Malý japonský krámek

Malý japonský krámek https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341856/bmid_maly-japonsky-kramek-yrg-341856.jpg 3 29 8

V současné Paříži dojde k osudovému setkání líbezné gejšy s neohroženým samurajem. Gejšou je ve skutečnosti nefalšovaná Francouzka z předměstí, jež se našla v postavě tradiční japonské společnice s nalíčenou tváří a v hedvábném kimonu. Jmenuje se Pamela a živí se prodejem bonsají v Malém japonském krámku na levém břehu Seiny. Samurajem není nikdo jiný než Thad, mladý muž z bretaňského venkova, jehož živí dobře placené zahraniční mise na hraně zákona. Pamela i Thad v dětství propadli americkým televizním seriálům (ona spíše Dallasu, on Kung fu) a tímto prizmatem vnímají skutečnost i rodící se milostné vzplanutí. Když Thad vztah se svou „gejšou“ ukončí, rozhodne se Pamela „samuraje“ vyhledat a vydává se na dlouho cestu do Země vycházejícího slunce, kde na oba čekají četné nástrahy a mnohá překvapení. Příběh na pomezí mezi zamilovanou romancí, detektivkou a cestopisem o zapadlých končinách, tradicích a zvycích dnešního Japonska by se mohl snadno stát románem o moderní Popelce typu Pretty Woman. Nicméně začínající spisovatelka, francouzsky píšící Kanaďanka Isabelle Artusová, se stereotypům úspěšně vyhýbá a svým odlehčeným stylem plným humoru a svěžesti, který dokáže udržet i v otevřených popisech milostných scén, slaví úspěch u čtenářů i kritiky. Oba milenci jsou v dětství a dospívání uvězněni v nepohodlných rolích, způsobených necitlivou výchovou a nadměrnou konzumací televizních seriálů, ale v pestrých kulisách moderního i mytického Japonska projdou zásadní proměnou v intencích klasického bildungsromanu i východních duchovních nauk.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

La petite boutique japonaise , 2016


více info...

Přidat komentář

Zelore
17.05.2022 1 z 5

Pro mě byla tahle kniha jedním velkým zklamáním. Postavy se nijak nevyvíjí a ani nemají moc propracovaný charakter, příběh je bláznivý a vtipné scény mě vůbec nerozesmáli. Japonsko je mou velkou vášní, ale tady jako by všechny jeho znaky vzala tak povrchově (trochu je i převrátila naruby), že jsem se musela dost přemáhat, abych knihu dočetla.

LimedkaMikki
03.02.2021 2 z 5

Dlouho jsem váhala, jestli dát ty hvězdy dvě, nebo tři. Kniha má velmi líbivou obálku a zajímavý obsah. Líbily se mi přechody mezi Pam a Thadem. Nicméně o obsahové stránce to byla docela nuda. Vykreslené vztahy a postavy nepůsobily věrohodně ani v rámci smyšleného příběhu. To jak bylo ukázáno Japonsko je zajímavé možná tak pro někoho, kdo ho má možná tak rád, ale jinak se moc o něj nezajímá. Lidi, kteří o Japonsku něco ví, tak zapláčou.
Nakonec jsou to ty hvězdy dvě, ale takové lepší dvě.


medlovice
23.01.2018 4 z 5

Svrběla mě ruka.
Mám po ní sáhnout nebo ne ? Malá knížka s hezkým obalem a jinotajným názvem. No snad to nebude malý krámek hrůz , vypůjčila jsem si ji a otevřela dveře krámku. Je to spíš malý krámek nudy . Vlastně je to, co jsem čekala - dva lidi co žijí životy jiných nebo milují cosplay a proto je nutné něco protrpět a dospět. Musí se ztratit , aby se našli . kniha má velmi hezkou grafickou úpravu a okouzlující obal

alzbeta4340
08.12.2017 3 z 5

Neobvyklá lovestory mezi francouzskou dívkou a mladíkem, kteří žijí své životy jako gejša a samuraj. Dojem snad až nepřiměřené bláznivosti námětu naštěstí zahlazoval jemný humor zřetelný hlavně v první, pařížské části románu. Japonská část byla psaná vážněji a už mě tolik nebavila. 3,5 hvězdičky

Lucila
23.09.2017 2 z 5

Francouzký pohled na Japonsko, hraní si na gejšu a samuraje. Chvílemi je kniha uvěřitelná, ale celkově to nějak nedrží pohromadě. Moje očekávání bylo nastaveno asi vysoko, je to spíše oddychovka, která se trochu otírá Japonsko.

iška
18.09.2017 2 z 5

Konfrontace současné západní a staré východní kultury, láska, hledání sebe sama - ale vše jen tak nějak po povrchu. Moc mě to neoslovilo.

pagac17
28.07.2017

Jak bych se mohl lépe vyjádřit k přečtené knize, než odkázat čtenáře k jejímu úvodu od autora knihy, je to velmi zajímavá publikace o současné Paříži v intimním vztahu Pamely se samurajem Thadem. Autorka nám poskytuje možnost nahlédnout do zvyků Japonců se všemi peripetiemi, ještě více se pak o samotném Japonsku dozvíme z pobytu Pamely a její společnice v samotné zemi. Je to úplná jiná země východu oproti nám Evropanům. To jsem piři čtení žasnul, jak japonci ve své zemi žijí, pracují, milují se a i nadále bojují proti jiným národnostem. Autorka velmi pozorně vyzdvihuje a srovnává některé dějinné události se současností. I když jsem si myslel, že toho o Japonsku vím hodně, tak jsem se mylil, dozvěděl jsem se dále i další podrobnosti o životě, vztazích, kultuře Japonců.

Teckovana
28.06.2017 3 z 5

Velmi pěkná obálka a celková grafická úprava knihy. Obsahově něco mezi brakovou romancí a populární studií o tradiční japonské kultuře. Bohužel, pro pokročilé japanofily kniha nic moc nového nepřináší. Občas se objeví docela vtipné situace, ale čekala bych humoru víc. Příběh by mohl být docela dobrý námět na povídku, jako dvousetstránkový román ovšem poněkud selhává.

Štítky knihy

Japonsko francouzská literatura samurajové bonsaje gejša japonská kultura

Autorovy knížky

Isabelle Artus
francouzská, 1971
2017  55%Malý japonský krámek

Kniha Malý japonský krámek je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst36x
Chci si koupit4x