2017 3 z 5

Klady:
- charaktery postav (známí z her)
- propracované universum
- prequel ke hře Mass Effect 3
- rozšiřuje lore ME

Zápory:
- děj je slušný, ale nic extra
- pokud nebudete hrát hry, klidně přeskočte celou sérii

ME knihy jsou příjemným rozšířením universa, avšak nejedná se o zázračná díla. Všechny sledují příběh admirála Andersona, kterého známe jako mentora naší postavy ve hře. Tentokrát zavítáme na Grimsovu Akademii, kde se dozvíme nejen, jak si vede stará známá postava z první knihy, ale také nastíníme víc komplikace lidské biotiky.

witko
witko
22.10.2017 4 z 5

Řekl bych nejčtivější ze série.

Shock
Shock
13.10.2017 5 z 5

Kniha je akční a velmi čtivá, přečetl jsem ji jedním dechem.

ViliamNovický
ViliamNovický
29.06.2017

Do tretice príjemné rozšírenie mass effect univerza, po zjavení pre mňa druhý najlepší diel série. Mrzí ma len to, že z Graysonovho príbehu sa dalo vyťažiť ešte o niečo viac.

Pasadenka
Pasadenka
28.03.2017 4 z 5

Táák. Dočtena Dreweova trilogie. Lepší než druhý díl, který pořád pokládám jen za jakýsi mezistupeň. Myslím, že je čas na celkové hodnocení a… líbilo se mi to. Bylo to v něčem jiné, tak jak do sebe jednotlivé díly pomalinku zapadali, ale zároveň nebyli příliš propojené. V rámci žánru byla knížka napsaná zcela standardně, nemám co vytknout. Příběhově mě mrzí, že plížící se tajemno nedostalo dostatečný prostor k závěrečnému odhalení a vysvětlení o čem je ten život ve vesmíru. Celkové hodnocení… I pro ty, co je hra nezajímá, příjemné žánrové čtení, pro ostatní naprostá ztráta času. :)

lyriq
lyriq
26.02.2016 4 z 5

Solidní završení trilogie. :)

t_gon
t_gon
20.07.2014 3 z 5

Odveta za události odehrávající se v knize vzestup, čímž je jasně určeno, komu je kniha určena. Nyní už nejenom hráčům, ale i čtenářům, kteří mají minimálně Vzestup načtený. Děj se totiž odehrává 2 roky po událostech v knize Vzestup a na scénu vrací všechny hlavní postavy (v pár větách se dostane i na Gillian) a přidává konečně spousty nových lokací (Omega, základna Záhadného, Citadela…), cestování vesmírem a konečně i větší zapojení Reaperu (fuck smrťáckým názvům), když se v rámci provázaní s „běžící“ herní trilogií dostáváme téměř na konec Shepardovy cesty. Kniha je čtivá, děj pěkně odsýpá a ždímání korunek může pokračovat.

Jedinou velkou výtku mám ke všem těm přestřelkám a útokům jednotlivých frakcí na sebe, kdy se během chvíle efektivně vystřílí jedna frakce za použití brilantně naplánované akce a taktiky, aby vzápětí dostala na prdel druhou stranou za použití neméně podobné taktiky (zdravím Omegu-squad, Turiany a hlavně Kai Lenga a Záhadného). Tohle mi rvalo „oči“…

iampatrik
iampatrik
26.08.2013 5 z 5

Pro mne nejlepší díl trilogie, asi taky proto, že se mi všechny tři díly líbily, byly čtivé, jednoduché a tohle je završení celého příběhu. Teda, nevím zdali se to tak přímo dá napsat, protože každý díl má svůj vlastní příběh, který by mohl fungovat sám o sobě bez ostatních dílů. Přesto pokud někdo uvažuje, určitě přečíst postupně všechny tři knihy. Odveta je nejčtivější, nejvíce napínavá, s největším spádem. Spokojenost. PS. Žádný díl Mass Effectu jsem nehrál.

Ronin Roujin
Ronin Roujin
14.06.2013 4 z 5

Ne tak dobré jak dvojka a možná o kousek lepší než jednička. Jinak klasika, na jakou jste si zvyklí z předchozích dvou dílů.

JohnCZ
JohnCZ
15.04.2012 4 z 5

O tomto pokračování by se dalo říci prakticky to samé, jako o předchozích dílech. Je to dobrá kniha, výborně doplňuje děj hry. Avšak číst to jako samostatný titul nemá žádný smysl. Příběh se opět zaměřuje na Paula Graysona, Davida Andersona a Kahlee Sanders. Děj je tentokrát o dost temnější, Graysona jsem si po čas druhého dílu dost oblíbil a proto mě jeho osud velmi mrzel. Jsem fanda této série a proto uděluji 4*. Fandům doporučuji, ale ostatní ať si radši přečtou něco jiného.

Štítky knihy

mimozemšťané herní adaptace

Autorovy další knížky

Drew Karpyshyn
kanadská, 1971
2015  89%Revan
2009  92%Darth Bane: Cesta zkázy
2009  73%Zjevení
2010  73%Vzestup
2011  74%Odveta

Kniha Odveta je v

Přečtených172x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce135x
Chystám se číst45x
Chci si koupit12x
dalších seznamech4x