Mami, kdy už konečně umřeš?

Mami, kdy už konečně umřeš? https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281818/mid_mami-kdy-uz-konecne-umres-bNc-281818.png 4 97 35

Autorka v knize vypráví svůj příběh o tom, jak se nastěhovala ke svým rodičům, aby se mohla starat o svou matku, která trpěla demencí. Snažila se dělat všechno správně, ale musela se vyrovnávat s tím, že její matka se pomalu, ale jistě začala stávat neznámým člověkem. Žena, kterou kdysi milovala, už zmizela, najednou tu místo ní byla dementní osoba, která trápila své okolí záchvaty agrese. Jednoho dne se Martina přistihla, že říká: „Mami, teď už můžeš jít. Prosím, jdi už.“ Martinin příběh není ojedinělý...... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: , Portál
Originální název:

Mutter, wann stirbst du endlich? , 2013


více info...

Přidat komentář

Emik87
12.02.2024 4 z 5

Knížka mě hodně zaujala, protože jsem se sama starala o maminku a také pracuju s lidmi s demencí. Je určitě důležitá jako náhled pro lidi, kteří s danou problematikou nemají zkušenosti. Ale je přece jen na můj vkus osekaná.

AnnaR.
20.12.2023 5 z 5

úžasná kniha pro ty, co něco podobného zažívají a ví, že někdo chápe jaká je to hrůza starat se o psychicky postižené seniory. Horší byl otec, s těmito lidmi jsou větši problémy, protože nejsou zbaveni svéprávnosti, nejsou na první pohled nemocní a při tom znepříjemňují a ztěžují svému okolí život víc, než nebožáci postižení demencí. A jestliže někdo píše, že se děti musí starat o své rodiče, tak neví o čem mluví a nikdy soužití s takto postiženým rodičem nezažil.


Eva398
04.10.2023 4 z 5

Obdivuji autorku, že dokázala napsat svůj příběh. Je to těžké, když onemocní blízký člověk. Rodiče se o své děti starají celý život a děti by jim měli tu lásku a starost oplatit, když zase potřebují oni. Je to těžké. Rodiče nás vidí růst, uživat života a mi zase vidíme své rodiče stárnout. U každého je to stárnutí jiné. A když onemocní, musí děti řešit tuhle situaci, která není vždy lehká. Skláním se před každým, kdo se stará o své rodiče.

Jack Bauer
10.04.2023 3 z 5

Naprosto bezcitný název mě zaujal po této knize sáhnout, i když jsem očekával úplně jiný příběh na jiné téma, ale i tak velice zaujalo. Nedivím se, taky bych si to asi v dané situaci přál, sám bych to nezvládl žít a starat se o dementní osobu. Velmi depresivní kniha plná rozporuplných emocí. Obdivuji sílu pečovatelek, které to mnohdy ale také nedávají. Můj celoživotní strašák, takhle bych dopadnout nechtěl. V domovech důchodců i v nemocnicích v posledním stádiu před smrtí se o umírající nepostarají, spíše je dorazí, kdo by se o ně staral a financoval? Stát a zdravotnictví ušetří peníze, je to taková schválená nepřiznaná eutanasie. Vyšší počet nedávám proto, že kniha na mě působila psaním dost amatérským způsobem, hůře se četla, kdyby byla psána formou románu, dal bych plný počet.

micha-ella
12.09.2021 3 z 5

Mně název této knížky připadá strašný! Děti by se měly postarat o své rodiče tak, jako se rodiče starali o ně v jejich bezmocném dětství. Autorka svou upřímností bohužel nezapře svou sobeckost. Chápu, že je to náročné, sama jsem to zažila, ale ona místo vlastní péče využila bohatý sociální systém a přesto postrádala trpělivost a neustále si sebestředně stěžovala. Všimněte si (je to překladem?), že slovo maminka je v celé knížce jen jednou. Studené, německé, smutné.

harena
27.05.2021 5 z 5

Ani ne zpověď, spíš vyprávění autorky, které jde až na dřeň. Přistěhovala se s rodinou do domku svých stárnoucích rodičů, kde se posléze stará o matku trpící demencí a o svého otce, který se cítí být upozaděn a stále si stěžuje, že jeho si nikdo nevšímá.
Po delší době už autorka otevřeně přiznává svou nervozitu, svou nechuť mít rodiče stále ve středu svého zájmu, ve dne i v noci myslet na to, co se u nich právě děje. Přiznává svou únavu, vyčerpání a starost i o své zdraví. Určitě každý podle věku a zkušeností bude jinak nahlížet na její chování , ale kdo nezažil, neměl by soudit.
Musím ocenit a moc poděkovat za to, jak u nás funguje domácí hospicová péče, pomohla i nám v nejtěžších chvílích.
Přečtení knihy moc doporučuji, je silná svou výpovědí a myslím, že je přínosná pro všechny čtenáře bez rozdílu věku.

slaska77
23.04.2021 4 z 5

Knížka na mě tu a tam vykoukla na databázi knih, ale nějak jsem se k ní nemohla dostat - až dnes jsem měla štěstí v knihovně a za podvečer byla přečtená, název je tedy hrozný, ale téma zajímavé a kniha velmi poutavá, naštěstí nebyla moc ufňukaná a některé pocity muselo být pro autorku těžké si přiznat, to obdivuji.

Schuminka
14.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Těžký příběh dcery starající se o dementní matku, která se po ztrátě své osobnosti proměnila v prázdnou tělesnou schránku, a stále více nemocného sobeckého otce, který odmítá pochopit, že se svět netočí jen kolem něj. Obdivuji autorku, že danou situaci přežila, neutekla a dokázala napsat knihu o tématu, o kterém většina mlčí a dělá, že umírání neexistuje.

Lka
02.03.2021 5 z 5

Velmi čtivě napsaná kniha. Tuto knihu bych doporučila každému si přečíst. Nikdy nevíme, kdy se do takové situace můžeme dostat. Touto knihou si můžeme trochu představit, jak to může být velmi těžké a depresivní, i když svou rodinu milujeme nade vše.

Póžislava
08.10.2020 4 z 5

Sileny pribeh, ale takovych je tolik, ze si to nedokazeme predstavit. Kniha je psana hezky, ale ke konci uz mi to prislo hodne roztahane. Kazdopadne doporucuji.

Jani23
23.11.2019 3 z 5

Poprvé jsem četla knihu s takovým tématem jako je demence. Kniha je smutna, ale ze života a pravdiva. Nedokážeme si představit jaké to může byt starat se o příbuzného s demenci, ale autorka svým příběhem vypráví jak je to obtížné a kolik ji stoji síly se postarat.

hana1070
13.09.2019 4 z 5

Dost depresivní kniha - nejen o umírání, ale také o těch, kteří o umírající pečují.
Německý sociální systém versus pečující - v Německu se kniha stala bestselerem a určitě má potenciál oslovit čtenáře i u nás - hledejme tu odpovědi na otázku, jak bychom chtěli prožít své vlastní stáří, ale také inspiraci v tom, jaké sociální služby bychom měli chtít a jak by to také mohlo tady u nás lépe fungovat.

NymphMaeve
28.08.2019 5 z 5

Místy až neskutečná výpověď dcery, která přihlíží kruté formě nemoci své vlastní matky. Poté i otce. Nemyslela jsem si, že by někdo mohl slova názvu knihy vyslovit, ale po přečtení jsem pochopila. Nemoc je nemilosrdná a okolí starající se o nemocnou osobu je ve velmi těžké situaci. Neumím si to představit, ale po přečtení se mi ulevilo, vše má jednou svůj konec. Je to spojení péče, psychického vypětí i byrokratických povinností. V knize najdete každý aspekt situace od začátku po konec.

markoj
15.07.2019 4 z 5

Knížka mě, jako asi většinu, zaujala svým názvem. Starám se o taťku, tak jsem si říkala, že to může být zajímavé. V mnoha myšlenkách autorky jsem viděla ty své. Moc ale nerozumím některým jejím postojům, jednáním. Taky sociální a zdravotní služby jsou v Německu v mnohém odlišné. Přiznávám, že k dočtení knihy jsem se už musela nutit. Dala bych 3,5 hvězdičky, kdyby to šlo..Nějak jsem s tím nesouzněla, ale každý jsme jiný.

Jolina
27.04.2019 4 z 5

Autorka otevírá velmi upřímně téma, o kterém se příliš nemluví. Kniha se mi líbila, myslím, že by si ji měl přečíst každý.

v.r.b.o.v.a
20.02.2019 3 z 5

Realistický pohled na tuto závažnou nemoc-demenci.

Danago
28.10.2018 2 z 5

Knížka má velice smutnou až depresivní tématiku. Starat se o 80ti letou matku s demencí a otce, který má změnu osobnosti je velice těžké. Autorka má k tomu ještě teprve dceru v základní škole a měla by se v tomto období věnovat spíše jí. I přes veškerou pomoc pečovatelské služby je to pro ni nezvladatelné. Tady je také vidět jaké důsledky může mít pozdní mateřství. Člověk se potom ocitá ve velmi obtížné situaci.
Ač je téma závažné , knížka je napsaná velice amatérsky a proto se mi docela špatně četla. Také síť sociální péče je v ČR jiná než v Německu a taky možná naše mentalita a empatie je někde trochu jinde.

adela2230
30.09.2018 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, člověk vidí, že jsme jen obyčejní lidé, kteří také potřebují pomoct.

psychousek
07.09.2018 4 z 5

První, co lidi na knize zaujme je název. A tak to bylo i u mne. Tato kniha je prostě těžká četba. Nicméně mně dala možnost vidět něco, co jsem do té doby nevěděla. Jistě, všichni víme, že něco podobného existuje, ale ruku na srdce (a hlavu na špalek) - kdo ví, jak se o člověka s demencí starat? Jaké to je? To asi není téma, na které se zeptáte kamaráda, který si s vámi večer sedne na pivo... Ať už bude názor jakýkoli, doporučuji přečíst.

BBaarča
31.08.2018 1 z 5

Kniha se četla dobře, ale přišlo mi to spíše jako autorčino fňukání, než upřímnost. Samozřejmě jsem si vědoma toho, jak je psychicky náročné starat se o člověka trpícího demencí, ale doposud je spousta lidí, kteří se o své nemocné rodiče starají sami, bez pomoci pečovatelské služby a kompletně jim to rozhodí život. Opravdu mi to přišlo místy až přes čáru a autorka na mě bohužel občas působila bezcitně.

Štítky knihy

stáří demence (nemoc) maminka podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Martina Rosenberg
německá, 1963
2016  76%Mami, kdy už konečně umřeš?

Kniha Mami, kdy už konečně umřeš? je v

Právě čtených2x
Přečtených141x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených11x
Knihotéce15x
Chystám se číst166x
Chci si koupit52x