Malý bílý koníček

Malý bílý koníček https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26279/maly-bily-konicek-26279.jpg 4 246 51

Dobrodružné fantasy pro děti o Marušce Merryweatherové, která se spolu se svou vychovatelkou musí odstěhovat z Londýna na venkov. Tady na ni čeká zcela nový svět, plný tajemství, jež po kouskách odhaluje.

Žánr:
Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Computer Press (CP Books)
Originální název:

The Little White Horse , 1946


více info...

Přidat komentář

Any935
23.04.2023 5 z 5

Kniha mého dětství, čtená několikrát po sobě.

KikiBookSpirit
16.01.2023 5 z 5

Tuhle nádhernou knížku si čas od času musím vždy přečíst znova. Popisy měsíčního údolí jsou tak kouzelné, že hltám každé slůvko. Je to knížka, kterou ráda daruji i ostatním a krásně se čte malým i velkým.


Klarkare
15.10.2021 4 z 5

Krásna fantasy knižka, veľmi ma zaujala.

De.De.
20.12.2020 5 z 5

Knihu mám doma již pár let, občas ji přečtu.
Viděla jsem jak seriál z 94let, nese stejný název jako kniha, tak i film z 2008, ale ten původní název už nenese, nýbrž je název kletba měsíčního údolí.

Fortuna7
26.10.2020 2 z 5

V celé knize se řešila minulost. Kniha měla pomalé tempo a když měla Maruška nové šaty, byl jejich popis na stránku. Ale když si řeknu, že to je opravdu hodně stará kniha, vlastně se mi to docela líbilo...

zamilov.do.knih
13.08.2020 5 z 5

Možná, že z anotace vás kniha moc nezaujala, ale mně se kniha opravdu líbila. Byla pěkná, milá, napínavá a konec autorka napsala opravdu hezky (trochu pohádkově). A celkově mi přišlo, že příběh je tak trochu pohádka. Kniha se mi dobře četla, takže si myslím, že je vhodná i pro mladší čtenáře než jsem já. Knížku vám můžu jen doporučit, protože mi opravdu nepřišla špatná (právě naopak). A pokud jste četli knihu Anna ze Zeleného domu a líbila se vám, tak kniha Malý bílý koníček se vám bude také líbit. Protože styl psaní autorek si je podobný, hlavní hrdinky mají podobné vlastnosti a prostředí si v obou knihách zamilujete. Dokonce mi přišlo, že Malý bílý koníček je pohádková (a trochu fantasy) verze Anny ze Zeleného domu. A proto obě knihy hodnotím stejným počtem hvězdiček, ale Malý bílý koníček se mi líbil asi o trochu (o maličkou trochu) více.
~
9*/10*

Ridley
27.03.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem našla založenou v knihovně. Už je tam několik let....teď mám na čtení víc času a tak se na ni dostalo...a musím říct, že lituji toho, že jsem si ji nepřečetla dřív. Ano je to příběh pro holčičky, ale je úchvatný....napětí, dobrodrůžo, romantika i tajemno

Medasek
08.08.2019 4 z 5

Kniha měla zajímavý příběh. Taková typická pohádka o boji dobra se zlem.

ElikaBendova
19.08.2018 3 z 5

Kdybych první četla knihu, určitě by to bylo fajn. Jako dětská kniha je to naprsoto svkělé, kdy se zobrazuje, jak dobro vítězí nad zlem. Marušce pomáhají zvířátka, jako by byli lidé. Bylo zde o mnoho víc zápletek, než ve filmu. Určitě ji později budu předčítat maličkým. Moc se mi líbí, že kapitoly jsou rozdělené ještě na podkapitoly. Maličké ilustrace jsou také povedené. Přišlo mi, že čím víc se kniha blížila ke konci, tím rychleji děj ubíhal. Postavy byly naprosto dokonale promyšlené a každá z nich měla skvělý charakter. Oči mi jen klouzaly po řádkách samy. Svoje kouzlo má. Určitě potěší hodně malých holčiček.

Naias
16.06.2018

Celý príbeh bol v podstate o napravovaní chýb z minulosti, či už spred stoviek alebo spred dvadsiatich rokov, čo by bolo fajn, len keby to nebolo čím ďalej tým viac sladené a čierno-biele. Malo to pôsobivú a zo začiatku ozaj čarovnú atmosféru, ktorá sa žiaľ postupne začala vytrácať. (A nechýbalo ani klasické pripomenutie, ako Angličania Francúzov „milujú“.)
Pri čítaní ma trochu rušilo, že prekladateľka má mierny problém so spisovnou slovenčinou a dokonca si občas mýli aj význam slov (sklo nebýva kryštálové, ale krištáľové a lucernou sa nesvieti, ale kŕmi sa ňou dobytok).
A jedno som nepochopila – načo tam vlastne bol ten biely koník?

IngeeK
30.03.2018 5 z 5

Kniha mého dětství. Už jako malá jsem se k této knize ráda a často vracela, z knihovny jsem ji měla půjčenou snad pětkrát. I když starší, pořád jsem si pamatovala příběh, který mě tak nadchnul, že jsem pak byla šťastná, když jsem dostala vlastní knihu a mohla jsem si ji po letech zase přečíst. Dnes už jsem ji četla snad po desáté v životě, ale přesto mě ten známý příběh nenudil. Poznámky jsem si k tomu zapsala jen tyto:
Přibližně do 50té stránky mi trochu nešlo přes jazyk ty hromady popisu a kapitoly rozdělené do podkapitol, ale brzy jsem si zvykla a příběh pak už jel jak po másle. Později v knize byly už některé popisy i příjemné a krásně vybarvující. Například popisy bohatých jídel mi dělaly opravdu chutě. :)
Další, co mi přišlo spíš líto, že v českém vydání má kniha poměrně dost tiskových chyb, které mě trochu rušily ve čtení...
Film jsem neviděla, jen jsem kdysi zhlédla seriál (je v nich rozdíl?), ale vůbec mě nenadchnul, spíš mi bylo líto, že už to bylo něco jiného, než příběh, který jsem z dětství tak dobře znala.
Jinak je to nádherný pohádkový příběh, milý a trochu snový a hlavně nezapomenutelný.

Morgaine07
12.02.2018 5 z 5

Úžasný obal a fantastický příběh o Marušce. Knihu jsem moc chtěla poté co jsem viděla film kletba měsíčního údolí. Knihu jsem přečetla o Silvesterua ani chvilku jsem se nenudila.

helusa2
04.02.2018 5 z 5

Dovolím si ještě jeden komentář, neboť mi to nedá, abych se s Vámi nepodělila o zážitky z druhého přečtení - tentokrát jsem knížku četla před spaním dětem.
Moc jsem chtěla, aby ji děti poznaly, zvlášť poté, co jsme se koukli na film Kletba Měsíčního údolí. Byla jsem z něj nesmírně zklamaná, protože postavy byly vykresleny úplně!!! jinak než v knize, děj nebyl jen osekán (to je ve filmu pochopitelné a nutné), ale velmi pozměněn a některé zásadní postavy tam prostě vůbec nebyly...
Když jsme začali číst, byla jsem na rozpacích, zda ten starobylý jazyk a velice popisný styl děti zvládnou... Dneska je doba rychlá a zkratkovitá... Ale vlastní krev nezklamala :-D Děti se spontánně ptaly na slova, kterým nerozuměly a zcela mě odzbrojila ta nejmladší, když uprostřed sice barvitého, ale celostránkového popisu prostředí prohlásila: "Tam to muselo být nádherné..." :-D
Doporučuji tedy především pro společné chvíle a čtení - určitě to stojí za to!!! Chytlo to nejen jemnou a citlivou prvňačku, dvanáctiletou rozjitřenou puberťačku, ale i desetiletého chachara, co má jinak nejradši Rychlé šípy :-D

Adelaide777
20.10.2017 5 z 5

Krásný a dojemný příběh, který nás zavede do světa plného kouzel a tajemných bytostí :-)

helusa2
14.10.2017 5 z 5

To bylo tak kráááásnéééé!!! Pohlazení pro duši... Je to pohádka s velkým P, dojemně jednoduchá, jednoduše předvídatelná a předvídatelně dojemná - ale nádherná a čistá... Jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla :-)

gleti
05.07.2017 5 z 5

Přiznám se, že jsem knihu koupila po shlédnutí seriálu, což bohužel ovlivnilo mé pocity. Protože, jestli se mi seriál líbil, tak kniha je ještě lepší. Sympatičtí hrdinové a nádherné prostředí Je obohaceno větší než malou porcí poezie a tajemna.

Rosa123
16.05.2017

Knihu jsem dostala jako malá a maminka mi jí večer četla, já si jí zamilovala i doteď - příběh je kouzelný, autorka perfektně popisuje jednotlivé postavy, krajinu či interiér zámku. Můžu ji přečíst kolikrát chci, a nikdy mě neomrzí :-)

Richelle
09.03.2017 5 z 5

Když jsem byla malá, četla mi jí maminka před spaním. Kniha se mi vždycky líbila, ale mamce se líbila víc než mě. Přímo si jí zamilovala a chtěla mi jí číst každý večer. Teď, po letech jsem vzala knihu opět do ruky a začala číst. Přečetla jsem si jí a pamatuji si ji tak, jako když jsem byla malá. Krásná kniha.

dancadragneel
06.03.2017 5 z 5

Kniha mého dětství, která mě prostě okouzlila. Je to kouzelný příběh, který by si měla přečíst každá malá dívka.

Lanisa1966
04.02.2017 5 z 5

Milý holčičí příběh. Doporučuji všem náctiletým.

Štítky knihy

Anglie zfilmováno sirotci

Autorovy další knížky

Elizabeth Goudge
anglická, 1900 - 1984
2007  88%Malý bílý koníček
1948  70%U zeleného delfína
1947  90%Kouzlo ostrova

Kniha Malý bílý koníček je v

Právě čtených6x
Přečtených371x
Čtenářské výzvě36x
Doporučených37x
Knihotéce158x
Chystám se číst72x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x