Ve stínu pravdy

Ve stínu pravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17880/mark-stone-ve-stinu-pravdy-17880.jpg 4 17 4

SDPP má starosti a s ní samozřejmě i generál Khov i Mark Stone. Peníze, ten věčný hybatel, schází i tak potřebné instituci, jako je SDPP. Generál Khov přesvědčuje své okolí o potřebě většího přílivu financí, ale prezident váhá. Nakonec souhlasí s podmínkou, že na další misi se vypraví i jeho pozorovatel, a tak Mark odlétá na rutinní pracovní cestu s mladíkem Bobem od Vesmírné policie v zádech. Mise to má být jednoduchá, je potřeba jenom zjistit, zda planetu středověkého typu nepoužívají někteří draví podnikatelé jako skládku nebezpečného odpadu. Nic však není jednoduché, jak se na první pohled zdá.... celý text

Přidat komentář

Polinius
17.11.2023 4 z 5

Bohužel jsem nikdy nečetl originál.
Toto je moje třetí česká mutace a opět je to velká nadsázka až parodie. Když to zařadím mezi ostatní české série jako je JFK a nebo Kladivo na..., tak to přece jen průměrem ční nad ně. Příběh je poměrně prostý - což nemusí být chyba! Má to spád a stránky se otáčí skoro samy a za chvilku je to přečtené a máte další knižní ,,zářez". Kniha balancuje tenké hranici, kdy jsem ještě snést nedostatek vnitřní logiky příběhu a chování postav. Autor si vypůjčuje archetypální postavy které známe odjinud a proto můžeme potkat ex prezidenta USA Clintona a nebo Darth Vadera. Samozřejmě pod jiným jménem.
SPOILER: Obálka přesně odkazuje na jednu scénu ze závěru knihy.

Senza Jenka
12.07.2022 1 z 5

(SPOILER) Nemám nic proti tomu, z celé série si vystřelit a pojmout díl formou humoru a lehké (klidně těžké) nadsázky. Proč neposlat hrdinovi do cesty třeba "den blbec" a pořádně ho v tom nevymáchat?! :oD
Všichni to známe, mohlo by to tedy klidně potkat i Stonea. Královský gambit, který ač chronologicky teprve následuje, jsem přečetla dříve, je napsán v tomto duchu a opravdu pobavil. Všechny ty nepovedenosti ale musí mít nějakou logiku - a právě s tou je bohužel autor zrovna v tomto dílu dost na štíru.
Mark Stone si pravidla občas ohýbá podle svého, ale nevměšování jinak velmi ctí - vždy se snaží splynout s davem, pokud už musí přistát, činí tak v nepřístupných oblastech a s davem splývá i když vývoj planety už narušili Solanci (Denebané, Galaktická důlní...).
Nedává tedy smysl, aby vystoupil z modulu v obydlené oblasti, jak na výlet a po únosu "kolegy" Boba musel horko těžko místní oblečení shánět. Android prošpikovaný detektory se zase nechá překvapit ženskou s vidlemi... Vycvičený agent Vesmírné policie se chová jako pětiletý smrad, kterému nekoupili zmrzlinu, jenom proto, že zakopl. Vyrušivšího je strážce, místo nenápadného zneškodnění, rovnou dekapitovali (mimochodem stále mi není jasné čím, když zrovna utekli z vězení a nebyli ozbrojeni). A proč se hrdina strachuje, že místní středověký král bez jakýchkoliv technologií k tomu nutných, se bude snažit ovládnout galaxii, když jediné, co ho v tu chvíli pojí s vesmírem, je černá skládka?
Nemám ráda, když účel světí prostředky tak moc - výsledek je žalostný a účelu (zde zřejmě pobavit) nakonec stejně dosaženo není. Nemám ráda, když ze mě autor dělá blbce.
Dočetla jsem to s maximálním vypětím.


cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.

lyriq
20.06.2017 1 z 5

Přenesli jsme se k magii... Vyprávění hezky plyne, čte se to příjemně, ale konec přijde tak nějak moc prudce s tím, že více v pokračování... To mi k formátu příliš nesedí. Tenhle díl mi bohužel celkově moc nesedl.