Malá kniha o Islanďanech

Malá kniha o Islanďanech https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249145/bmid_mala-kniha-o-islandanech-249145.jpg 4 94 21

Island je pro mnoho Evropanů velkou záhadou. Tato útlá kniha od rodilé Islanďanky, která strávila velkou část svého života v zahraničí, odkrývá značný počet specifik tohoto severského národa. Proč jsou Islanďané špatní řidiči? Jak se staví k cizincům? Co si představují pod pojmem svoboda a jak se seznamují? Odpovědi najdete v padesáti „miniaturních esejích“ psaných s humorem, ironií i pochopením.... celý text

Přidat komentář

CervenaVeronika
05.05.2023 3 z 5

Po čase lehce repetitivní čtení, které je spíše vtipem, než reálnou sondou do života Islanďanů. Asi bych ji nepotřebovala číst.

Simstr
12.10.2021 3 z 5

Jednohubečka ke kávičce :-) na Islandu jsem byla, s něčím né úplně souhlasím. Vadilo mi, že se autorka moc zasekla na vysvětlování jmen a příjmení. Kapitoly bych více propracovala. Ale potěšilo, něco bylo i úsměvné.


svarnyp
30.04.2020 3 z 5

Takové malé vyprávění o pár zvláštnostech Islandu. Je zajímavé, nakolik mi tu chybělo hlubší porovnání s domácím prostředím (jako např. v Amerických denících). Kratičké postřehy, které se občas překrývají, jsou dobré odpočinkové čtení.

Lily101
31.03.2020 5 z 5

Nikdy jsem na Islandu nebyla a zatím jsem neměla tu čest potkat obyvatele Islandu, takže v tomto směru nemohu knihu z hlediska její pravdivosti posoudit.

Kniha byla oddechová, čtivá a poučná (třeba příjmení mě dostala). Bylo fajn dozvědět se něco o Islandu a tak nějak prostřednictvím knihy cestovat + poznávat jinou kulturu prostřednictvím krátkých, zajímavých textů.

freejazz
03.07.2019 4 z 5

mám rád také milé pošťuchovanie, v ktorom je cítiť lásku a úctu. príjemná oddychovka, na leto sa perfektne hodí.

BabaJaga11
01.07.2019 5 z 5

Původně jsem si tuto knížku chtěla zařadit do letošní čtenářské výzvy, ale než se mi ji podařilo sehnat, měla jsem výzvu splněnou. Přesto jsem ráda, že jsem si Malou knihu o Islanďanech koupila. Před lety jsem četla Burianovu Ságu o cestě na Island a zůstal ve mě dojem, že Islanďané jsou hrdý a dost zvláštní národ (už jen ta jejich pravidla pro příjmení mužů a žen! :-) ). Ovšem Burian není Islanďan a ledacos mu zůstalo skryto. Knížka rozebírá národní povahu Islanďanů dost podrobně na to, abyste si rozmysleli, zda se na Island chcete vydat a s Islanďany se seznámit, anebo raději ne. Nejspíš si s nimi těžko bude rozumět jedinec otevřený, živelný a komunikativní. Ale pro zamlklé introverty může být život lidí na Islandu alespoň zajímavým námětem k pozorování.

Zevšeobecňovat se samozřejmě nemusí úplně vyplatit, na druhou stranu, dle této knihy jsou Islanďané tak rozporuplní (např. uzavřenost vůči okolí versus silné rodinné vazby spojené s častými nákladnými oslavami rodinných svátků), že nejlepší je připravit se úplně na vše. Přiznám se, že mě Island láká, v těchto letních vedrech pak dvojnásob :-).

Hyaenodon
17.04.2019 3 z 5

Jsem Islanďan. Nebo alespoň podle autorky. Nemohu posoudit, jak moc je pravdivá, protože jsme se na Islandu potkali hlavně s Američany, Poláky a dalšími národnostmi. Ale je pravda, že pokud nás předjíždělo auto bez nálepky z půjčovny, tak to bylo něco otlučeného ze všech stran a čumákem to rozráželo ovce. Knížka pobaví, ale určitě by snesla větší propracovanost.

daniel.indrak
03.12.2018 3 z 5

Navštivte prvně Island a pak si až knížku přečtěte. V něčem se hodně lidé na Islandu liší. Nicméně, knížka se čte velmi hravě, lehce. Jsou zde zábavné pasáže, které Vás pobaví. Pokud máte však s Islandem nějaké zkušenosti, tak se vám některé věci nebudou zdát. Knížka je super, tak na přečtení do vlaku. Stihnete to opravdu hned:)

Zmiu
01.12.2018 3 z 5

Něco sedí, u něčeho mám zkušenost přesně opačnou a něco nechápu, proč v knížce je, protože mi to přijde normální a ne typicky islandské. Ale kniha je psaná spíš pro Američany, Čecha toho na Islandu tolik nepřekvapí. Sprchovat se před vstupem do bazénu taky umíme a nepotrpíme si na prázdné řeči a humor máme dost podobný tomu islandskému.
Nicméně z přepisu islandštiny mám kopřivku. Někdo mohl aspoň zkontrolovat, jak se daná slova správně píší. Ale jinak jde o docela příjemnou knížku. Že bych se nějak smála, to ne, ale čekala jsem to horší.

ivanaci
16.10.2018 5 z 5

Krásné čtení o krásné zemi

Teclaireddy
14.09.2018 3 z 5

Čtivé, krátké, nenáročné. Myslím, že to autorka docela dobře vystihla. Hodnotím jen třemi hvězdičkami, protože mi kniha asi dlouho nezůstane paměti (vím, že to ani není jejím cílem). A hlavně mě rušil neobratný překlad z angličtiny - vadily mi doslovné převody anglických vazeb a především překladatelova nedostatečná znalost islandských reálií - např. "farmáři Bjarturu í Sumarhúsumovi" apod.. Chápu, že originál byl napsán v angličtině, ale některé věci by si překladatel prostě měl ověřit (např. také zvyklosti v přepisu islandských hlásek - "Betta reddast" přímo trhá uši).

MOu598
18.01.2018 4 z 5

Drobné vtipné postřehy z různých pohledů.
Knížku jsem pořídila na předbášce cestovatelského veletrhu.

Lucieee91
04.09.2017 5 z 5

Vtipně napsaná kniha s lehkou sebekritikou i úctou k Islanďanům. Ideální čtení do MHD :)

Sisi11
31.03.2017 5 z 5

Jedná se o drobné fejetonky o životě Islanďanů a vlastně o tom, jak být správným Islanďanem. Šmrc a vtip jednotlivých kratičkých textů je příjemný na jakékoliv cesty, ve chvilce nepohody rozesmějí a uvolní.

Vittie
22.03.2017 5 z 5

Islandu s láskou :-)

wiix
12.01.2017 5 z 5

Také milé etudy o Islande, ktoré vám nedaju veľa faktov o Nicelande, ale ktoré sú pre nás, nadšencov, dokonale-vtipno-čudné vyjadrenia o krajine príťažlivej možno práve vďaka tým maličkostiam a odlišnostiam popísaných v knihe.

Vojslava
18.11.2016 5 z 5

Sice nemyslím, že bych se někdy na Island podívala nebo tam žila, ale rozhodně tato půvabná sbírka je dobrý úvod k průpravě na ostrovní život. Pobavila jsem se i poučila!

francouz
26.08.2016 4 z 5

Pohrávám si z myšlenkou podívat se na tento malý, ale nádherný ostrov, a tak když mi dcera dala tuto knížku s chutí jsem se do ní začetl. Rád pozoruji nejenom zemi, ale i zvyky místních obyvatel. V této velmi vtipně napsané knížce jsem dostal ihned spoustu možných pohledů na místní zvyky a chování lidí. Je to velmi vtipně napsaná knížka, ktrerou shltnete na poseznení a navíc se dozvíte věci, které by jste možná mohli poznat na vlastní kůži, při cestování autem, které by jste, ale nemuseli do půjčovny vracet ve stejném stavu, nebo o jejich touze být nezavislý, od narození, po dobu než dostanou jméno, přes jeho pro nás poněkud složitý proces vytvoření až po úmrtí. Bavil jsem se.

LordSnape
30.04.2016 5 z 5

Vtipně a s nadhledem napsaná kniha o úžasné zemi a ještě úžasnějším národu na jednom malebném ostrově. Rozhodně mě nejvíce dostaly pasáže o dopravních předpisech a zvycích přejímání jmen.

lucie.8
09.11.2015 5 z 5

Úžasná vtipná knížečka o nátuře tohoto severského národa se všemi zvláštnostmi a výstřelky.

Štítky knihy

Island islandská literatura

Autorovy knížky

Alda Sigmundsdóttir
islandská, 1962
2015  80%Malá kniha o Islanďanech

Kniha Malá kniha o Islanďanech je v

Právě čtených1x
Přečtených120x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst43x
Chci si koupit5x