Mary Poppinsová

Mary Poppinsová https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116839/mary-poppinsova-116839.jpg 4 172 37

Mary Poppins - vlídná, přísná a milující žena, kouzelná dětská chůva a vychovatelku neznámého původu, která umí létat za pomocí deštníku a kterou také charakterizuje její papoušek, klobouk i její kouzelná brašna. Děj se odehrává v Třešňové ulici, kde žijí manželé Banksovi se svými dětmi – Janou, Michalem a dvojčátky Jeníčkem a Barborkou. Jednoho dne Janě, Michalovi, Jeníčkovi a Barborce odejde vychovatelka, tak paní Banksová shání novou. Když začne vát východní vítr objeví se Mary Poppins. Děti s Mary prožívají neuvěřitelná dobrodružství...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Mary Poppins , 1934


více info...

Deia
Deia
26.03.2024 2 z 5

Ako sa táto kniha ku mne dostala, to netuším, len tu zrazu bola. A aj keď ma jej čítanie až tak nelákalo, tak nemám rada, keď mám doma veľa neprečítaných kníh a tak nastal jej čas. Ale vôbec ma to nebavilo. Chápem, že je to kniha pre deti, ale myslím, že ani ako dieťa by ma nebavila. O Mary Poppins som len sem-tam niečo začula, ale film som teda nevidela a vedela som iba to, že ide o opatrovateľku. A tak nejak som si myslela, že ide o milú opatrovateľku. Ale Mary je na deti nepríjemná, jej povaha tiež nie je najlepšia, prišla mi strašne márnotratná a namyslená. Samotná kniha je potom len súbor akýchsi dobrodružstiev, ktoré deti s Mary zažívajú, ale mnohé mi prišli, že nemajú ani hlavu, ani pätu. Taktiež mi prišlo, že niektoré z príbehov ani nie sú vhodné pre deti. Za celý čas sa nedozvieme, kto Mary je a skadiaľ má také schopnosti aké má a to mi dosť vadilo. Celkovo som sa do čítania musela nútiť a bola som veľmi rada, že kniha je krátka a má obrázky. Toto nebolo nič pre mňa.

Luigi1
Luigi1
23.04.2023 5 z 5

Krásné pohádkové vyprávění


Atlantis
Atlantis
21.04.2023 2 z 5

Krásná dětská klasika s příjemnou hlavní postavou, kterou si prostě zamilujete... Až na to, že vůbec. Mary Poppinsová je naprosto extrémně protivná bez jakéhokoliv důvodu. Veškerá interakce mezi ní a dětmi je agresivní až na půdu a vy jenom čekáte, kdy dá některému z nich facku. Přitom jsou dětské postavy naprosto slušné a vychované. Psychedelické epizodky nás s dcerou přestaly v polovině bavit (protože tady extrémně nabývají na rozsahu), nemluvě o scénách, které byly vyloženě nepříjemné (děti zavřené v klecích, ulámané prsty narvané batolatům do úst). Opravdu nechápete, proč by měly děti nakonec obrečet, že Mary odchází. Spíš by se měly radovat, že se konečně zbavily šikanátora. Není to hezké, milé, ani příjemné čtení pro dospělé, natož pro děti.

LadidaX
LadidaX
21.09.2022 3 z 5

Našim dětem se kniha líbí. Nám dospělým o něco méně. Mary Poppins totiž není příliš vlídná chůva, a to má na starost sympatické děti. Někdy s nimi jedná vysloveně neurvale a dehonestujícím způsobem. Ale její svěřenci s ní zažívají něco, co by s žádnou jinou chůvou nezažili. Paní Traversová do knihy zapracovala svět fantazie, který je přitažlivý nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Hanncha
Hanncha
27.05.2022 5 z 5

Knihu jem četla jako mladší a moc mě bavila. Během čtení jsem se nemohla rozhnodnout, jestli mám Mary Poppins ráda, nebo mě spíš trochu štve. Trochu od obojího a možná proto, mě příběh tak bavil. Rozhodně doporučuji :)

BarcaStell
BarcaStell
25.03.2022

nádherná knížka :)

martin č.
martin č.
13.01.2022 5 z 5

Dobré, četl jsem to dcerám. Na knížce je poznat, že je staršího data, dnešní Mary by byla, aspoň myslím, o poznání korektnější a přívětivější, ale zase by možná tolik nepodněcovala fantazii a nepřitahovala. Líbilo se mi to.

85098211
85098211
25.11.2021 5 z 5

Abych řekla pravdu, vůbec jsem netušila, co mám od této knihy očekávat. V dětství se mi do rukou nedostala, ale došlo na ni až nyní. Navíc si občas něco milého a nenáročného ráda přečtu ;-). Mary Poppinsovou jsem si představovala úplně jinak, než jaká byla v knize. Spíš něco ve stylu Nanny McPhee, tedy sice přísnou, ale zároveň tak trochu bláznivou i milou osůbku, která má ráda děti a ty mají zase rády ji. Proto jsem byla dost překvapená, že byla tak diametrálně odlišná od této mojí představy. Ale ve finále mi to nevadilo ani trochu! ;-) Mary je prostě jen jedna a přestože zrovna neoplývá náklonností k malým stvořením, tak si i přesto dokáže získat jejich sympatie. Protože pouze s ní zažijí to, co by je jinak určitě minulo. A že to jsou zážitky neobvyklé, které by jim ostatní děti mohly závidět! Kniha je docela krátká, proto jsem ji jako dospělá měla přečtenou cobydup :-). A při zpětném hodnocení se mi moc líbila a zpříjemnila mi dnešní den ;-). Kromě toho je možné, že se k ní někdy vrátím a vychutnám si i to, co mi případně mohlo uniknout...

knihomolka1197
knihomolka1197
20.11.2021 5 z 5

Přečteno po mnoha letech na jeden zátah. Super knížka, i když se na ni teď v dospělosti dívám trochu jinak..

Osice
Osice
24.08.2021 5 z 5

Prosím nenechte se zmást anotací. Mary Poppinsová je všechno možné jenom ne vlídná:-) Čtení jsem si užívala, hlavně mě bavilo, že P. L. Travers obsadila do role kouzelné chůvy sebestřednou ženu, kterou kdeco otráví, odsekává dětem, vyhrožuje jim, uráží se, a která se se zalíbením prohlíží ve výlohách. Tak nějak jsem doufala, že postupně změkne, ale moc k tomu nedošlo. Vždycky jsem si myslela, že je Mary Poppinsová strašně hodná chůva. K dětem, které opatrovala, si však silnější vztah vytvořila, a to mi bylo sympatické. A děti jí velmi milovaly. Jsem moc ráda, že jsem si tohle známé dílko konečně přečetla, a poupravila si své domněnky:-) Jednu výtku ke knize bych však měla. Ilustrace se dost odchylují od textu. Např. Mary Poppinsová má mít černé vlasy a na obrázcích je má zrzavé?!

Barunka po první kapitole prohlásila, že to není knížka pro ni. Zaráželo ji, jak se Mary Poppinsová k dětem chová. Samotná dobrodružství ji očividně bavila, i na ně po čtení sama zaváděla hovor. Nejvíc se smála u kapitoly Jeníček a Barborka. Já si zase oblíbila paní Corryovou. … Než jsme knížku celou dočetly, tak jsme se shodly na tom, že jí dáme 4 hvězdičky, ale po dočtení jich tam sama od sebe máčkla 5:-)

Mary Poppinsovou mám ze zdejšího bazaru. Dorazila nám s překvapením uvnitř. Byla v ní vyšívaná záložka. Samozřejmě jsme ji k zakládání používaly, bylo to velmi milé zpestření:-) Ještě jednou děkuji.

Miranda
Miranda
13.04.2021 5 z 5

Marry Poppinsová je další z kouzelných knih mého dětství. Stejně jako si skoro každé dítě myslí, že vidělo Pyšnou princeznu v barvě, já bych přísahala, že nejen na konci první kapitoly, ale na konci každé kapitoly její svěřenci dostávali opakovaně kouzelnou medicínu a ta měla pokaždé jinou chuť. A přesto se o tomhle zázraku v knize píše jen jednou. Když jsem byla dítě, fantazie pracovala naplno, strašně se mi líbil Chechtavý plyn a Paní Corryová, byla jsem úplně nedočkavá, potom v dospělosti, až se s dcerkou konečně dostaneme k noční výpravě s hvězdičkami z lesklého papíru. Nádherný příběh. A co teprve výlet do obrázku nebo kolem světa. Nezapomenutelná knížka s úžasnými nápady.

Alizon
Alizon
16.02.2021 5 z 5

Jeden z mych "detskych snu". A prvni knizka, ktera mi zacala v hlave vytvaret obraz "stare Anglie" - pozdeji v tom pokracovaly detektivky od Agathy Christie. Po letech jsem se k ni opet dostala pri vecernim predcitani dceri a opet slavila uspech - u nas obou. A stejne jako kdysi ja si dcera povzdechla jak by bylo krasne umet jako miminko tajnou rec. Tolik kouzelnych napadu v jedne knize..

markyticka
markyticka
08.02.2021 5 z 5

Kniha mého dětství, která mne baví i v dospělosti. Já tak moc chtěla mít chůvu :)

zaglo
zaglo
08.12.2020 3 z 5

Znám knihu z dětství a v té době se mi moc líbila. Když jsem ji četla se synem (7 let), už se mi moc nelíbila a ani on z ní nebyl nadšený.

ADE138
ADE138
02.10.2020 4 z 5

Poslouchala jsem audioknihu načtenou Danou Morávkovou. Líbila se mi. Příběh - to už je dětská klasika.

ZuzanaK.
ZuzanaK.
29.07.2020 4 z 5

Jako dítě (cca 9) jsem z té knihy nadšená nebyla. Syn (5) ji chtěl přečíst už 3x, mně se nyní líbila mnohem víc, než v oněch 9 letech. Vždy mi ta kniha připomene film T. Burtona Big Fish. Možná pro ten fantaskní svět, kdy se věci jeví jako smyšlené, ačkoli záleží jen na úhlu pohledu a stanou se pravdivými.
Zkrátka, není to kniha pro každý věk.

JancaMia
JancaMia
13.02.2020 3 z 5

Zlatý fond dětské literatury

Petja
Petja
17.09.2019 3 z 5

Mary Poppinsovou jsem dostala k Vánocům asi ve druhé třídě, nikdy jsem však nedokázala přečíst víc než prvních pár kapitol. Když jsem na knížku narazila v katalogu doporučených knih pro děti, rozhodla jsem se jí dát ještě šanci. S dcerou jsme přečetly v zimě opět pár kapitol, pak asi dalších dvacet knih a na konci léta jsme se rozhodly ji dočíst. Nakonec se to povedlo, ale musím upřímně říct, že nechápu, odkud se bere obliba této knihy.
Děti jsou moc sympatické, kouzelné zápletky originální, ale Mary Poppinsová mi prostě není sympatická, rozhodně bych takovou chůvu nechtěla pro své děti (ačkoli na konci příběhu je postupně trochu mírnější, třeba v kapitole, kde hovoří s kosem o dvojčátkách).
Celkově jsem ráda, že to mám za sebou, a mladší dcera si ji bude muset asi přečíst sama. Vliv na moje smíšené pocity ale můžou mít i poněkud expresivní ilustrace mého staršího vydání.

maca1245
maca1245
31.01.2019 5 z 5

Milý příběh, který navodí super atmosféru a nastartuje vaší fantazii.
Odpočinkové čtení jak pro děti tak pro starší .

Radííí
Radííí
13.01.2019 5 z 5

Roztomilý příběh se skvělou atmosférou. Krásně jsem si u Mary odpočinula a naladila na dobrou náladu.:)

Štítky knihy

pro děti od 6 let

Autorovy knížky

Pamela Lyndon Travers
australská, 1899 - 1996
1987  84%Mary Poppinsová

Kniha Mary Poppinsová je v

Právě čtených2x
Přečtených245x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených11x
Knihotéce94x
Chystám se číst58x
Chci si koupit12x
dalších seznamech6x